Nieuws

Be Young - Een gepassioneerd duo microbrouwers

L’Annexe werd in 2018 opgericht door twee jeugdvrienden, Grégoire Berthon en Maxim Lagrillère. Het is één van de vele microbrouwerijen die de afgelopen jaren in Brussel als paddenstoelen uit de grond rijzen. De opening betekende een heel nieuw leven en een hele uitdaging voor deze twee grote bierliefhebbers.

De ene is astrofysicus, de andere werkte vroeger in de mode, maar beiden zijn gepassioneerd door het gistingsproces en wat het allemaal mogelijk maakt. Ze raakten dan ook al snel geïnteresseerd in het productie- en brouwproces, dat ze aanvankelijk in een kelder tot een goed einde brachten. Beetje bij beetje kregen zij de recepten en de productie van onze nationale drank onder de knie en groeide het verlangen om er hun beroep van maken.

Portie passie

Ze werden al snel experts in de brouwkunst en koesterden de ambitie om professionals te worden. Dat was minder eenvoudig dan het leek, aangezien het 18 maanden duurde om hun brouwerij op te zetten en op volle capaciteit te laten draaien. “We hebben het vak pas laat geleerd en we zijn er trots op dat we begonnen zijn zonder al te hard na te denken.” Die passie heeft hen geholpen om verschillende uitdagingen te overwinnen. Op de vraag wat zij anders hadden moeten aanpakken, geven ze grif toe dat een betere voorbereiding op al wat met beheer te maken heeft een pluspunt blijft. “In een zeer concurrerende markt moet je vanaf het begin weten waar je naartoe gaat. De belangrijkste te verwachten moeilijkheden zijn: de milieuvergunning, die 9 maanden in beslag kan nemen, de hygiënenormen van het FAVV en de accijnzen.” 

 

 

Tijdrovende klus

Voor deze twee professionals vergt het brouwen een enorme investering van fysieke en emotionele energie, en niet te vergeten het commerciële aspect met klantenwerving in cafés, marketing en netwerken om hun klantenkring uit te breiden. Een voltijdse job die weinig tijd laat voor andere activiteiten. 

Lokale opmars

Er zijn momenteel meer dan 20 microbrouwerijen in Brussel. Dit maakt het een echte uitdaging om op lange termijn actief te blijven, want de concurrentie is groot. Daarom startte L’Annexe met de creatie van nieuwe producten, zoals limonades (tonic, gemberbier, vlierbloesem, timut bosbes, munt framboos) en een project voor kersenwijn en Sake. Surfend op de lokale trend, onlangs nog aangewakkerd door de coronacrisis, hebben zij hun omzet zien stijgen dankzij een grotere vraag naar ambachtelijke en originele bieren. 

 

Grégoire Berthon en Maxim Lagrillère zien hun lokale identiteit als een deel van het DNA van de microbrouwerij. Met dit in gedachten hebben zij ervoor gekozen zich te specialiseren in seizoensbieren. Een soort bier dat oorspronkelijk zeer droog is, en zeer weinig alcohol bevat, bedoeld voor veldarbeiders. Zo heeft hun eerste bier, ‘Brussels Season’, een licht bittere smaak met een lange afdronk. Het won de gouden medaille voor het beste seizoensbier. Naast dit bier is er ook de Weizen Saison, de Black Saison, de Rosse Saison, de Blonde en de Union. Gemakkelijk en aangenaam te drinken bieren die het handelsmerk van deze Brusselse microbrouwerij illustreren.

Metaalstraat 19, 1060 Sint-Gilli

http://lannexe.brussels