De horecasector biedt tal van uiteenlopende kansen. Zou u er graag uw volgende job vinden? De volgende negen opleidingen kunnen uw leven veranderen.
Door Vanille Dujardin
Horeca Forma Be Pro
Het tweetalige Horeca Forma Be Pro is ontstaan uit de samenvoeging van twee vzw’s, Horeca Forma en Be Pro, die elk hun eigen publiek en horecaopleidingen hebben. De coördinatrice Nancy Lambélé legt de verschillende missies uit.
Wat is het verschil tussen Horeca Forma en Be Pro?
Horeca Forma gaat over bijscholing voor werknemers en projecten voor werkzoekenden, zoals onze risicogroepopleiding voor mensen in moeilijkheden. Voor deze cursussen zijn er geen criteria om ze te mogen volgen. De andere vzw, Be Pro, is een referentiecentrum voor mensen die al in de horeca werken en opnieuw aan de slag willen. Be Pro biedt ook trainingen aan voor werkgevers, ondernemers en starters.
U doet ook aan oriëntering. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?
Naast bijscholing en korte modules hebben we nog andere taken, zoals oriëntering. Wij bieden ‘praktijktests’ aan waarbij iemand uit de sector zijn vaardigheden kan komen testen in ons centrum. Zowel voor werkzoekenden als voor werknemers kan dit als basis dienen om een job of een opleiding te vinden.
Horeca Forma Be Pro is sinds 2016 ook een validatiecentrum voor vaardigheden. Wat betekent dit precies?
De validatie geeft een officiële kwalificatie. Voor iemand die al jaren in de sector werkt, maar zijn studie nooit heeft kunnen afmaken, kan deze titel echt deuren openen. Helaas schrikt het mensen vaak af. Het is een uitdaging om hun comfortzone te verlaten en misschien te beseffen dat ze het vak niet 100% kennen. Het gaat nochtans om een persoonlijk initiatief waarvan de resultaten niet worden meegedeeld. Als mensen niet slagen, krijgen ze het advies een remediërende opleiding te volgen. En daarvoor zijn we hier!
U dringt ook aan op training voor werkgevers en in het onderwijs.
Dat is inderdaad heel belangrijk. Zeggen dat je geen training nodig hebt, is onzin. Of je nu werkzoekende, werknemer of werkgever bent, je moet je hele leven lang bijscholen om je werk professioneler te maken. Daarom vinden wij het essentieel om werkgevers op te leiden, zodat die hun knowhow kunnen doorgeven aan hun werknemers op het terrein. Hetzelfde geldt voor het onderwijs. Docenten moeten permanent bijscholen.
Mogelijke opleidingen Kok
Hotelreceptionist
Vacuüm op lage temperatuur koken
|
https://horecaformabepro.be/nl/school-opleidingscentrum/
CSEM Eperonniers
Deze hotelafdeling van het Franstalige technisch en beroepssecundair onderwijs telt ongeveer 150 leerlingen. Ze leren de kneepjes van het vak in een familiale sfeer, maar op een manier die voldoet aan de eisen van het restaurantvak, zoals stiptheid, respect en discipline. Dit gebeurt met een positieve instelling, om de studenten te stimuleren alles uit hun talent te halen.
De leerlingen van CSEM Eperonniers worden opgeleid in de klassieke keuken en nieuwe werktechnieken. Op die manier wil de school haar leerlingen de mogelijkheid bieden om in alle soorten etablissementen te werken. Bij de hotelopleiding hoort ook een stageperiode; die moet volbracht worden in een van de vele gerenommeerde restaurants die ons land rijk is, alsook het verzekeren van externe of interne banketten in de school.
Mogelijke opleidingen Hotelwezen
|
https://eperonniers.be/hotellerie/
Vatel Hotel & Tourism Business School
Dit privé-instituut bereidt studenten vanaf 18 jaar voor op door de Franse staat gecertificeerde RNP-diploma’s. Deze diploma’s worden niet erkend door de Franse gemeenschap van België, maar de opleiding blijft interessant voor studenten met een passie voor het internationale hotelwezen.
Vatel Brussels ligt midden in het centrum, vlak in de buurt van de Louizalaan. De school verwelkomt elk jaar 400 leerlingen, die tweetalig Engels-Frans onderwijs krijgen.
Mogelijke opleidingen Manager in Internationaal Hotelwezen
European Bachelor of Management in Hospitality and Tourism
Directeur Internationaal Hotelwezen
European MBA in Hotel and Tourism
|
https://www.vatel-brussels.be/
CERIA: Institut Emile Gryzon
Algemeen bekend als de ‘Ecole hôtelière du Ceria’ verwelkomt dit instituut momenteel meer dan 900 studenten die er een middelbare opleiding volgen (vanaf de tweede graad) op het gebied van voeding, toerisme of onderwijs.
