Er beweegt wat in Brussel: mythische plekken krijgen een update, nieuwe adresjes openen hun deuren. Een overzicht van de recentste niet te missen ontdekkingen.

Nieuwe wind voor Taverne du Passage
De Taverne du Passage die sinds 1928 gevestigd is in de Koninginnegalerij, is een mythische brasserie. Het is overgenomen door Raphaël Nataf - eigenaar van vele etablissementen waaronder Chaloupe d'Or - die een moderne inrichting heeft ontworpen. Dat geldt zowel voor het decor als voor het menu, met Belgische klassiekers maar dan in de versie van nu, geïnterpreteerd door Antoine Mariscal die het vak leerde in Hors-Champs, aan de zijde van Stefan Jacobs.
Koninginnegalerij 30 - 1000 Brussel
Een enkele klik voor een drankje
Aldus het idee van Cheers to you, een jonge start-up gelanceerd door Arnaud Vanderveken en Sebastiaan Van de Voorde. Het flexibele concept maakt gebruik van een ophaalsysteem voor het vullen met statiegeld en een rijk assortiment droge waren. De duurzame inspiratie van het project krijgt vorm door de levering aan huis met elektrische bakfietsen, het statiegeldsysteem, het aanbod van lokale en biologische dranken en een partnerschap met Urbike.
In Ibiza-modus
Op een boogscheut van het Stefaniaplein opende eind 2021 een nieuw restaurant met een zonnig decor zijn deuren. Casa Louise is een initiatief van chef-kok Dimitri Tzemos. Op het menu vind je een puur mediterrane uitnodiging van oud en nieuw, evenals een speciale brunch die zowel gastronomisch als smaakvol is.
Stefaniaplein 14 - 1050 Brussel
Zakcocktail
Het begint allemaal met twee cocktailchefs, Luca Quagliano en Alessandro Palmarin. Samen creëren ze een concept dat zowel opwindend als vernieuwend is: kant-en-klare cocktails voor elke plek en elke gelegenheid. Schud de vloeistof in de vierkante verpakking, scheur een van de hoeken af, schenk uit en voeg een of meer ijsblokjes toe. NIO - Need Ice Only - heeft samenwerkingsverbanden met enkele zeer goede merken gin, whisky, wodka, enz. Alle cocktails zijn gecreëerd door Patrick Pistolesi, een toonaangevende Italiaanse mixologist die is uitgeroepen tot een van de 50 beste barkeepers ter wereld (World's 50 Best Bars). Kers op de taart is de iconische minimalistische verpakking, die volledig recyclebaar is, met FSC-gecertificeerde papieren hoezen en zakken die voor 45% uit bioplastic bestaan.
Een heerlijk aperitief op basis van wijn, 100 % zelfgemaakt
"Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb geëxperimenteerd om een product te ontwikkelen waarin een deel van mijn achtergrond, namelijk mijn kennis van de gastronomie en mijn afkomst uit de Midi, zou zijn verwerkt", legt Jules Delaere uit. Zo kwam hij op het idee van Midi Apéritifs, gemaakt van wijn uit Zuid-Frankrijk volgens een unieke destillatiemethode. "We maken verschillende vacuümdestillaten van fruit, kruiden en wortels uit het Middellandse Zeegebied. De wijn wordt vervolgens versterkt met deze distillaten en licht gezoet met een verse siroop gemaakt van het hoofdingrediënt, zwarte bes of abrikoos." Jules wil er graag voor zorgen dat zijn product 100 % ambachtelijk blijft, want dat is volgens hem het sterke punt van Midi Apéritifs. Tot nu toe heeft hij twee varianten op de markt gebracht: Classic Red (kruidig) en Liquid Sunset (fruitig). Aanvankelijk deed de jongeman de productie en distributie in België alleen. Begin 2020 voegde Guillaume Lambrecht zich bij hem en dit jaar begon het duo hun producten te exporteren naar Duitsland en Zwitserland. "Het zeer speciale productieproces en het feit dat we alles zelf maken, resulteren in een originele drank die geserveerd kan worden on the rocks, met tonic, in een spritz of in andere cocktails," besluit Jules. https://www.midiaperitifs.com
De Gentenaar begint aan teambuilding
Miel en zijn broer, twee Gentenaars die van hun stad houden, besloten drie jaar geleden hun eigen ginmerk The Ghentist te lanceren. Hun doel? Gent op de internationale gin scene zetten met een uitzonderlijk product dat bij alle smaken past. "Ons doel was om een gin te creëren die in de smaak zou vallen bij elke smaakpapillen. De oprichters combineren een intens bloemig en geurig aroma, gebaseerd op lavendel en irisbloesem, met een lichte citrustoets en de frisse, wrange nasmaak van Granny Smith appels. De gezondheidscrisis en de sluiting van horecagelegenheden dwongen de broers hun creativiteit te verdubbelen om de reputatie van hun product te vestigen. In eerste instantie richtten we ons op de detailhandel, maar nadat we een grote vraag naar dit soort evenementen hadden gezien, zijn we begonnen met online teambuilding," legt Miel uit. We maakten kleine aperitiefdoosjes, met onze gin en twee blikjes tonic, om aan de werknemers van het bedrijf te geven. Het idee was om een ginproeverij te houden tijdens een teamgesprek, met z'n allen, als een vorm van teambuilding op afstand". Gezien het succes van het initiatief en om aan de groeiende vraag te voldoen, hebben de broers verschillende formules ontwikkeld, waaronder een ontsnappingsspel online. https://theghentist.com
Levendige mengsels van fruit en aromatische planten!
