Controles in restaurants
Zoals velen van ons ga ik graag naar restaurants. Ik vind het heerlijk om eten te proeven dat ik thuis niet kan klaarmaken. Ik geef ook toe dat bediend worden een zeer aangename ervaring is. Aan de andere kant wil ik in goede gezondheid het restaurant verlaten. Vanwege deze passie voor gastronomie heb ik de vraag voorgelegd aan een collega die dagelijks controles uitvoert in restaurants. Ik zal je vertellen over ons gesprek.
Hoe weet een restauranthouder dat het een FAVV-agent is die zijn zaak inspecteert?
Als verwerkingsverantwoordelijke ben ik volgens het handvest van de verwerkingsverantwoordelijke verplicht om mijn legitimatiebewijs te tonen voordat ik een controle uitvoer.
Hoe werkt de inspectie in de praktijk?
Eerst leg ik uit hoe de inspectie werkt. Ik geef je een lijst met documenten die je aan mij moet laten zien. Daarna controleer ik alle gebouwen. De restauranteigenaar kiest of hij doorwerkt of met mij meegaat.
Download voor meer informatie de nieuwsbrief van het Federaal Voedselagentschap.
Zijn er veel documenten die je moet bewaren?
Er zijn er een aantal, die in feite vooral werkdocumenten zijn. De eerste, die elke vestiging moet hebben, is de vergunning die het FAVV afgeeft. Vervolgens moet je het schoonmaakplan laten zien, dat laat zien hoe alle lokalen worden onderhouden. Er is ook een ongediertebestrijdingsplan, dat heel belangrijk is om te voorkomen dat er muizen, kakkerlakken, enz. in de zaak komen. De restauranteigenaar houdt alle leveringsbonnen bij.
Hoe bezoek je het pand?
Voordat ik het terrein betreed, draag ik een wegwerpschort om besmetting van het terrein te voorkomen. Ik was mijn handen met vloeibare zeep en droog ze af met wegwerppapier. Als ik klaar ben, loop ik alle kamers langs en noteer eventuele opmerkingen op een controlelijst.
Download voor meer informatie het infobulletin van het Federaal Voedselagentschap
Wat is een checklist?
De checklist is een document dat alle punten opsomt die in een vestiging gecontroleerd moeten worden. Er zijn verschillende checklists voor verschillende activiteiten. Een checklist voor een kruidenierszaak zal anders zijn dan die voor een restaurant, slagerij of bakkerij. De controles zijn dus uniform in heel België. Het mooie is dat alle checklists beschikbaar zijn op de website van het FAVV: www.afsca.be. Om ze te vinden, klik op de professionele tab, checklist, Dis. Op deze pagina kunnen restauranthouders de checklists downloaden die ze nodig hebben. Elke handelaar kan zijn eigen inspectie uitvoeren, bijvoorbeeld van zijn keuken, aan de hand van de HORECA checklist: infrastructuur, installatie, hygiëne, om in orde te zijn voor de komst van een inspecteur.
Er staan veel punten in het document. Het is duidelijk dat jullie niets vergeten zijn. Als consument is dat geruststellend.
Het is waar, alles wordt gecontroleerd, van vloer tot plafond. Ik controleer de vloer- en wandbekleding, de staat van het plafond en de ramen. De ramen moeten voorzien zijn van horren als de productie plaatsvindt wanneer ze open staan. Het is essentieel om een schone wastafel te hebben met een kraan die niet met de hand bediend kan worden, voorzien van vloeibare zeep en papier voor eenmalig gebruik. Ik controleer ook de temperatuur van de koelkasten en vriezers. De koelruimte moet schoon en netjes zijn. Waterbaden moeten zo worden gebruikt dat de veiligheid van de voedselketen gegarandeerd is. Verouderde producten zijn verboden.
Kun je uitleggen hoe je het document invult?
Voor elk gecontroleerd punt vink ik een vakje aan. Als het gecontroleerde punt goed is, vink ik "conform" aan, anders is het "niet-conform". In dat geval voeg ik een opmerking toe om de oorzaken aan te geven. Elk punt krijgt een cijfer, een weging die aangeeft hoe groot het risico voor de gezondheid van de consument is. Ik zal het uitleggen: een punt met een gewicht van 10 duidt op een ernstige inbreuk. Bijvoorbeeld: ik zie dat de werktafels vies zijn of dat de koelkast de verkeerde temperatuur heeft. Een punt met een gewicht van 1 of 3 staat voor een klein risico voor de gezondheid van de consument, zoals onvoldoende verlichting in het pand. Afhankelijk van het aantal overtredingen en het gewicht ervan, kan een waarschuwing of een boete worden opgelegd. In dat geval kom ik altijd terug om te controleren of er correcties zijn aangebracht.
Hoe weet de restauranthouder dat de checklist correct is ingevuld?
Aan het einde van het bezoek nodig ik de manager uit om de ingevulde checklist door te nemen. Hij heeft de gelegenheid om vragen te stellen en een opmerking te maken. Ik leg uit hoe ik het document heb ingevuld.
Ontvangt de manager een bezoekrapport?
Ik heb alle apparatuur die ik nodig heb om de checklist ter plekke uit te printen en mijn bezoekrapport meteen in te dienen.
Bron: AFSCA
[button type="default" color="" target="" link="/comment-se-deroule-un-controle-dans-lhoreca/"]Om uit te vinden hoe een inspectie in de horeca werkt >>[/button]