
Barman & Volwassenen opleiding
Naast de basiscursussen en de vervolgopleidingen zijn er specifieke richtsnoeren voor studenten die hun vaardigheden willen verbeteren en nieuwe horizonten willen ontwikkelen. Dit is een goed overzicht van wat er op de markt nodig is. Door Vanille Dujardin.
Zevende jaar barman van CERIA
Het Emile Gryzon Instituut op de CERIA-campus biedt een nieuw jaar barman aan. De cursus is bedoeld voor studenten in de horeca die zich willen specialiseren in het beroep van barman.
"We zitten nu in het twintigste jaar van de specialisatie bartending", zegt Virginie Daux, docente bij CERIA, "Dit is een specialisatie waarin studenten die hun technische studies in de horeca hebben afgerond, hun voordeel kunnen doen. De optie is ook een goede keuze voor studenten van de 6PRO-cursus horeca die een middelbaar diploma willen behalen.
Schooltraject
De opleiding is bedoeld voor studenten van 18 jaar die hun technische studie willen afronden met een specialisatie. Na deze specifieke opleidingen wordt het curriculum aangevuld met aanvullende praktische opleidingen, waaronder een eventuele stage in de praktijk.
"We hebben het idee dat jongeren moeten kunnen deelnemen aan de workshop," zegt Virginie. "Iedereen denkt dat hij alles van deze stiel weet en zelf kan leren. Dit kan zelfs fout gaan, maar op lange termijn is het autodidactische karakter van de sport niet vanzelfsprekend. Ik kan niet wachten op de volgende dag", zegt ze.
Carrièremogelijkheden
Met deze specialisatie kunt u aan de slag als werknemer in een horeca-etablissement (restaurant, hotel, logies, café, taverne, brasserie, bar, discotheek... of in mobiele inrichtingen zoals hogesnelheidstreinen of cruiseschepen). Maar je kunt ook een onafhankelijke hoofdbarman worden. Bovendien zullen ervaren barmannen gemakkelijk werk vinden, vooral als ze bereid zijn te reizen!
Een CEFA
Sinds 2017 heeft het instituut ook een educatief centrum voor volwassenenonderwijs (CEFA) opgericht voor studenten die willen instromen in een beroepsopleiding op het gebied van beroepsonderwijs, keukens en ambachten.
7van jaar barman kwalificatie
- Technisch kwalificatiecertificaat (CQ7)
- Specialisatiecursussen, aangevuld met algemene cursussen
- Praktisch werk en/of podia inbegrepen
- Ook beschikbaar voor 6PRO horeca studenten met diploma hoger secundair onderwijs
Instituut Emile GRYZON Campus van CERIA. Emile Grysonlaan, 1 - 1070 Brussel. Tel. 02.526.74.00. https://ceria.brussels/maps-Institut-Emile-Gryzon
Leren van de voorzitter van de Unie van Belgische barmannen
Het EFP, de school voor alternerend leren van het PME, biedt ook een cursus bartending aan. Deze cursus wordt gegeven door Serge Guillou, lid van de Belgische Orde van Advocaten, die deze cursus al meer dan 30 jaar geeft.
Na 20 jaar als advocaat in hotels, Relais & Châteaux, privé-clubs en thalassotherapiecentra besloot Serge in 2008 zijn eigen adviesbureau te beginnen (BARPARTNERS). In 2008 was hij verantwoordelijk voor het leveren van bardiensten aan de EFP, Horeca Formation, en gaf hij advies aan mensen die een restaurant willen openen. "Zo kan ik gepassioneerde mensen ontmoeten die op zoek zijn naar een opleiding en vooral mijn kennis delen", voegt hij eraan toe.
Hoofdbarman
De opleiding tot paardenverzorger duurt drie jaar. De opleiding loopt over een lang academisch jaar, van september tot juni. "We hernemen een theoretisch en een praktisch deel", legt Serge uit. "We verbreden het leergebied met kennis over producten, cocktails, wetgeving en een hygiënegedeelte, enzovoort."
"Deze dienst is bedoeld om tegemoet te komen aan de behoeften van mensen die in hotels werken, zoals CERIA, maar ook voor mensen die beroepsmatig werken", zegt Serge. Deze dienst is het beste moment om barkeepers (en andere barristers) en ander personeel zoals barkeepers/helpers een goede basis te geven voor het verlenen van deze geweldige service. De opleiding is essentieel, evenals passie en klantgerichtheid."
Opleiding tot barman
- -Diploma Bartender Coördinatie en Management
- 325 euro/jaar - een jaar opleiding
- Verplichte praktijkervaring in het bedrijf met een observatieperiode van 40 uur
efp-sfpme Ukkel (hoofdsite) - Stallestraat, 292B - 1180 Brussel. https://www.efp.be
Van Koksijde naar Comme Chez Soi
Ter Duinen in Koksijde is een van de bekendste horecascholen. Loïc Rigolet werkt sinds enkele jaren in de horeca en is nu de leider, Lionel Rigolet, chef-kok van het tweesterrenrestaurant.
De school Ter Duinen biedt een waaier aan opleidingen aan: kinderen/volwassenen, catering, sommelier, hotelmanagement, receptioniste... Loïc Rigolet koos ervoor om na zijn middelbare school een eenjarige opleiding voor jongvolwassenen te volgen om zich te specialiseren in de zaal en de keuken. Hoewel hij erg geïnteresseerd is in het vak, wil hij graag een extra opleidingsjaar als sommelier.
Deze cursus combineert theorie en praktijk om jongeren de kans te geven kennis te maken met de professionele wereld waarin ze leven. "Ik denk dat je op school de essentiële basis leert", aldus Lionel, de vader van Loïc en de chef van Comme Chez Soi. "Daarna moeten jonge volwassenen in verschillende etablissementen gaan werken om hun eigen stijl te vinden."
Verkopers van geluk
Met de hulp van vader en zoon wordt de wereld van kok vaak overschaduwd. Een mentaliteit die moet worden gecounterd door opleidingen. "Mensen moeten dit idee uit hun hoofd zetten en ophouden te denken dat het zaalpersoneel alleen maar bordendragers zijn", legt Loïc uit. "Het is een echte passie en, zoals mijn vader altijd tegen me zei toen ik jonger was, zijn wij echte verkopers van geluk."
"De horeca is een geweldig vak", zegt Lionel Rigolet. "We zijn niet meer aan het eind van ons leven en het is onze taak om te zorgen dat we het goed hebben met onze klanten. Vader en zoon zijn het eens: een goede horecaopleiding volgen, is belangrijk. Volgens hen biedt dat een goede basis om zich vervolgens te kunnen specialiseren in het favoriete deeldomein van dit gediversifieerde vak.
Volwassenenonderwijs in koken, sommelier, management en zaalbeheer
- Kok en ober certificaat
- Specialisatie van één jaar
- Praktische beroepsopleiding en technische opleiding
Hotelschool Ter Duinen - Houtsaegerlaan 40 - 8670 Koksijde. https://www.hotelschoolkoksijde.be