Federatie Horeca Brussel Nieuws Coronavirus 9 nieuwe maatregelen van de Brusselse regering!
Coronavirus

9 nieuwe maatregelen van de Brusselse regering!

Een verzoek van uw Federatie Horeca Brussel!

->Rudi Vervoort: "de Brusselse regering laat het er niet bij zitten".

-> 9 Brusselse maatregelen ter waarde van 110 miljoen euro.

-> betaling van één enkele premie voor alle vestigingen die getroffen worden door noodmaatregelen en gedwongen worden te sluiten (overbruggingsrechten)

-> het Brussels Gewest zal geen City Tax meer toepassen voor de eerste helft van 2020

-> overheidsgaranties (via het Brussels Garantiefonds) op bankleningen, voor een totaal van €20 miljoen;

-> meer steun voor bedrijven in moeilijkheden door meer geld beschikbaar te stellen voor het Centre for Companies in Difficulty (CED).

De Fédération Horeca Bruxelles dankt de Brusselse regering voor haar luisterend oor!

Uw Fédération Horeca Bruxelles, in een crisiscel, heeft op zondag 15 maart een ontmoeting gehad met de Brusselse regering en de stad Brussel. We willen hen bedanken voor hun luisterbereidheid.

De regering is zich ervan bewust dat de horecasector in het bijzonder wordt getroffen en is hier gevoelig voor.

De horeca is van fundamenteel belang voor het leven van de regio, haar steden en gemeenten.

We weten allemaal dat er dringend substantiële hulp nodig is. We weten ook dat de financiën hun grenzen hebben en dat hulp en actie op verschillende machts- en bevoegdheidsniveaus zal moeten worden ondernomen: Federaal, regionaal, lokaal (steden en gemeenten, enz.) en organisaties van algemeen belang...

Zeer binnenkort wordt een standpunt voor banken gepubliceerd (FEBELFIN).

Overbruggingsrechten?

De Commissie Sociale Zaken heeft het wetsontwerp goedgekeurd dat het recht op passerelle voor zelfstandigen (vervangingsinkomen waarop ze recht hebben als ze moeten stoppen met werken) uitbreidt naar de CORONA VIRUS-situatie.

We moeten ook meer te weten komen over de nieuwe maatregelen van de Veiligheidsraad.

De maatregelen van de Brusselse regering?

Hieronder vindt u de maatregelen die de Brusselse regering heeft genomen

Op voorstel van minister-president Rudi Vervoort, minister van Financiën en Begroting Sven Gatz en staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte heeft de Brusselse Hoofdstedelijke Regering de volgende eerste maatregelen goedgekeurd om de Brusselse economie te ondersteunen in de context van de pandemie van het Coronavirus:

  1. De betaling van één enkele premie voor alle vestigingen die getroffen worden door noodmaatregelen en gedwongen worden te sluiten;
  2. De afschaffing van de City Tax door het Brussels Gewest voor de eerste helft van 2020;
  3. Sterke steun voor de cashflow van getroffen bedrijven door het verstrekken van overheidsgaranties (via het Brussels Garantiefonds) op bankleningen, voor een totaal van €20 miljoen;
  4. De oprichting van een gedelegeerde missie bij Finance&Invest.brussels die met name bestaat uit:
  5. de mogelijkheid van een zachte lening aan belangrijke leveranciers in de HORECA-sector, zodat zij betalingsvoorwaarden kunnen bieden aan bedrijven in de HORECA-sector;
  6. de mogelijkheid van een lening tegen verlaagd tarief voor HORECA-vestigingen met meer dan 50 werknemers.
  7. Een moratorium op de kapitaalaflossing van leningen die door Finance&invest.brussels zijn toegekend aan bedrijven in de getroffen sectoren;
  8. Versnelde of zelfs vervroegde verwerking, vastlegging en uitbetaling van steun voor economische expansie in de sectoren horeca, toerisme, evenementen en cultuur;
  9. Versterking van de steun voor bedrijven in moeilijkheden door een verhoging van de financiering voor het Centrum voor Bedrijven in Moeilijkheden (CED).

Rudi Vervoort: "De Brusselse regering laat het er niet bij zitten".

In totaal heeft de Brusselse Hoofdstedelijke Regering 110 miljoen euro vrijgemaakt om bedrijven in moeilijkheden te ondersteunen, met bijzondere aandacht voor de zwaarst getroffen sectoren: horeca, evenementen, toerisme, kleinhandel en recreatie.

Bovendien roept de regering alle overheidsinstanties, administraties, instellingen van openbaar belang en gemeenten op om solidariteitsmaatregelen te nemen met de getroffen handelaars, in het bijzonder door uitstel van huur.

"Het Brussels Gewest en de sectoren horeca, toerisme, evenementen en cultuur zijn zwaar getroffen door de essentiële maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus te beperken. De Brusselse regering heeft hen meermaals ontmoet en naar hun bezorgdheid geluisterd. Vandaag ondernemen we krachtige actie om hen te steunen en te verzekeren dat ze niet alleen staan in deze crisis. 110 miljoen is het bedrag van een eerste steunpakket.

Maar daar laat de Brusselse regering het niet bij. De sociale gevolgen en de gevolgen voor de werkgelegenheid zijn groot en we moeten klaar staan om ze het hoofd te bieden in samenwerking met onze collega's op federaal niveau en met de steun van de Europese instellingen", zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort.

Sven Gatz: "deze moeilijke periode zo goed mogelijk doorkomen".

Brussels minister van Financiën en Begroting Sven Gatz: "Met deze steunmaatregelen, voor een totaalbedrag van 110 miljoen euro, wil de regering een reële en substantiële bijdrage leveren om de Brusselse toeristische, culturele en economische sector zo goed mogelijk door deze moeilijke periode te loodsen. Voor de eerste helft van dit jaar is de citytax, de belasting op Brusselse hotels, afgeschaft. We zijn ons ervan bewust dat dit een nog grotere uitdaging is dan de terreuraanslagen van maart 2016 en de nasleep ervan, toen de Brusselse regering 35 miljoen euro vrijmaakte."

Barbara Trachte: "Mannen en vrouwen in moeilijkheden die gerustgesteld moeten worden".

"Het arsenaal aan sociaaleconomische maatregelen van de regering moet Brusselse bedrijven en ondernemers in staat stellen deze ongekende crisis het hoofd te bieden. Bijzondere aandacht gaat uit naar de zwaarst getroffen sectoren, waaronder HORECA, toerisme, evenementen en cultuur. Het is nu onze plicht om onze KMO's en kleinhandelaars te steunen. Want achter al deze bedrijven zitten mannen en vrouwen in moeilijkheden die gerustgesteld moeten worden. We willen u er ook aan herinneren dat 1819 alle vragen kan beantwoorden die ondernemers hebben over de gevolgen van het Coronavirus", legt Barbara Trachte, staatssecretaris voor Economische Transitie, uit.

Mobiele versie afsluiten