2023 begon boordevol smaakvolle beloften in Brussel. Het volgende lijstje bevat tien plekjes in onze hoofdstad die pas hun deuren openden of dat binnenkort zullen doen. Zeker uitproberen!
Door Camille Vernin
Deze adressen hebben we getest…
Seven, simpel en gezond
Op dit nieuwe adres vlak bij het Brugmannplein loopt u binnen voor een gezonde hap en gaat u voor uw favoriete koffiespecialiteit. De ruimte is groot en ingericht met ruwe en natuurlijke materialen op basis van hout en gepolijst beton. Een speciale vermelding voor de mooie watergroene kleur van het meubilair tot en met de schalen en borden.
Op het menu: koffie, thee, chai en matcha lattes of allerlei weldadige sapjes en shakes. Gezond maar niet sektarisch: Seven biedt immers ook een kleine selectie natuurlijke wijnen. Aan de eetkant kun je genieten van zalm & quinoa, rundvlees, veggie bowls, sobanoedels, een burrito van het seizoen of de soep van de dag. Evenmin te versmaden zijn de avocadotoast, eggs & cheese pancakes, acai en nutty bowls.
Seven – Edith Cavellstraat 10 – 1180 Brussel
Menssa, nieuw concept ter opvolging van Bon Bon
Wat een metamorfose wacht de gasten als ze het voormalige Bon Bon binnenstappen! Weg zijn de kleine ronde tafels en de comfortabele beige stoffen stoelen. De neutrale tinten hebben plaatsgemaakt voor felgroene fluwelen hoge krukken aan een organisch gevormde bar die de hele zaal in beslag neemt. Er wordt niet meer aan tafel gegeten volgens de klassieke formule, maar aan een enorme toog, op z’n Japans. Midden in het restaurant staat een houten boom waarvan de takken zich langs het hele plafond uitstrekken. Heel mooi, heel Belgisch en het werk van architectuurstudio Anne-Catherine Lalmand.
Want inderdaad, Bon Bon is niet meer. Anderhalf jaar geleden kondigde Christophe Hardiquest op het toppunt van zijn kunnen de sluiting aan van zijn emblematische tweesterrenrestaurant (dat een score van 19,5 kreeg bij Gault&Millau). De pagina werd omgeslagen, wat het begin van een nieuw verhaal betekende. “Ik kon me niet meer vinden in wat ik aan het worden was”, aldus de chef die besloot een intiemere, transparantere plek met meer voeling te creëren. Vanaf nu kunnen gasten de gerechten tijdens de bereiding bewonderen, want de borden worden voor hun neus gedresseerd in een tot op de millimeter georkestreerd ballet.
Eerste doelstelling van de chef: natuur en mens met elkaar verzoenen. Vuur, water, aarde en lucht zijn de vier elementen die de nieuwe kaart bepalen. Aldus probeert de chef een andere visie op eten bij te brengen, natuurlijker, gezonder ook. Niet om simpelweg een trend achterna te lopen, maar wel om in lijn te blijven met zijn overtuigingen. Respect voor de plant, maar ook voor het dier, waarbij elk onderdeel wordt verwerkt om niets wat de natuur ons biedt te verwaarlozen.
Reken 250 euro voor het 5-gangenmenu en 300 euro voor het 7-gangenmenu. De lunch is uitzonderlijk, zoals we zelf konden vaststellen. Om te beginnen proefden we een superverfrissende koude soep van rode kool en appelbes, Tierenteyn-ijs en gerookte spekolie geserveerd in een opmerkelijke porseleinen vijg. Het mozaïek van paling met rozemarijntabak en remoulade van zwarte radijs met oude plantersrum leverde een verrassend schilderij op ons bord.
Midden in een energiecrisis zet de chef in op de raw kitchen, maar ook op houtvuren om het gas in de keuken te vervangen. Zo konden we proeven van een teriyaki van op houtvuur gegaarde spruitjes, romige aardappelpuree met zuurkool en groen nat. Daarna volgde kalfsvlees met zwarte citroen, kikkererwtenragout en gemberaioli. Speciale vermelding voor het heerlijke ijs met bijenwas en het tweede (!) dessert: de ‘Indian Sweet’, bestaande uit een vacherin, citruscurry- en gemberijs, bloedsinaasappelvinaigrette en olie van kerrieblad.
