Voorkomen is zinloos. Om mensen te helpen, maken we een lijstje van de nuttige en noodzakelijke stappen die u kunt en moet ondernemen als uw onderneming in zwaar weer terechtkomt. Om u te helpen, maken we een lijstje van de nuttige en noodzakelijke stappen die u kunt en moet ondernemen als uw onderneming in zwaar weer terechtkomt.
Door Fryderyk de Peslin Lachert, vennoot bij het kabinet Janson
De Belgische horeca in het algemeen en de Brusselse in het bijzonder zitten momenteel in een van de moeilijkste periodes van hun geschiedenis. De reeks van opeenvolgende crisissen en hun rampzalige financiële gevolgen nekten tal van etablissementen die toch al kwetsbaar waren door de toenemende complexiteit van het vak en de vele nieuwe wettelijke en reglementaire normen waarnaar ze zich moeten schikken.
Horecafaillissementen nemen sterk toe in België
Maar, en dat is de essentie van dit artikel, er zijn veel manieren om de continuïteit van je bedrijfsactiviteiten te waarborgen. Tegelijk kan een faillissement, onder bepaalde voorwaarden, een nieuwe start mogelijk maken. De wet - en meer bepaald boek XX van het Wetboek Economisch Recht - heeft verschillende procedures ingevoerd om een ondernemer in moeilijkheden te redden.
Zo laat de wet hem toe om een - soms aanzienlijk - deel van zijn of haar schulden te laten vallen (dus te elimineren) en/of de terugbetaling te spreiden over een periode van maximaal 60 maanden. Sommige van deze procedures, die bekend staan als gerechtelijke reorganisatieprocedures of "WCO's" stellen de onderneming ook in staat om zich te beroepen op een periode van bescherming tegen alle maatregelen van gedwongen executie (beslagleggingen, dagvaardingen van de rechtbank, enz.) of faillissement. Tijdens deze periode stelt het bedrijf meestal een herstelplan op dat het voorlegt aan zijn schuldeisers om de activiteit te redden. Sommige WCO's staan open voor iedereen, andere zijn gesloten. Sommige zijn toegankelijk voor alle leerkrachten, andere slechts voor een paar. De functies zijn echter uitgebreid en zeer effectief, op voorwaarde - en dit is de moraal van ons artikel - dat je ze kunt gebruiken.
Preventie is primordiaal om de kans dat u de situatie weer kunt rechttrekken significant te verhogen.
Hoeveel meer een bedrijf stappen onderneemt, hoeveel meer opties er beschikbaar zijn. Hoe slechter de financiële situatie daarentegen, hoe kleiner de kans op succes.
Wanneer is er sprake van financiële moeilijkheden?
Naast de wettelijke en boekhoudkundige criteria die bepalen in welke situaties wordt aangenomen dat een bedrijf zich in financiële moeilijkheden bevindt, is het in feite het vermogen van het bedrijf om zowel de lopende uitgaven (huur, facturen van leveranciers, personeel, enz.) als eventuele schulden (afbetalingsplannen voor RSZ of btw, bankschuld, enz.) te betalen dat de eerste aanwijzing geeft over zijn financiële gezondheid.
Als dit niet langer het geval is, dus als een bedrijf zijn lopende uitgaven alleen kan betalen als het de betaling van zijn oude schulden opschort of, omgekeerd, als het door het vereffenen van bestaande oude schulden niet langer in staat is om de inkomende facturen te betalen, is de conclusie duidelijk: het bedrijf verkeert in financiële moeilijkheden, ten minste tijdelijk.
In sommige gevallen kan het bestuur actie ondernemen: als het bestuur gedurende een lange periode niet in staat is om voor zijn eigen kosten en kinderen te zorgen, en als het op dat moment niet in staat is om voor zichzelf te zorgen, dan moet het bestuur actie ondernemen.
Wat te doen na deze vaststelling?
Op de eerste plaats moet u onmiddellijk contact opnemen met een specialist die vertrouwd is met insolventie of toch ten minste samen met uw boekhouder de situatie analyseren. Er zijn ook faciliteiten, zoals het Centrum voor Bedrijfsvoering van BECI in Moeilijkheden, die u kunnen helpen en advies kunnen geven.
Tien tweede moet u het exacte bedrag van uw schuld berekenen en een zogenaamde crediteurenlijst opstellen. De structuur van de schulden van het bedrijf (d.w.z. de verschillende categorieën van schuldeisers: overheid, leveranciers, banken, aandeelhouders, enz.) bepaalt grotendeels de opties achteraf.
Deze lijst van crediteuren moet zo nauwkeurig mogelijk zijn en moet ook bedragen bevatten die nog niet opeisbaar zijn (bijvoorbeeld alle uitstaande bankleningen), evenals de rekening-courantschulden van aandeelhouders.
