Federatie Horeca Brussel Nieuws Nieuws Be-Brusseleir! We goên frette gelak nen Brusseleir!
Nieuws

Be-Brusseleir! We goên frette gelak nen Brusseleir!

Brusseleir! is een vzw die zich onvermoeibaar inzet voor het behoud en de promotie van de Brusselse taal. Daarvoor organiseert ze verschillende projecten, zoals de Brusselse Volkstejoêter, De Weik Van't Brussels, toêllesse Brussels, enz. Dit jaar lanceert Brusseleir! een gloednieuw initiatief: Brussel Fret. Geert Dehaes, gedelegeerd bestuurder van de vereniging, en Marc Frederix, zijn rechterhand, leggen uit waar het om gaat.

Interview door Vanilla Dujardin.

Hoe kwam je op het idee voor Brussel Fret?

Geert : Onze vereniging Brusseleir! zoekt voortdurend naar nieuwe manieren om de Brusselse taal een nieuwe impuls te geven (de brusseleir). We vinden dat de Brusselaars niet trots genoeg zijn op hun identiteit, dus we willen er alles aan doen om hen die trots bij te brengen. Daarom plannen we een reeks artistieke en academische projecten en allerlei evenementen. Met dit in het achterhoofd leek het niet meer dan logisch dat we ons ook zouden richten op de Brusselse keuken. 

Marc Een van onze andere bekommernissen is de typische folklore van Brussel in de kijker zetten. En het lijdt geen twijfel dat het culinaire erfgoed daar één van is. De Brusseleir is een levensgenieter die graag feestviert. Onze hoofdstad heeft een rijke gastronomische traditie, maar we willen ook de populaire keuken in de kijker zetten. En omdat de echte Brusseleirs zeggen "frette gelak nen Brusseleir" (eet als een Brusseleir), hebben we de naam Brussel Fret aangenomen. 

Wat houdt het project precies in? 

Marc Het programma is onderverdeeld in vier onderdelen: gastronomie, jeugd, nieuwe culturen en hobbykoks. Deze vier domeinen worden apart ontwikkeld, waarbij ze elk op hun eigen manier de Brusselse keuken in de kijker zetten. Zodra alles is afgerond, publiceren we in november een receptenboek over de Brusselse keuken en de verhalen erachter. 

Geert : Een andere Brusselse bijzonderheid is dat er vaak gekookt wordt met een passe-vite, een grote pot waarin alle ingrediënten gemengd worden voor een nog lekkerder resultaat. Dit is het symbool geworden van Brussel Fret: we willen een typisch Brusselse culinaire mix aanbieden, met een vernieuwende toets en een snuifje cultuur.

Mobiele versie afsluiten