De grote familie van de Federatie Horeca Brussel verwelkomt twee nieuwe bestuurders met veel ambitie. We stellen ze even voor.
Senem Onal
Toen ze uit financiële noodzaak in de horeca begon tijdens haar studies als binnenhuisarchitecte aan Saint-Luc in Brussel, kreeg Senem de smaak meteen te pakken. Ze werkte als vaatwasser, serveerster, barvrouw, gerante,… Dat deed ze ook gedurende verschillende jaren in het buitenland, in grotere zaken. Eenmaal terug in Brussel stapte ze in 2014 in het Bravo-avontuur (bar, café en concertzaal) tot ze de Walvis overnam, de plek die ze vandaag nog steeds uitbaat.
Waarom bent u lid geworden van de Brusselse Horeca Federatie?
Ik heb Ludivine leren kennen tijdens de coronacrisis, bij onze steunacties voor onze sector. Haar inzet binnen de federatie met een nieuw team overtuigde me om ook mee te doen. Ik denk dat de Federatie Horeca Brussel volop aan het veranderen is en stilaan uitgroeit tot de structuur die we allemaal nodig hebben in deze sector en die in staat is om ons te vertegenwoordigen, in alle transparantie onze belangen te verdedigen.
Wat denkt u te kunnen toevoegen aan de Federatie?
Ik denk dat ik bepaalde organisatorische vaardigheden en managementskills bezit: die zou ik willen gebruiken. Er is een onderwerp dat mij bijzonder na aan het hart ligt: opleidingen. Die zijn essentieel als we competitief willen blijven in deze veranderende sector. Ik wil sensibiliseren voor het belang van deze thematiek.
Hoe stelt u zich de horeca van morgen voor?
De horecasector maakt veel veranderingen door. Ik denk dat we allemaal samen zullen moeten professionaliseren door optimalisatietools te gebruiken om het hoofd te bieden aan de stijgende grondstofprijzen en andere financiële, fiscale druk. Er wachten ons grote uitdagingen.
David Brainis
Hij studeerde handelsingenieur aan het ICHEC en werkte eerst als project officer op de zetel van BNP Paribas Fortis. Vervolgens ging hij aan de slag in het familiebedrijf om mee hun eerste (en ondertussen verkochte) hotelbedrijf op te zetten. Vervolgens lanceerde hij in 2014 Harmon House, een project dat blijft groeien.
Waarom bent u lid geworden van de Federatie Horeca Brussel?
Ik heb me geruime tijd geconcentreerd op de ontwikkeling van Harmon House en ik vond dat het tijd was om me een beetje open te stellen voor de wereld, met de bedoeling te kijken in hoeverre het mogelijk was om synergiën te vinden met andere activiteiten (restaurants, bars, cafés, catering, enz.) en bedrijfsleiders in deze sector.
Wat denkt u te kunnen bijbrengen binnen de Federatie?
Ik denk dat de horeca voornamelijk bestaat uit moedige, vindingrijke, gedreven en toegewijde mensen. Aan de andere kant komen de meesten van hotelscholen die zeker een uitstekend opleidingsniveau hebben wat de praktijk betreft, maar de lat niet systematisch hoog genoeg leggen op financieel vlak. Hoe belangrijk het ook is om klanten een uitstekend serviceniveau te garanderen, het is ook essentieel om de processen correct te structureren, de balans te kunnen analyseren, een businessplan te schrijven om de bank te overtuigen en gerust te stellen, een duidelijk beeld te hebben van de kosten, enzovoort. Mijn potentiële bijdrage kan daarom liggen in het delen van deze financiële visie op de sector, door bedrijfsleiders te helpen hun bedrijf beter te begrijpen en te ontwikkelen.
Hoe stelt u zich de toekomst van de horeca voor?
De horeca is een sector waar de mens (weliswaar ondersteund door IT-tools) een zeer belangrijk element blijft. In het tijdperk van kunstmatige intelligentie die in veel beroepen waarschijnlijk een bepalende rol zal spelen, is het essentieel om aan te tonen dat de horeca een beroep is en blijft waar de mens ten dienste staat van de mens. Daarom moeten we er alles aan doen opdat de sector zich kan blijven ontwikkelen.