Federatie Horeca Brussel Nieuws Sector FAVV: Wanneer houden de taboes op? (I) Waarom moet het FAVV vereenvoudigen?
Sector

FAVV: Wanneer houden de taboes op? (I) Waarom moet het FAVV vereenvoudigen?

Steeds meer horecaprofessionals en ambachtslui spreken zich uit tegen het FAVV en zijn praktijken.

Wat is er echt aan de hand? Waarom moet het FAVV vereenvoudigen?

Het FAVV in theorie...?

Theoretisch is het FAVV - het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen :

  • Hygiëne-inspectie van alle restaurants en cateringbedrijven zonder uitzondering - elke 3 jaar
  • zelfcontrole en personeelstraining mogelijk maakt in geval van boetes.

De 5 taboes van het FAVV?

In de praktijk is het FAVV in de horeca :

  • zouden vooral de restauranthouders controleren die meegaand zijn, die het spel meespelen en niet degenen die hen onder schot verwelkomen.

Omdat ambtenaren geen mensen zijn die in het veld werken, zijn ze van nature terughoudend om risico's te nemen die niet direct deel uitmaken van hun werk.

  • houdt rekening met anonieme klachten - soms van ontevreden klanten of concurrenten - om extra controles uit te voeren.

Een eenvoudige anonieme klacht over indigestie kan aanleiding geven tot een FAVV-inspectieprocedure waarvan de kosten en de tijd volledig ten laste zijn van het geïnspecteerde horecabedrijf.

Bovendien kan de controle het gevolg zijn van een recalcitrante concurrent of klant die de gevraagde korting niet kreeg.

  • is gebaseerd op één checklist "Infrastructuur, installatie en hygiëne", die 54 punten bevat waaraan moet worden voldaan - met een score van 1, 3 of 10, waarbij 11 secties een gewicht van 10 krijgen.

In deze lijst zijn dus 43 van de 54 punten (108 van de 218) gewijd aan aspecten die essentieel zijn voor de voedselveiligheid, zoals :

  • muren verven en schoonmaken
  • plafond reinigen
  • de verlichting, het concept en de indeling van de locatie
  • de staat van deuren en ramen
  • de houdbaarheidsdatum van levensmiddelen tot de dag
  • netheid van afvalzakken en afvalgebieden
  • algemene maatregelen over de hele linie toepast, zonder onderscheidingsvermogen of lokale kennis.

Het geheel is dus gekoppeld aan de interpretatie van de controller.

Het simpele feit dat koud of bevroren voedsel voor het koken op een schoon oppervlak wordt gelegd, wordt bijvoorbeeld beschouwd als een inbreuk op de koudeketen. Of een handvat dat niet meer past, wordt gezien als een gevaar voor de voedselveiligheid en wordt bestraft.

  • wordt gesubsidieerd door de Belgische staat en heeft desondanks een tekort aan middelen. Het FAVV is dus afhankelijk van de inkomsten uit zijn inspecties. De financiële kosten van inspecties, herinspecties, sancties, boetes of opleiding van personeel worden dus gedragen door de geïnspecteerde inrichtingen, ongeacht de reden. Deze kosten worden niet meegedeeld door het FAVV. CT - Meer - AFSCA: Wanneer houden de taboes op? (II) Naar 10 nultolerantiepunten!
Mobiele versie afsluiten