U moet ook alle schulden vermelden die het onderwerp zijn van executiemaatregelen (beslag of dreigende inbeslagname, ingebrekestellingen, dagvaardingen om voor de rechtbank te verschijnen, enz.)
Ten derde, en voor zover mogelijk, is het noodzakelijk om te controleren of de boekhouding van het bedrijf in orde is en na te kijken of is voldaan aan wettelijke verplichtingen inzake de indiening van jaarrekeningen, belasting- en btw-aangiften. Als dit niet het geval is, moet u dit onmiddellijk in orde brengen met uw boekhouder en ervoor zorgen dat aan deze essentiële verplichtingen wordt voldaan.
Vraag uw boekhouder ook om een recente tussentijdse aangifte (idealiter van de vorige maand): die geeft een goed overzicht van de huidige financiële situatie.
Tien vierde is het nuttig om een businessplan voor de komende zes maanden op te stellen. Dat kan relatief eenvoudig zijn (cash in / cash out), maar het moet realistisch zijn en (1) verwachte inkomsten; (2) vaste kosten; (3) variabele kosten; (4) resultaten; en (5) de maandelijkse kaspositie bevatten.
Welke opties zijn er?
Er zijn twee grote scenario's.
Ofwel is het mogelijk de continuïteit van de bedrijfsactiviteit te verzekeren (wat in wezen inhoudt dat het bedrijf in staat zal zijn om zijn moeilijkheden te boven te komen en opnieuw winstgevend te worden), ofwel niet.
In dit tweede gebied zijn scenario's met onderbreking op tafel (faillissement, vereffening, WCO door bedrijfsoverdracht) mogelijk; in veel gevallen zullen deze scenario's leiden tot een significante opstart, in sommige gevallen door het handelsfonds van de failliete onderneming. Als voortzetting realistisch lijkt, moet de voorkeur worden gegeven aan scenario's voor gerechtelijke reorganisatie. Er zijn een aantal verschillende scenario's, sommige met een open einde, andere gesloten, sommige waarbij leerkrachten uit het basisonderwijs worden ingezet en andere die voor iedereen toegankelijk zijn. Dit is ook het geval: de scholen moeten onder controle zijn zodat het bedrijf kan functioneren, en dus worden al deze scholen of een deel ervan in tijdelijke huisvesting geplaatst (over een periode van maximaal 60 maanden).
Het is echter belangrijk te benadrukken dat noch een faillissement, noch een vereffening, noch een gerechtelijke reorganisatieprocedure ten goede komen aan bestuurders en aandeelhouders die zich persoonlijk borg of hoofdelijk medeschuldenaar hebben gesteld voor bepaalde schulden van de onderneming. Indien nodig zal over dit punt afzonderlijk moeten worden onderhandeld.
Wat moet dat kosten?
Bij dit type begeleiding zijn voornamelijk twee partijen betrokken: uw accountant en een advocaat die gespecialiseerd is in insolventiezaken.
Natuurlijk kan het ook een prijskaartje aan verbonden zijn, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd als de procedure succesvol is. Deze kosten worden gespreid over een periode van vier tot twaalf maanden, d.w.z. over de duur van de procedure.
In het verleden heeft het Westen een deel van deze kosten gefinancierd via BECI, en het is duidelijk dat dit een teken is van uiteindelijke heroïneverslaving, wat een grote zorg is.
Om de advocaten- en accountantskosten te beperken, is het nuttig om alle relevante papieren ruim van tevoren bij elkaar te zoeken en die tijdig aan uw adviseurs door te geven. Als uw administratie goed in orde is, zal dat de te leveren inspanningen aanzienlijk beperken.
Als er echter één ding is dat we echt willen doen, dan is het ervoor zorgen dat je een goede voorsprong hebt. Er zijn een aantal hulporganisaties die je op korte termijn kunnen helpen, maar je moet altijd in staat zijn om jezelf te helpen door contact op te nemen met een van de toonaangevende organisaties (zoals BECI) of een gespecialiseerde advocaat. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met de Federatie Horeca Brussel, die u graag zal begeleiden om de nodige stappen te ondernemen.
Als er één boodschap is die we vandaag graag willen doorgeven, is het dat u tijdig hulp moet zoeken.
Voorkomen is beter dan genezen
De Federatie Horeca Brussel biedt haar leden een permanente juridische dienst voor een snelle opvolging en bijstand bij hun juridische zaken. Elk lid kan deelnemen aan verschillende juridische procedures per jaar in het Janson Advocacy Centre. Hij zal een e-mail sturen naar legal@fedhorecabruxelles.be om een afspraak te maken. Bovendien is een ondersteuningsdienst voor de vrijwillige diensten van de rechtbank, zodat mensen permanent advies kunnen krijgen over hoe ze hun problemen kunnen oplossen.