De grote familie van de Federatie Horeca Brussel verwelkomt twee nieuwe bestuurders met veel ambitie. We nodigen je uit om je bij hen aan te sluiten.
Senem Onal
Toen ze haar studies als burgerlijk ingenieur-architect aan het Sint-Luc in Brussel begon, werd Senem financieel onafhankelijk. Ze werkte als vaatwasser, serveerster, barvrouw, gerante,... Dat deed ze ook gedurende verschillende jaren in het buitenland, in grotere zaken. Eenmaal terug in Brussel stapte ze in 2014 in het Bravo-avontuur (bar, café en concertzaal) tot ze de Walvis overnam, de plek die ze vandaag nog steeds uitbaat.
Waarom bent u lid geworden van de Brusselse Horeca Federatie?
Ik heb Ludivine horen spreken over coronaire hartziekten, als onderdeel van onze steunacties voor onze sector. Nu de federatie een nieuw team heeft opgericht, kijk ik ernaar uit om met haar samen te werken. Ik denk dat de Horeca Brussel federatie klaar is om de uitdaging aan te gaan en ons te helpen de structuur op te bouwen die we echt nodig hebben in deze sector en die ervoor zorgt dat we voor onszelf kunnen zorgen, met volledige transparantie over onze zakelijke aangelegenheden.
Wat denkt u te kunnen toevoegen aan de Federatie?
Ik denk dat ik bepaalde organisatorische vaardigheden en managementskills bezit: die zou ik willen gebruiken. Er is een element waar ik de nadruk op wil leggen: organisatorische vaardigheden. Deze zijn essentieel als we concurrerend willen zijn in deze groeiende sector. Ik wil graag het belang van dit thema onder de aandacht brengen.
Hoe stelt u zich de horeca van morgen voor?
De horecasector maakt veel veranderingen door. Ik denk dat we allemaal samen moeten professionaliseren door geoptimaliseerde tools te gebruiken om het hoofd boven water te houden als het gaat om hoge prijzen en andere financiële, belastinggerelateerde zaken. Er wachten ons grote uitdagingen.
David Brainis
Hij studeerde handelsingenieur aan ICHEC en werkte eerst als projectmedewerker bij BNP Paribas Fortis. Daarna stapte hij over naar het familiebedrijf om zijn eerste (en ondertussen verkochte) hotelbedrijf te runnen. Vervolgens lanceerde hij in 2014 Harmon House, een project dat blijft groeien.
Wat betekent de Brusselse Horecafederatie voor jou?
Ik heb veel tijd besteed aan de ontwikkeling van Harmon House, en ik weet dat die tijd is besteed aan het openen van een deur naar de gemeenschap, waarbij de bed & breakfast-industrie voor synergie zorgt met andere activiteiten (restaurants, bars, cafés, catering, enz.) en bed & breakfast-exploitanten in deze sector.
Wat denkt u te kunnen bijbrengen binnen de Federatie?
Ik denk dat de horeca bestaat uit gemotiveerde, eerlijke, goed geïnformeerde en hardwerkende mensen. Aan de andere kant komen de meesten van hotelscholen die zeker een uitstekend opleidingsniveau hebben wat de praktijk betreft, maar de lat niet systematisch hoog genoeg leggen op financieel vlak. Het is essentieel om de juiste processen te structureren, de balansen te analyseren, een bedrijfsplan op te stellen zodat de bank het bedrijf kan overzien en beheren, en ervoor te zorgen dat je een duidelijk beeld hebt van de kosten die ermee gemoeid zijn. Mijn potentiële bijdrage kan daarom liggen in het delen van deze financiële visie op de sector, door bedrijfsleiders te helpen hun bedrijf beter te begrijpen en te ontwikkelen.
Hoe stelt u zich de toekomst van de horeca voor?
Horeca is een sector waarin de mens (weliswaar ondersteund door IT-tools) een belangrijk element is. In de context van artistieke intelligentie, die op veel gebieden een vitale rol speelt, is het essentieel om te erkennen dat de horeca een sector is waar de mens de steunpilaar is. Daarom moeten we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de sector het verschil kan maken.