Mensa – Tervurenlaan 453, 1150 Sint-Pieters-Woluwe
WonderBao voor wie zin heeft in vegan bao
Wie beweert dat fastfood per definitie ongezond moet zijn? Er bestaat wel degelijk een ‘gezonde’ en verantwoorde tegenhanger en die is druk bezig een hit te worden in binnen- en buitenland: fast good. Eén van de lekkere nieuwkomers die meesurft op deze trend: WonderBao.
Op het menu: XL vegan bao’s met biologische, lokale en duurzame ingrediënten. Achter het idee zit Vincent Philippot die ook al de ex-Dolma opende. Bedoeling? Tonen dat het mogelijk is om vegan en lokaal te eten zonder compromissen. Ook vegan kan lekker vet zijn en heeft niets meer te maken met het ouderwetse idee van groente- en slaschotels. Bij WonderBao serveren ze krokante uienbeignets met cajunkruiden, ranchsaus, kikkererwten- en erwtenfalafels, huisgemaakte tahinisaus met geroosterde zwarte sesam of spliterwtenhummus met verse koriander. Tot zover de (niet zo kleine) sides (voor 6 euro) die we delen. Daarna is het tijd voor het koninginnenstuk: de XL-bao’s (€ 10). En speciale vermelding voor de ‘Smash Falafel’, een falafel bao met tuinbonen, venkel met lacto-gefermenteerde kurkuma, gekiemde zaden, tahinsaus met zwarte sesam, peterselie en munt.
Alle ingrediënten zijn Belgisch. De bao’s komen uit Beersel, de seitan uit Jette, de champignons uit Brussel en de tofu uit Vlaanderen. Datzelfde biologische en duurzame aspect kenmerkt de drankenkaart. Geen cola hier, maar daarom niet minder lekkere frisdranken. Van sprankelend biologisch appelsap met een beetje “pittige” gembertoets (zonder toegevoegde suiker) tot bieren van Brasserie de la Mule, met biologische ingrediënten gebrouwen in Schaarbeek. We genieten van alles op hoge houten stoelen in een ontspannen sfeer.
Wonder bao – Sint-Bonifaciusstraat 34, 1050 Elsene
Clair/Obscur, hotspot voor vroege vogels en nachtraven
In de omgeving van het Drievuldigheidsplein drukt Clair/Obscur zijn stempel op de Kasteleinsbuurt. Dit nieuwe adres omschrijft zichzelf als een gastropub, een hip Londens concept dat de oude traditionele Engelse pubs in een nieuw jasje steekt, met de bedoeling zowel vroege vogels als nachtraven aan te spreken, zodat die het allemaal samen leuk kunnen hebben, ongeacht het tijdstip van de dag of de nacht. Hiervoor biedt de plek niet alleen een gastronomisch menu op basis van gulle porties huisgemaakte gerechten, maar ook een ruime keuze aan bieren, ciders en allerlei soorten ambachtelijke gefermenteerde dranken als alternatief voor pils.
Denk dus een gezellige sfeer overdag, perfect voor een kop koffie of een brunch. Achter Clair/Obscur zit trouwens het team van de inmiddels befaamde Woodpecker-etablissementen, die door de jaren heen hebben bewezen dat ze weten hoe het er in de keuken moet aan toegaan. Op het menu? Royale pannenkoeken, eieren in alle maten en soorten (Benedict, op Turkse wijze, Huevos Rancheros, you name it,…), hamburgers, huisgemaakte kroketten en borrelplankjes. En dan is er de specialiteit van het huis, de French dips: troostrijke broodjes belegd met urenlang gestoofd vlees, dat je complexloos kunt soppen in hun kooknat. ‘s Avonds is het tijd voor een heuse Clair/Obscur, een pittig witbier gebrouwen in samenwerking met Brasserie de La Source. Voor liefhebbers van bitterzoet is er ook de Obscur Negroni. Avontuurlijke drinkers proeven de huisgemaakte bissap, een drankje van Senegalese origine op basis van hibiscus.
