Nieuws

De opkomst van hybride ruimtes

Sinds enkele jaren ontluiken er in Brussel etablissementen die een eetgelegenheid combineren met een andere commerciële activiteit, soms gelinkt aan de eerste, soms helemaal niet. Laten we ze eens bekijken.

Door Sigrid Descamps.

De restaurantsector, die voortdurend evolueert, is een sector waarin regelmatig nieuwe tendensen opduiken; die bepalen wat er op het bord komt, welk vaatwerk er wordt gebruikt, hoe de inrichting eruitziet en wat voor relatie de plek met haar klanten onderhoudt. Eén van de nieuwe trends is wat we ‘hybridisatie’ kunnen noemen. Sinds enkele jaren zien we steeds meer “gemengde” zaken hun deuren openen, vaak winkels die ook een restaurantgedeelte omvatten. Dit is bijvoorbeeld het geval met de meubel- en decoratiezaak Lulu Home Interior, dat over een Lulu Café beschikt. Aan de andere kant zijn er ook voedings- en drankgelegenheden die gekoppeld worden aan een andere commerciële activiteit: kruidenierswinkels, wijnwinkels, bloemisten, boekhandels, kunstgalerijen, enz. De doelstellingen zijn veelvoudig: innoveren, zich onderscheiden van de massa, een breder cliënteel aanspreken door twee soorten van consumptie aan te bieden. En op deze manier de inkomstbronnen te vergroten en te diversifiëren.

Evidente combinaties…

De meest verspreide hybridisatie blijft de combinatie van twee vakgebieden die verbonden zijn door hun gemeenschappelijke passie voor lekker eten. Dit is het geval voor restaurants die naast hun gastronomische aanbod ook een kruidenierswinkel aanbieden of die eveneens als wijnwinkel fungeren. Een coherente uitbreiding: in het winkelgedeelte vindt u producten die in de lijn liggen van het tafelaanbod. Dit zal tevreden klanten ertoe aanzetten om na een maaltijd de ingrediënten te kopen van de gerechten die zij lekker vonden, gerechten die door de winkel bereid zijn om mee te nemen, flessen wijn waarvan zij hebben genoten… En in de andere richting zien we klanten uit de buurt van de boetiek die, verleid door de producten, in het restaurant komen tafelen om te zien hoe ze worden klaargemaakt… alvorens ze te kopen om mee te nemen. Deze formule blijkt een doeltreffende manier te zijn om de ervaring van de klant te verlengen en tegelijk het contact en de nabijheid met hem te versterken.

In Brussel stippen we verschillende Italiaanse restaurants aan die naast hun tafels een ruimte aanbieden waar ze verse en gedroogde producten uit de Laars verkopen, of zelfs bereide gerechten… of een wijnwinkel. Dit is bijvoorbeeld het geval voor Caffè Al Dente in Ukkel, de kruidenierszaak Belli e Buoni in Etterbeek, die lunches aanbiedt, de Locanda Degli Amici in Elsene, een restaurant en wijnwinkel, of Ars Vinorum, een restaurant en delicatessenzaak. Ook andere keukens surfen op deze trend. In Sint-Gillis, bijvoorbeeld, biedt La Caravane Passe Marokkaanse gerechten en artisanale producten aan. Ecologie en gezond koken zijn ook in opmars. Le Tan, in de Kasteleinsbuurt, dat zijn kwaliteitsgerechten serveert in het restaurant op de eerste verdieping en een winkel op de begane grond heeft, is hier een goed voorbeeld van… Of Le Relais du Triporteur, in Watermaal-Bosvoorde, dat één van de eerste kruidenierswinkels in de hoofdstad was en dat ook een restaurant en traiteurdienst aanbiedt. 

“Zo’n project stimuleert de creativiteit en helpt om een uniek imago op te bouwen.”

