De hoofdredactrice van Le Fooding – de bekende Franse gids die trendy tafels groot en klein repertorieert – lanceerde zopas de Belgische editie van Le Fooding. Dat initiatief staat garant voor een originele en geëngageerde kijk op de hedendaagse gastronomie.
Door Françoise Bouzin
Een wijn waar u blij van wordt
De Berceau des Fées du Domaine aux Moines van Tessa Laroche, een verfijnde chenin die ik voor het eerst dronk in het gezelschap van de wijnbouwster op een boot op de Loire, waar ik verliefd geworden ben op mijn toekomstige man. Beter kan het niet hè?
Een gerecht dat u doet denken aan uw kindertijd?
Arancini, een Siciliaanse specialiteit: een gepaneerde rijstbal vaak gevuld met bolognese saus. Mijn grootouders komen uit Sicilië en mijn nonna maakte er vaak toen ik klein was.
Een restaurant waar uw smaakpapillen voor het eerst met verstomming geslagen werden?
Ik had al een hoop restaurants getest voor ik bij ‘Chambre Séparée’ ging eten, maar mijn bezoek werd onvergetelijk. Ik kreeg er de tranen in mijn ogen. Ik kijk vol ongeduld uit naar het volgende avontuur van Kobe Desramaults.
Brussel wordt vaak vergeleken met andere Europese hoofdsteden, maar op foodvlak is Brussel…
… een stad waar nog betrekkelijk veel belang wordt gehecht aan vlees en een fles (natuur)wijn, waar er volop vernieuwd wordt, maar ook een stad met een grote behoefte aan ondersteuning en erkenning.
Iets wat u zou willen veranderen aan de Brusselse restaurantsector?
De (te) veeleisende klanten die voortdurend klagen over de prijzen en maar weinig respect hebben voor de dienstverlenende beroepen. Gelukkig is niet iedereen zo en Brusselaars zijn ook eerder nieuwsgierig.
Een reden waarom u van Brusselse restaurants houdt?
Je wordt heel snel een stamgast. Dat vind ik hier zo leuk, een heel aangenaam gevoel en een manier om een gemeenschap te vormen die ik in Parijs maar moeilijk terugvind.
Voor of tegen de twee shiften – 19 en 21u?
Voor, als het de restauranthouders in staat stelt om beter hun brood te verdienen.
Voor of tegen de plannen om een aanbetaling te vragen bij reservering om te vermijden dat klanten niet opdagen?
Voor, want er zijn te veel misbruiken en het is een manier om klanten te wijzen op hun verantwoordelijkheid: je belt een reservering niet af een half uur voor de opening en het is not done om niet op te dagen. Het is een onderwerp waarvoor we veel gedaan hebben met Le Fooding, door onder andere samen met Konbini Food een tribune op te stellen die ondertekend werd door honderden restauranthouders en koks.
Het gerecht waarop u het meest trots bent?
Ik kookte veel en nu helemaal niet meer, sinds ik tussen Brussel en Parijs pendel. Mijn koelkast is heel de tijd leeg. Dus als ik dan toch kook, doe ik dat met wat ik voor handen heb. In feite houd ik daar nog het meest van: koken met restjes.