De ruimte is aangekleed als een intieme cocon met weelderige beplanting, maar voelt net zo goed als een simpele bistro zonder poespas waar je zelfs tafelvoetbal kunt spelen. In het atypische gebouw dat vroeger een bierbar herbergde, is de sfeer soms ontspannen, dan weer stil, maar ook muzikaal of feestelijk. Kortom, hét eclectische adres bij uitstek.
Clair/Obscur – Waterleidingsstraat 61/63, 1060 Brussel
… en deze willen we dolgraag gaan ontdekken
Malmö, voor al wie van zeevruchten houdt
Er waait een Scandinavische wind door Brussel dankzij de nakende opening van Malmö. Het adres in de populaire Kasteleinsbuurt wordt waarschijnlijk de nieuwe hotspot voor de liefhebbers van zeevruchten (en zelfs voor de rest).
De opening die oorspronkelijk gepland was voor januari, werd uitgesteld door de opening van Verigoud, een al even ambitieus project dat een combo van Mexicaans eten en tequila aanbiedt. Op hetzelfde kruispunt aan de overkant serveert Malmö binnenkort royale schotels met zeevruchten, maar ook een heerlijke halve kreeft of gerookte zalm met een romige zeewierboter, koolvisburgers met tartaarsaus, zeevruchtenpannetjes en mosselen met chorizo… onder het genot van een glas wijn of sake.
Malmö – Amerikaansestraat 88, 1050 Elsene
Kamoun, een duik in het Midden-Oosten
Naar verluidt zou dit veelbelovende adres in de vroege lente zijn deuren openen. Georges Baghdi Sar, de Syrische chef van My Tannour, zit achter het concept, dus het wordt beslist bijzonder. Het adres biedt een mix van alle keukens uit het Midden-Oosten. Hun Instagram-pagina is alvast om van te watertanden: geroosterde bloemkool, gevulde langoustines, ultrazachte challah vol lekkers en allerlei brochettes.
Kamoun – Giststraat 29, 1050 Elsene
Panam Kebab, snackbar voor fijnproevers
Op het Fernand Cocqplein wordt een nieuwe snackbar ingericht. Het principe? Klassieke streetfood, maar dan op een hoger niveau. Weg met de saaie hapjes, welkom verse, lokale en vooral lekkere ingrediënten. “Of je nu in de stemming bent voor een vegetarische lekkernij of voor een meesterlijk stuk vlees, wij hebben alles wat je nodig hebt”, aldus het adres dat binnenkort zijn deuren opent.
Panam Kebab – Fernand Cocqplein 14, 1050 Elsene
Nomade, om te proeven van de Moroccan vibe
Voor een uitstapje naar Marrakesh zonder het vliegtuig te moeten nemen, gaat u naar Nomade. Dit gloednieuwe adres aan de Waterloosesteenweg serveert een verfijnde en gulle Marokkaanse keuken in een authentiek kader. Als we de geruchten mogen geloven, zijn hun lamstajine met pruimen en hun couscous royal een ware traktatie. Er zijn ook spinaziepastilla’s en een assortiment koude voorgerechten (humus, tabbouleh, aubergines, groenten, pompoen- en courgettepuree). Kortom, de perfecte plek om de Marokkaanse sfeer te proeven in Fort Jaco.
Nomade – Waterloosesteenweg 1351, 1180 Ukkel
Kline, food sharing tempel
Op een steenworp afstand van het Sint-Katelijneplein heeft chef Nico Corbesier zijn nieuwe adres ingericht. Wat staat er op het menu? Gedeelde gerechten op basis van lokale producten volgens de ‘no waste’ filosofie. U kunt genieten van een uniek menu met 5 gangen + 1 amuse voor 50€. Het adres, dat eerst als pop-up werd geopend, krijgt nu eindelijk een vaste stek in de hoofdstad.
Kline – Sleutelstraat 2, 1000 Brussel