Nadat hij in New York vier restaurants en meerdere cafés had geopend, keerde Yves Jadot terug naar zijn geboortestad om er ‘Confessions’ te beginnen: zijn eerste cocktailbar in Brussel. Voor dit nieuwe experiment associeerde hij zich met de getalenteerde mixoloog Nicolas Vignals die in de Villa Lorraine werkt.
Door Françoise Bouzin
en een passie voor het leveren van een uitzonderlijke
ervaring, hoop ik de mensen van Brussel te verrassen en
en indruk te maken op de mensen van Brussel.”
‘Confessions’ verwijzen meestal naar een bekentenis, iets wat in vertrouwen verteld of opgebiecht wordt: aan een priester, een vriend, een minnaar, een volslagen vreemde of een vertrouweling. Vandaag is het de naam van een nieuwe cocktailbar in Elsene die onlangs haar deuren opende in het hart van de Kasteleinsbuurt. Waaraan mag u zich verwachten? Aan een speakeasy in New Yorkse stijl met een sfeer van raffinement en intriges. De inrichting werd vakkundig uitgedacht door interieurontwerpster Anno Defeche, die al naam heeft gemaakt met een aantal uitzonderlijke projecten in Brussel en Dubai. De plek biedt het perfecte kader voor de cocktails bedacht en samengesteld door meester-mixoloog Nicolas Vignals.
Cocktails, muziek en foodsharing
Gasten zullen helemaal weg zijn van de sfeer die harmonie, elegantie en intimiteit combineert met een vleugje mysterie. De ruimte is gedecoreerd met fresco’s van Adeline Jadot, een jonge opkomende kunstenares die bekend staat om haar fascinerende werken die eerder in New York werden gepresenteerd. Om de zintuiglijke ervaring helemaal af te maken stelt het etablissement high-fidelity headsets beschikbaar om klanten volledig onder te dompelen in het unieke concept. Jabeau, een jonge componist uit New York, heeft een unieke ervaring gecomponeerd die muziek en cocktails combineert, waarbij verschillende instrumenten en geluiden harmonieus op elkaar inspelen om de smaken van de drankjes te sublimeren. Elke slok en elke noot versterken elkaar en creëren zo een symfonie die alle zintuigen prikkelt.
En omdat bij ‘Confessions’ echt alles tot in de perfectie uitgebalanceerd is, worden de cocktails gecombineerd met gastronomische gerechten op basis van kwaliteitsproducten, geserveerd door een team van attente medewerkers. U hoeft zich enkel over te geven aan het moment.
Het succesverhaal van Yves Jadot
Achter het idee van deze totaalervaring zit de visionaire geest van Yves Jadot die al meerdere cocktailbars uit de grond stampte in Manhattan, zoals The Raines Law Room en Dear Irving. Deze etablissementen kregen veel lof in de nationale en internationale pers, zowel voor hun inrichting als voor hun uitgebreide cocktailmenu’s. In de zomer van het jaar waarin hij achttien werd, verliet Yves zijn geboortestad en begon hij zijn carrière in de Verenigde Staten bij ‘La Crémaillère’, een Frans restaurant met een Michelin-ster in Bedford, een chique wijk van New York. Nadat hij aan het begin van de jaren ’90 verschillende ‘hot spots’ in New York geleid had, besloot hij op 26-jarige leeftijd zijn eerste zaak te openen in het Meatpacking district, ‘Petite Abeille’. “Ik verkocht mijn auto en mijn horloge en op de openingsdag had ik 300 dollar in de kassa, dat was al het geld dat ik nog had”, herinnert hij zich. Deze eerste poging bleek een schot in de roos en is sindsdien serieus gegroeid. “Tegen 2020 hadden we meer dan 350 werknemers en 11 succesvolle vestigingen. Sindsdien heeft de groep besloten om zich toe te spitsen op high-end cocktailbars.” Op de vraag waaraan hij zijn succes te danken heeft, antwoordt hij: “Als je een bar opent, moet je alle knepen van elk horecavak kennen, of een partner hebben die in dat geval is. Je moet veel offers brengen als je begint. Voor de eerste Petit Abeille heb ik mezelf de eerste zes maanden geen salaris betaald.”
“Wat het verschil betreft tussen het opzetten van een bedrijf in Brussel en in New York, wijst hij erop dat de loonkosten veel hoger zijn in Brussel. Aan de andere kant liggen de verzekeringskosten hoger in New York”, zegt hij. “Werk wordt niet genoeg gewaardeerd in Europa. We moeten goed werk beter belonen, om mensen meer te motiveren.” Voor ‘Confessions’ lanceerde Yves Jadot een crowdfundingproject met een aantal investeerders, waarbij die aandelen krijgen in ruil voor een investering van € 10.000. In eerste instantie wordt 90% van de winst gebruikt om de investeerders terug te betalen, waarna de aandelen in ‘Confessions’ worden verdeeld tussen hen en de twee vennoten. ‘Confessions’ opende half november zijn deuren en trekt een eclectische klantenkring op zoek naar een originele ervaring met de meesterlijke cocktails van Nicolas Vignals en de gastronomische hapjes van de getalenteerde Basile Huvelle.
“Met een solide werkethiek en de passie om een uitzonderlijke ervaring te bieden, hoop ik de Brusselaars te verrassen en indruk op hen te maken.”
Confessions
Drievuldigheidsplein 10 – 1050 Brussel
www.yjrgroup.com