Niet roken

Rookverbod in de horeca

Sinds 1 juli 2011, de wet van 22 december 2009  die een algemeen rookverbod invoert in gesloten ruimten die toegankelijk zijn voor het publiek en die werknemers beschermt tegen tabaksrook, verplicht alle horeca-inrichtingen in ons land (restaurants, tavernes en theesalons, cafés, discotheken, casino's, enz.) rookvrij te zijn. Het rookverbod geldt altijdzelfs op privéfeestjes en buiten openingstijden. Verbodspictogrammen moeten goed zichtbaar worden opgehangen bij de ingang en in het etablissement zelf. Asbakken zijn niet toegestaan.

Roken is nog steeds toegestaan in de rookkamer, maar het moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  •  Het moet een gesloten kamer zijn, met de deur altijd dicht.
  • Het oppervlak beslaat maximaal 25 % van het totale oppervlak van de faciliteit.
  • Er moet een rookafzuigsysteem worden geïnstalleerd (minimaal debiet: oppervlakte van de rookruimte x 15m³/u).
  • Er mag geen eten of drinken worden geserveerd. Klanten mogen hun drankjes wel meenemen. Personeel van het restaurant mag alleen komen schoonmaken en opruimen.
  • Er mogen geen diensten worden aangeboden (bijv. televisie, kansspelen, verkoopautomaten, etc.).
  • De rookruimte mag geen doorgang zijn naar een andere openbare ruimte of naar het toilet.

Roken is ook toegestaan op het terras, mits het aan één kant helemaal open is.

Er zijn de laatste jaren veel chicha-bars ontstaan, waardoor de indruk zou kunnen ontstaan dat dit product niet onder het rookverbod valt. Dit is niet waar: zowel de roker als de uitbater kunnen vervolgd worden voor het gebruik van een waterpijp op een plek waar roken verboden is.

Het rookverbod geldt ook voor elektronische sigaretten, of ze nu tabak bevatten of niet.

[button type="default" color="" target="" link="/wp-content/uploads/2019/01/folder_horeca_sans_tabac_en_2014.pdf"]Voor meer informatie[/button]