Federatie Horeca Brussel Nieuws Nieuws Be-recepten Eén chef, één recept
Nieuws

Be-recepten Eén chef, één recept

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afkomstig uit het boek van Chloé Roose en Céline Cogniaux, 'Bruxelles, 100 Chefs, 100 recettes cultes', verschenen bij Editions Racine. Dit is één van de beste recepten van Alexis, de barman van de Vertigo*. 

ALEX-CLUSIVE VERTIGO

  • Voor 1 cocktail
  • Bereidingstijd: 5 min
  • Rusttijd: 72u

MATERIAAL

  • Puntzeef
  • 2 schudbekers

INGREDIËNTEN

BASILICUMSIROOP

  • 1kg suiker
  • 1l water
  • 100 g basilicum

COCKTAIL MET ALCOHOL

  •  50 ml gin
  •  15ml perziklikeur
  •  12ml basilicumsiroop
  •  25ml limoensap (ongeveer een halve limoen)
  •  1 eiwit (veganistisch alternatief: 4cl aquafaba van drie druppels Fee Foam)
  •  6 basilicumblaadjes

COCKTAIL ZONDER ALCOHOL

  •  50 ml gin zonder alcohol (Botaniets)
  •  10ml perziklikeur
  •  10ml basilicumsiroop
  •  30ml limoensap (ongeveer een halve limoen)
  •  1 eiwit (veganistisch alternatief: 4cl aquafaba van drie druppels Fee Foam)
  •  6 basilicumblaadjes

GARNITUUR

  •  Viooltjes
  •  Peper van de molen

BEREIDING

BASILICUMSIROOP

Breng in een pot het water met de basilicum aan de kook. Zorg ervoor dat het water de nevel volgt en dat de nevel licht en rooskleurig is. Zet het vuur uit als de suiker opgelost is. Laat afkoelen. Doe 72 uur in de tank. Filter en bewaar in de tank (maximaal een week).

COCKTAIL

Vul één van de twee delen van de shaker met ijsblokjes. Doe in het andere deel de basilicumblaadjes en het limoensap. Stevig fijnstampen. Voeg de andere ingrediënten toe. 

Laat het water overkoken. Breng de twee delen van de shaker samen en schud gedurende 30 seconden matig, zodat alle vloeistoffen tussen de ijsblokjes sijpelen. Schud niet te krachtig, want dan ruiken de ijsblokjes sneller. 

Pak vast met een spatel en trek over in een tweede spatel. Doe een droge shake, dus zonder ijsblokjes, zodat het eiwit emulgeert en een mooi schuim geeft. Serveer in een elegant kopje. Serveer met een paar viooltjes (van Tom van BruFreshFood) en een royale hoeveelheid peer. Duw tot slot een sinaasappel op de glasomtrek voor een subtiele citrusnoot.

# De bereiding van de alcoholvrije cocktail is identiek aan die van de alcoholhoudende versie, met uitzondering van de gebruikte ingrediënten en hoeveelheden.

Opmerking van barman Alexis:

Het beste aan Botaniets is dat de smaak een geweldige cocktail is. Peper en basilicum passen heel goed bij deze alcoholische gin.

* Rollebeekstraat 7 - 1000 Brussel

Mobiele versie afsluiten