Federatie Horeca Brussel Nieuws Be Horeca Be-Tradition : De Art Blanc-saga
Be Horeca

Be-Tradition : De Art Blanc-saga

 

 

Restaurants, bars, clubs, evenementen en natuurlijk een hotel. Bij de familie Blanchart wordt het horeca-vak in al zijn varianten van vader op zoon doorgegegeven. Gedreven en ambitieus als ze zijn, verdelen de broers Jérôme en Jonathan hun aandacht over de totle rijpheid gekomen etablissementen en de sudderende projecten binnen hun groep Art Blanc. Een gesprek.
Interview van Jérôme Blanchart door Romane Henkinbrant

 

Welke overnamestrategie hanteert Art Blanc? 

J.B.: Ongeveer tien jaar lang hebben mijn broer en ik elk op eigen houtje uitgebreid, zonder een echte strategie. We hebben ook veel vrije tijd, vooral omdat we veel controle hebben over onze klanten. In 2019 bundelen we onze krachten en openen we de Art Blanc-groep. We willen er zeker van zijn dat we weten wat we zoeken als we los gaan. We willen niet alleen trendy, modern, nieuw en fris zijn. Mijn broer en ik zijn meer geïnteresseerd in authenticiteit, in eenvoudige dingen. 

Als we een nieuwe zaak zoeken, proberen we 'triple A's' te vinden: ofwel door hun locatie, ofwel door hun volume of hun inrichting. Les Brasseries Georges is een uitstekende keuze: het is een van de grootste brasseries ter wereld, met een capaciteit van 300 gasten en een uitstekende locatie. 

Bovendien proberen we altijd tegemoet te komen aan de lokale vraag. Momenteel ontwikkelen we een nieuwe vestiging - Le Chacha, een Latijns-Amerikaans geïnspireerd restaurant - op de plaats waar La Pomme in Waterloo gevestigd was. Deze gemeente in Waals-Brabant telt ongeveer 30.000 inwoners en 125 horecazaken, waaronder een zestigtal restaurants (met tien pizzeria's, tien hamburgerrestaurants, enz.). We zijn in de wildernis met nieuwe dingen te zeggen: zo zien we de trends die niet langer de beste zijn in Waterloo, en waar de beste mensen zouden moeten zijn. 

Voor elk nieuw project wordt een personeelsstudie uitgevoerd. Maar ze hebben ook een specifiek DNA, specifieke prijzen, één enkele publicatie en één enkel bedrijfsmodel. We willen geen verborgen kosten: we willen ervoor zorgen dat we een plaats in de markt hebben waar we het verschil kunnen maken.

Vanwaar komt uw belangstelling voor het nachtleven?

J.B.: Ik zette mijn eerste voet tussen de deur met de opening van Le Stamp in Waterloo, op mijn horloge. Vandaag maken Le Spirito en Le Mirano, twee iconische plaatsen in Brussel, deel uit van de groep. Het nachtleven is altijd een grote inspiratiebron en een echte drijfveer voor ons geweest: in tegenstelling tot de horeca, waar het concept min of meer vastligt, moet een nachtclub zich voortdurend opnieuw uitvinden om zich aan te passen aan de markt. Als we samenwerken met een publicatie die al lang bestaat, leren we over trends, leren we van hen en leren we van onszelf.

Hoe is het met de Brusselse markt gesteld en wat maakt ze specifiek?

J.B.: Er zijn veel mogelijkheden in Brussel, maar ook veel uitdagingen. Bij Art Blanc proberen we niet te investeren in het hart van het centrum omdat er te veel problemen zijn. Als je een vestiging opent en je hebt een bank nodig, vraagt die je wat de risico's zijn. Als je daar de werken, stakingen, demonstraties en het Good Move plan bij optelt, wordt je financiële plan heel negatief. Als je weet dat twee maanden slecht beheer van een zaak de rentabiliteit voor het jaar om zeep kan helpen, wil je dat risico niet nemen. Aan de andere kant zijn er veel nieuwe trends in de stad en plukt Brussel de vruchten van goede communicatie. En natuurlijk heeft de stad meer dan duizend bezoekers, dus er is geen tekort aan mensen om te bezoeken.