De Mocktail Club is een initiatief van twee zussen, Marie en Kaat Claessens. Marie ontdekte op 18-jarige leeftijd dat ze aan alcoholintolerantie leed. Ze begon te experimenteren met allerlei soorten fruit en aromatische planten en mengde ze tot originele en lekkere mocktails. Het duurde niet lang voordat ze haar eigen mocktails begon te bottelen en twee jaar later kwam haar zus Kaat erbij. Ondertussen hebben ze vier werknemers aangenomen en produceren ze acht verschillende mocktails. "Het voordeel van onze mocktails is dat ze kant-en-klaar zijn om te serveren. Aangezien heel wat horecazaken kampen met een ernstig personeelstekort, kunnen ze met onze kant-en-klare mocktails tijd besparen en efficiënter te werk gaan zonder in te boeten aan kwaliteit." De zussen letten er ook op het suikergehalte laag te houden, als reactie op wat zij denken dat een publieke verwachting is. Dit weerhoudt hen er niet van om unieke smaakcombinaties te creëren. "Marie experimenteert met fruit en planten in de keuken," zegt Kaat. Het resultaat: volstrekt unieke recepten. Bovendien kan elke mocktail worden gecombineerd met een ander soort gerecht.
https://www.themocktailclub.com/
Pasta, restaurant en speciaalzaak
Een concept dat een pasta-atelier, een restaurant, een delicatessenzaak en een wijnwinkel op een enkele plek combineert. Vanuit hun diepgewortelde liefde voor Italië verdelen Éric en Sébastien hun tijd tussen Brussel en de streek rond het meer van Bolsena, waar ze sinds enkele jaren natuurlijke wijn en olijfolie produceren. De rijkdom van deze regio, haar cultuur en gastronomie zorgen ervoor dat de twee vrienden dit nieuwe adres in Brussel kunnen openen en hun producten kunnen promoten in Tuscia, een regio in Midden-Italië. Maandenlang reizen zij door de regio om mensen met een passie voor eten te ontmoeten, zodat zij hun producten bij Frasca konden presenteren en serveren. Je vindt er Davide's truffels, Marcella's pittige knoflook, Igea's natuurlijke rijst, Luisa, Flavio en Tonino's kazen, Alberto's vleeswaren, Battista's kappertjes, Eleonora's bloem, Cristina's balsamico en nog veel meer. En mis de pastaworkshops niet. Het is bovendien het ideale restaurant voor een snelle lunch of een aperitivo.
Florencestraat 21 - 1050 Brussel
Kaart delen
Acht maanden van bezinning, vier maanden van werken, vergaderingen, spanningen en twijfels om Joseph te laten ontstaan uit een gemeenschappelijke wens, passie, vriendschap tussen vier kompanen. Het resultaat is een weelderig interieur met een intense blauwachtige kleur en rommelig meubilair. Op tafel komen gerechten om te delen, vlees, ribbetjes, hamburgers, vis en groenten.
Kasteleinsplein 47 - 1050 Brussel
Voor het hele gezin
Le Canard Sauvage is niet meer, leve Le Canard, een leuk familierestaurant met een kaart vol lekker eten, een reeks romans, een voetbaltafel, ambachtelijke bieren en nog veel meer, allemaal bedacht door een jong stel dat al een stevige ervaring in de sector heeft.
Terhulpensteenweg 194 - 1170 Brussel
Een goed jaar
L'Étiquette, de beroemde wijnbar, is verhuisd naar de benedenverdieping van de Blue Tower, met dezelfde ontspannen sfeer, mooie flessen en gerechten om te delen tot 23.30 uur.
Louizalaan 326 - 1000 Brussel
Het Kabinet Sorgeloose & Trice is een groep vastgoedmakelaars die sinds 1987 betrokken is bij de ontwikkeling van hoogwaardige horeca in Brussel. "Horeca is onze passie en ons beroep sinds 1987 doorheen twee opeenvolgende generaties". Grégory Sorgeloose en Vincent Trice beschikken over een welgevulde en diverse portefeuille van kwaliteitsvolle etablissementen die te koop en te huur zijn in Brussel en omstreken; ze werken ook aan grote nieuwe projecten. Ze zijn in perfecte harmonie met de gemeenschap en met andere contacten in de huisvestingssector. Ze zijn ook uitstekende partners die ervoor zorgen dat u professioneel betrokken wordt bij de bouw van uw vestiging, de ontwikkeling van uw concept of de creatie van een prestigieuze wijk.