… of ongewone

De relatie tussen de twee ruimten is niet altijd zo evident, en soms zien we verrassende combinaties: restaurant en boekhandel, restaurant en bloemist, restaurant en kunstgalerie, restaurant en wasserette, restaurant en speelgoedbibliotheek, enz. In de hoofdstad is één van de beste succesverhalen ongetwijfeld Cook & Book op de Wolubilis-site in Sint-Lambrechts-Woluwe (en zijn kleine broertje in Ukkel), die tafelgeneugten combineert met leesplezier (en muziek). Martin Hardy, Chief Operating Officer van Cook & Book: “De wereld van de boekhandel en die van de horeca zijn zeer verschillend op het vlak van dagelijks beheer, voorraden, klanten, teams,… Het voordeel van een dergelijke formule is dat ze een zeer breed publiek aantrekt, dat zich van het ene universum naar het andere kan verplaatsen. Zo kunnen wij het concept aanbieden als een plaats om te leven en de klant een totaalervaring bieden. Vandaag kunnen onze klanten zowel van boeken als van lekker eten houden, en soms van allebei tegelijk. Oorspronkelijk waren de klanten in deze twee sectoren niet noodzakelijk dezelfde. In het algemeen drinken de meeste klanten van onze boekhandel een koffie of eten ze iets, terwijl het omgekeerde niet altijd het geval is.” Van de twee sectoren is het echter de voedings- en drankensector die aan het langste eind trekt: “In normale tijden is deze sector goed voor ongeveer 60% van de inkomsten.”

Een ander voorbeeld van een geslaagde hybridisatie is La Luck, in Elsene, een ludieke brasserie waar je kunt drinken, eten en spelen! Titouan Trublet, manager van La Luck Brussel: “Het idee komt uit Quebec, waar hybridisatie al beter ingeburgerd is. Er zijn verschillende concepten die eten en bordspellen combineren. Medeoprichter Laurentin Dathis werd verleid door het idee en ging er opnieuw mee aan de slag, eerst in Lille, daarna hier.” De ruimte fungeert dus als bar, restaurant en speelruimte. Er werken kelners die tips geven over het eten (met gerechten op basis van seizoensproducten en, met een knipoog naar de oorsprong van het project, specialiteiten uit Quebec, waaronder de beroemde poutine), en anderzijds ook ‘spelsommeliers’. Wat hebben de twee centra gemeen? “De voortdurende zoektocht naar nieuwigheden en ervaringen. We zijn continu op zoek naar nieuwe spelen, maar ook naar wijnen, bieren.” De deelnamekosten voor de spelen zijn niet automatisch: ze worden alleen toegevoegd (5 € per persoon voor de avond) voor wie ook effectief speelt. “Dit stelt ons in staat de sommeliers te betalen, de spelletjesvoorraad te vernieuwen, en ook te zien of de activiteit rendabel is. Tot nu toe komt het cliënteel zowel voor de ene ruimte als voor de andere.”

Welk concepten kiezen?

Het voordeel van hybridisatie is dat uitbaters verschillende werelden kunnen combineren. Het “eenvoudigst” is om het gastronomische aanbod aan te vullen met een commercieel aanbod dat daarop aansluit, al belet niets om de fantasie de vrije loop te laten. Een dergelijk project stimuleert de creativiteit en helpt om een uniek imago op te bouwen. Daarbij is het wel belangrijk het gekozen thema te respecteren en te communiceren, onder andere via sociale netwerken.

We moesten overtuigen, de nodige fondsen werven en dit innovatieve concept vanaf nul opbouwen.” Martin Hardy.

Het openen van een voedingszaak brengt sowieso al veel uitdagingen met zich mee, maar bij een hybride project komt nog meer kijken. Martin Hardy: “Toen we Cook & Book lanceerden, moesten we mensen overtuigen, de nodige fondsen werven en dit innovatieve concept vanaf nul opbouwen. In de loop der jaren was het onze missie om het te onderhouden en te vernieuwen zonder ooit de essentie uit het oog te verliezen.” Titouan Trublet: “Je moet erin slagen een complete ervaring te bieden. Klanten moeten zich niet alleen amuseren terwijl ze spelen, de rest moet volgen. Wij moeten ook rekening houden met de salariskosten: die zijn hoger omdat wij een beroep moeten doen op meer personeel en vooral op twee verschillende soorten personeelsleden. Wij moeten onszelf ook regelmatig in vraag stellen en vernieuwen. Dit was het geval toen wij na de lockdowns heropenden: hoe konden wij opnieuw een publiek aantrekken dat net enkele maanden opgesloten had gezeten en zich, onder meer, beziggehouden had met gezelschapsspelletjes te spelen? We moeten ook nadenken over hoe we het concept in de open lucht levend kunnen houden.”