Al meer dan 70 jaar geeft het IEG afstudeer- en kwalificatiecertificaten uit die toegang geven tot het beroep. Dankzij de opleiding van het Institut Emile Gryzon kunnen afgestudeerden aan het eind van hun zesde of zevende jaar gemakkelijk een job vinden in hun vakgebied.
Brussels ligt midden in het centrum, vlak in de buurt van de Louizalaan. De school verwelkomt elk jaar 400 leerlingen, die tweetalig Engels-Frans onderwijs krijgen.
Mogelijke opleidingen Restauratie
Hotel- en restauranthouder
Gaarkeukenkok
Barman/barmaid
Sommelier/sommelière
Traiteur-organisator banketten en recepties
|
HElDB
HelDB is een hogeschool gevestigd op de CERIA-campus, waar kwaliteit en praktijk centraal staan in de opleiding. Drie docenten van de bacheloropleiding Hotelmanagement benadrukken de bijzonderheden van deze school op mensenmaat.
Wat onderscheidt u van de rest?
Catherine: De afdeling Hotelmanagement bevindt zich op de CERIA-campus, met een groot aantal aanverwante diensten, zoals studentenkoten, een sociale kruidenier en het Ceria-zwembad. De infrastructuur is ook zeer goed bereikbaar, wat geweldig is voor studenten.
Chloé: Wij zijn een universiteit op mensenmaat. Hier zijn studenten geen nummers, maar echte mensen die we kennen en opvolgen.
Kathy: En laten we onze specialiteit niet vergeten: het eindejaarsproject. Dat is een casestudy waarbij we de studenten onderdompelen in de praktijk en ze verwacht worden om een volledig businessplan op te stellen voor een hotelstructuur.
Wat zijn de typische vakken in Hotelmanagement?
Chloe: Een van onze sterke punten is dat we onze studenten aan het werk zetten in gesimuleerde praktijksituaties. Als we evenementen hebben, zoals een diploma-uitreiking of een alumnireünie, bereiden de studenten alles voor en bedienen ze de gasten.
Kathy: Er zijn ook de theoretische vakken, die ik de “lastige vakken” noem, zoals boekhouding of fiscaliteit. De studenten zijn duidelijk liever in de keuken of in de zaal met Chloé. Maar deze vakken zijn net zo belangrijk voor de horeca.
Catherine: Een derde van onze vakken zijn taalcursussen. Engels is verplicht en studenten moeten ook kiezen tussen Spaans, Nederlands en Duits. Ze moeten minstens drie talen op hun CV hebben, want we stimuleren ze echt om naar het buitenland te gaan. En ten slotte hebben we het beroemde eindejaarsproject. Wij merken dat deze casestudy een echte troef is en onze studenten sneller toegang geeft tot bepaalde functies dan andere.
Mogelijke opleidingen Hotelmanagement
|
https://www.heldb.be/formation/gestion-hoteliere/
Institut Cardinal Mercier
De middelbare hotelschool Cardinal Mercier die opgericht werd in 1980, heeft een uitstekende reputatie en wordt erkend als een opleidingscentrum van hoog niveau. Sommige oud-studenten staan als restauranthouders in gastronomische gidsen in ons land en in het buitenland.
De optie “Horeca” in de tweede graad en de optie “Hotel- en Restauranthouder ” in de derde graad maken deel uit van het technisch kwalificatieonderwijs. Zij bieden een praktische en theoretische opleiding, gericht op het beroepsleven in een sector met uitstekende werkgelegenheidsvooruitzichten. De faciliteiten waarover de studenten beschikken, zijn optimaal en stellen hen in staat hun professionele vaardigheden te ontwikkelen.
Mogelijke opleidingen Restauratie
Hotel- en Restauranthouder
|
https://institut.collegecardinalmercier.be/ecolehoteliere/
Sireas Formation Horeca
Deze solidariteitsorganisatie is allesbehalve een klassieke school. Deze non-profitorganisatie helpt op empathische wijze kwetsbare personen die op zoek zijn naar een plaats in de samenleving om zelfvertrouwen, trots en autonomie te heroveren.
In samenwerking met de SASB en de FAE biedt Sireas sociale, juridische en psychologische ondersteuning, opleidingen in sociaal-professionele integratie, permanente bijscholing en elke andere actie gericht op integratie in leef- en werkomgevingen. Een van de opleidingen met aan het einde een certificaat socioprofessionele integratie is die in de horeca, met cursussen voor keuken- en zaalpersoneel en beginnende hulpkoks.