"De plaatsen die zich het beste ontwikkelen, zijn diegene waar het aanbod het grootst is"

Wat zijn je belangrijkste concurrenten en hoe positioneer je je ten opzichte van hen?

J.B.: We zien de opening van andere etablissementen niet alleen als concurrenten, maar ook als een stimulans. Naar mijn mening kan ik je vertellen dat de plekken die het best aan onze behoeften voldoen, de plekken zijn waar de kosten het hoogst zijn. Meer ruimte betekent meer werk. Dat weten we uit ervaring: na de coronaire hartziekte praat de sector constant over nieuwe projecten, strategieën en betere communicatie. Ik denk dat alle clubs in Brussel het goed doen. Het goede nieuws is dat we zowel Le Mirano als Le Spirito hebben, met dien verstande dat ze allemaal in hetzelfde schuitje moeten zitten. De eerste groep heeft alles wat de andere niet heeft. Daarom willen we ons positioneren ten opzichte van onze concurrenten: we weten wat zij doen zodat wij vooruit kunnen.

Hoe ga je om met het probleem van mensen die worden aangenomen en ingehuurd in de horeca?

J.B.: Bij Art Blanc hanteren we het principe van de meritocratie: wij proberen geen extern personeel aan te werven, maar onze teams op te leiden zodat ze kunnen groeien. Als onze medewerkers dat willen, bieden wij een versnelde opleiding aan, zodat ze bijvoorbeeld als hulp kunnen beginnen en binnen vijf tot acht jaar manager kunnen worden. Wat ons anders maakt, is dat we voortdurend met hen in contact zijn: we werken ideeën uit en helpen hen om de praktische aspecten van een gezamenlijk project onder de knie te krijgen. Dit zijn twee van onze belangrijkste werkterreinen, wat betekent dat onze werknemers een eerlijk loon krijgen. Van de meer dan 400 mannen die in onze magazijnen in België werken, stond 98% niet in de frontlinie van de crisis. We hebben veel op ons bord, maar we moeten weten dat er geen problemen zijn en dat niemand er verantwoordelijk voor is.

"Klanten komen bij ons niet alleen om te eten, ze komen bij ons voor een 360°-ervaring"

Welke ambities koestert u voor Art Blanc?

J.B.: We zullen niet alleen kunnen genieten van ons eten, maar we zullen ook kunnen dineren in restaurants en dans- en loungebars. In januari hebben we Chez Eddy overgenomen (een traditionele buurtbrasserie in Sint-Genesius-Rode, waar ik lekker kan eten), Le Chacha gaat open in september 2023, en nu willen we een nieuw - maar niet nieuw - restaurant in Elsene, en zelfs een familierestaurant op de normale locatie van Le Stamp in Waterloo. We zijn ook blij om de lancering van de Gaya Collection aan te kondigen, een parallelle ontwikkeling van Art Blanc, waarbij verschillende nieuwe hotels met 40 tot 65 kamers zullen worden geopend, verspreid over heel Europa. 

Het is belangrijk om te onthouden dat we al 20 jaar doen wat het beste is. Onze business verandert. In de context van de crisis zijn mensen niet langer de enigen die worden getroffen: bij hen zijn is niet essentieel, maar een voorrecht. Klanten komen bij ons niet alleen om te eten, ze komen bij ons voor een 360°-ervaring, en dat is wat we hun vandaag moeten kunnen bieden.

Art Blanc in een notendop...

De groep Art Blanc werd in 2019 opgericht door Jérôme en Jonathan Blanchart. Hij omvat nu acht actieve etablissementen, verspreid over Brussel en Waals-Brabant, en een hotel op Mauritius: L'Amusoir, le Bar de l'Amusoir, le Chalet de l'Amusoir, les Brasseries Georges, la Cocotte Belge, Chez Eddy, le Spirito, le Mirano en 20 Degrés Sud. De groep verhuurt ook zalen en biedt begeleiding op maat bij het ontwerp van evenementen. 

www.artblanc.be

 

Mobiele versie afsluiten