 ——————————————————————————————————————————————————————————————————

ADRESBOEK

Ai6angoli: Italiaans restaurant en winkel. Postiljonstraat 9, 1180 Ukkel, ai6angoliconcept.com

Ars Vinorum: Italiaans restaurant, wijnwinkel en delicatessenzaak.
Reinettestraat 6, 1000 Brussel, www.ars-vinorum.be

Belli e Buoni: een plek gewijd aan het beste van Italië, waar u van 12.00 tot 14.30 uur kunt lunchen. Tervurenlaan 36, 1040 Etterbeek, belliebuoni.be

Caffè Al Dente: een restaurant en wijnbar voorzien van een kruidenierswinkel. Doyennestraat 87, 1180 Ukkel, caffealdente.com

La Caravane Passe: een plek gewijd aan Marokkaanse kunstnijverheid en decoratie, waar u kunt genieten van de Noord-Afrikaanse keuken.
Taminestraat 2, 1060 Sint-Gillis, lacaravanepasse.be

La Locanda Degli Amici: een restaurant waar u met vrienden kunt eten en een aantal mooie flessen kunt kopen. Waterloosesteenweg 433, 1050 Elsene, www.lalocanda.be

Lulu Home Interior: een grote ruimte gewijd aan design en meubels, met een eigen café. 2 adressen in Brussel.

Koolmijnenkaai 78, 1080 Brussel; Edelknaapstraat 101, 1050 Elsene, www.luluhomeinterior.be

Picpoul: een natuurlijke wijnbar, alsook een gastronomische stek en delicatessenwinkel. Oscar Van Goidtsnovenlaan 100, 1190 Vorst. 

Le Relais du Triporteur: kruidenierswinkel met verse en droge producten in bulk en restaurant. Middelburgstraat 120, 1170 Watermaal-Bosvoorde, www.le-relais-du-triporteur.be

Tan: een restaurant en winkel voor liefhebbers van de gezonde en ecologische keuken. Aqueducstraat 95, 1050 Elsene, tan.brussels

Cook and Book: 2 adressen die lekker eten en literatuur combineren. Vrijetijdsplein 1, 1200 St-Lambrechts-Woluwe; Waterloosesteenweg 1357, 1180 Ukkel. cookandbook.com

Chyl: een biologische winkel en een veggie restaurant, waar u zorgt voor uzelf en voor de planeet. Bellevuestraat 62, 1000 Brussel, www.chyl.be 

Filigranes: Europa’s grootste boekhandel heeft zijn eigen restaurantje. 39/42 Kunstlaan, 1000 Brussel, filigranes.be

Piola Libri: een ruimte die een wijnbar en een boekhandel combineert, 100% Italiaans. 66/68 Franklinstraat, 1000 Brussel, piolalibri.be

Jaune librairie et café: een boekhandel gespecialiseerd in strips, met een gezellig cafégedeelte. Leopold I-straat 499, 1090 Jette, librairie-jaune.shop

Le Millefeuille: een ecologisch verantwoord literair café, met snacks, tweedehands boeken en gezelschapsspellen. Léon Cuissezstraat 38, 1050 Elsene, lemillefeuille.be

La Luck: een ruimte waar u iets kunt drinken, eten en spelen, met spelsommeliers om u te begeleiden! Washingtonstraat 74, 1050 Elsene, la-luck.com

Wasbar: een in Vlaanderen populaire restaurantketen met een adres in Brussel, waar u de was kunt doen en kunt genieten van een killer burger.
Henri Mausstraat 45/47, 1000 Brussel, wasbar.be


Aarzel niet om uw favoriet met ons te delen!