Mogelijke opleidingen Hulpkok en hulpkelner
Eerste hulpkok
|
Syntra Brussel
Syntra Brussel is gespecialiseerd in praktische opleidingen in de horeca en biedt dag- en avondcursussen in het Nederlands aan. Deze cursussen met een duur van een dag tot drie jaar, zijn bedoeld voor volwassenen en jongeren.
Een van de sterke punten van Syntra is het duale leerprogramma, waarbij studenten één dag per week lessen volgen op de campus en de rest van de tijd in een bedrijf werken. Dit zijn dagcursussen, die zeer populair zijn bij jongeren. Anderzijds organiseert de school ook avondcursussen die zeer populair zijn bij volwassenen. Sommige cursussen zijn “opfriscursussen” die slechts enkele avonden duren, maar andere duren meerdere jaren en leveren een diploma op.
Mogelijke opleidingen Bakker-patissier
Horeca Booster zaal
Meester kaasmaker
Sommelier
|
https://www.syntrabrussel.be/opleidingen/zoek?ZoekTrefwoord=&ZoekThema%5B0%5D=HOT&cat=result
EFP
Deze school met afwisselend werken en leren biedt meer dan 90 vakopleidingen aan leerlingen (vanaf 15 jaar) in een gemengde theorie-praktijkformule.
Deze cursussen worden gegeven door echte vakmensen. Zij geven les in werkplaatsen/ateliers die zijn uitgerust met de modernste apparatuur. “Onze opleidingen zijn relevant en geven betekenis aan het horecavak”, verklaart David Keunings, hoofd van de Voedingsafdeling.
De EFP biedt aangepaste opleidingen aan voor zowel jongeren als volwassenen: bakker-patissier, ambachtelijke ijsmaker, chocolatier, … “Het is belangrijk dat we jongeren aanspreken die het vak willen leren”, legt David uit. “Maar het opleidingscentrum biedt niet alleen cursussen aan voor studenten en werkzoekenden, het organiseert ook specifiekere cursussen voor vakmensen, zoals dieetpatisserie, groentekeuken, biologische slagerij, enz. Ook vakmensen die al in de sector werken, maar hun kennis willen uitdiepen, zijn welkom”, besluit David.
Mogelijke opleidingen Restauranthouder – bedrijfsleider
Barman
Receptionist hotelwezen
Traiteur
|
https://www.efp.be/apprentissage-3#nocat
Horeca Academy
Als antwoord op het gebrek aan hooggekwalificeerd personeel en specifieke opleidingen voor vakmensen die al in de sector werken, maar hun vaardigheden willen verbeteren, hebben de EFP en de Federatie Horeca Brussel een nieuw project opgezet, de Horeca Academy. Dit project wil opleidingen met grote namen uit de gastronomie organiseren voor geëngageerde vakmensen.
De Horeca Academy Brussels werkt samen met gerenommeerde chefs om een reeks uitzonderlijke masterclasses aan te bieden die technische en ondernemersvaardigheden combineren. Een van deze koks is Yves Mattagne (twee sterren – La Villa Lorraine); hij bevestigt dat hij het gebrek aan gekwalificeerd personeel al een paar jaar voelt: “Veel koks hebben het druk en hebben geen tijd of energie meer om nieuwe dingen te proberen en hun vaardigheden te ontwikkelen. Het is essentieel om jezelf opnieuw uit te vinden om vooruit te komen en daarvoor zijn momenten nodig waarop professionals ervaringen kunnen uitwisselen.”
Op het menu
Ook andere chefs zullen deelnemen, zoals Alexandre Dioniso (één ster – Villa in the Sky), Giovanni Bruno (één ster – Senzanome) en Benoît Neusy (één ster – L’Impératif). “Koken is een kunst die je moet beheersen, het uitbaten van een horecazaak is een uitdaging die je moet aangaan”, legt Alexandre Dioniso uit. “Dit zijn twee essentiële ingrediënten voor succes die de Horeca Academy in haar opleidingen samenbrengt.”
De verschillende cursussen worden tegen bijzonder aantrekkelijke prijzen aangeboden, zodat ze toegankelijk zijn voor alle horecaprofessionals – managers of personeelsleden – die willen evolueren, hun vaardigheden willen ontwikkelen en willen bijdragen tot de uitstraling van de Belgische en Brusselse gastronomie.
Formule en prijs
De opleidingsdag begint om 11 uur met een demonstratie door de gastkok, gevolgd door een maaltijd/degustatie en enkele uitwisselingen tussen professionals uit de sector. Om 13.30 uur is er een twee uur durende ondernemerstraining, gevolgd door twee uur praktijktraining door de gastkok. Het einde is voorzien rond 17u.
Voor professionals uit de sector met minimaal drie jaar ervaring bedraagt de prijs 150 euro per masterclass. Voor studenten in hun laatste jaar aan het EFP is de opleiding gratis. Leden van de Federatie betalen 100 euro.