Giornata del caffè sospeso' in Brusselse versie
De 'dag van de uitgestelde koffie' is een Napolitaanse traditie van solidariteit met de allerarmsten. In Brussel heeft de vereniging Hartelijke Handelaars zich laten inspireren door dit concept: de aangesloten instellingen openen hun deuren voor mensen die de straat op moeten. Het idee is ontstaan in Parijs (le carillon.org) en kreeg navolging in verschillende steden over de hele wereld, zoals Madrid, Praag, Seattle en Montreal (the chime.org). In België bestonden al soortgelijke projecten in Gent, Leuven, Roeselare en Sint-Truiden (enchanté vzw.be). Brussel kon dus niet achterblijven en riep de Hartelijke Handelaars in het leven. Hoe werkt het? Op de voorgevel van deelnemende zaken is een logo aangebracht met daarop pictogrammen die door de handelaar aangeboden diensten aangeven: gratis wifi, uitdeling van onverkochte goederen, toegang tot de toiletten, warme of koude dranken, de mogelijkheid om binnen te komen om op te warmen, je gsm op te laden, te bellen, je tas tijdelijk te laten staan en zelfs om je haar te laten knippen. Bovendien kunnen de klanten van deze etablissementen ook deelnemen door bij hun bestelling voor een extra drankje te betalen. Deze "uitgestelde consumpties" worden dan door de handelaar geschonken aan een persoon in nood.
https://hartelijkehandelaars.be/
Refoodgees, mensen, eten, cultuur
Eerst was een kookfanaat met een groot hart, Arthur Fogel. Hij creëerde een pop-up restaurant met eten en drinken in de Beenhouwersstraat, waar mensen die houden van hun cultuur en tradities kunnen genieten van het eten. Op de kaart staan twee menu's die elke maand veranderen, zodat de gasten kennis kunnen maken met de authentieke wereldkeuken en ook met de persoonlijke creaties van de chef, met respect voor de seizoenen en de Belgische producten. Na enkele jaren in de horeca te hebben gewerkt, kan Arthur vluchtelingen helpen door een scala aan diensten aan te bieden en informatie te verstrekken over hun niveau in de restaurantsector. "Het principe is om mannelijke en vrouwelijke koks in de kijker te zetten via recepten uit hun geschiedenis. We beginnen met een open geest en stoppen alles in ons werk, zodat het team altijd goed voorbereid is. Het is essentieel dat we ook een groot contract op onze keukens hebben staan, zodat we de voorwaarden kunnen scheppen voor een groot bedrijf. Hoeveel meer winst maken we, hoeveel meer nieuwe koks kunnen we creëren en hun talent in de ambachtslieden zetten, zodat ze via hun kookkunst nieuwe verhalen kunnen vertellen." Vandaag bestaat het team van Arthur uit Abdulrahman Aljassem, een Syrische chef die vijf jaar geleden naar België kwam, en Margot Evrard, een Franse chef die opgroeide in Marokko. "Wij serveren traditionele recepten die onze koks leren voordat ze hun land verlieten. Het in stand houden van deze culinaire tradities is een manier om een cultuur levend te houden. Wij bieden ook een creatiever menu waarbij de chefs hun creativiteit en nieuwste ontdekkingen de vrije loop laten."
Beenhouwersstraat 30 - 1000 Brussel. https://refoodgees.squarespace.com
Gastronomie en handicaps
65 graden... De watertemperatuur is de temperatuur waarbij een perfecte ei wordt gemaakt. De eiwit gaart op 62 graden, de dooier op 68 graden. Bij 65 graden Celsius heb je de perfecte maaltijd. Het vrijstaande restaurant opent zijn deuren op initiatief van twee zeer gemotiveerde partners die zich al vele jaren inzetten voor mensen met een handicap en gehandicaptenmanagement.
Omringd door specialisten op het gebied van de integratie van handicaps in een sociaal-professionele context enerzijds en vakmensen uit de horeca anderzijds, wilden zij aantonen dat het mogelijk is om in een veeleisend bedrijf te werken met mensen die weliswaar een handicap hebben, maar ook zoveel andere kwaliteiten bezitten die gewoon wachten om aan het licht te komen.
In België leven meer dan 10.000 mensen in de Downsyndroom, dat is meer dan 1 op 1.000 mensen. Een veel groter aantal heeft echter andere psychische problemen en is vaak te vinden in de thuiszorg en de horeca.
Bij 65 Degrés est het dagelijks bestuur in handen van een bekwaam en mensvriendelijk duo - een chef-kok en een hoofdkelner - en het restaurant biedt, na twee jaar dagelijks werk aan elf jonge mensen met een lichte of matige geestelijke handicap. Driegangenlunch: 39€, tweegangen 34€, hoofdschotel: €28.
Louizalaan 173 - 1050 Brussel. www.65degres.be