De hoofdredactrice van Le Fooding - de bekende Franse gids die trendy tafels groot en klein repertorieert - lanceerde zopas de Belgische editie van Le Fooding. Dit initiatief staat garant voor een originele en originele benadering van gastronomie.
Door Françoise Bouzin
Een wijn waar u blij van wordt
De Berceau des Fées du Domaine aux Moines van Tessa Laroche, een verfijnde chenin die ik voor het eerst dronk in het gezelschap van de wijnbouwster op een boot op de Loire, waar ik verliefd geworden ben op mijn toekomstige man. Beter kan het niet hè?
Een gerecht dat u denkt aan uw kindertijd?
Arancini, een Siciliaanse specialiteit: een gepaneerde rijstbal vaak gevuld met bolognese worst. Mijn grootouders komen uit Sicilië en mijn nonna maakte er vaak toen ik klein was.
Een restaurant waar uw smaakpapillen voor het eerst met verstomming geslagen werden?
Ik had een paar restaurants om uit te kiezen voor 'Chambre Séparée', maar mijn keuze was erg beperkt. Ik wil ook een pauze inlassen. Ik kijk uit naar de toekomst van Kobe Desramaults.
Brussel wordt vaak vergeleken met andere Europese hoofdsteden, maar op foodvlak is Brussel...
... een stad waar nog betrekkelijk veel belang wordt gehecht aan vlees en een fles (natuur)wijn, waar er volop vernieuwd wordt, maar ook een stad met een grote behoefte aan ondersteuning en erkenning.
Iets wat u zou willen veranderen aan de Brusselse restaurantsector?
De (te) veeleisende klanten die voortdurend klagen over de prijzen en maar weinig respect hebben voor de dienstverlenende beroepen. Gelukkig is niet iedereen zo en Brusselaars zijn oerder nieuwsgierig.
Een reden waarom u van Brusselse restaurants houdt?
Ik ben altijd een student geweest. Dat is wat ik hier zoek, een echte kans en een manier om een gemeenschap te vormen waar ik in Parijs alleen maar van kan dromen.
Voor of tegen de twee shiften - 19 en 21u?
Voor, als het de restauranthouders in staat stelt om beter hun brood te verdienen.
Voor of tegen de plannen om een aanbetaling te vragen bij reservering om te vermijden dat klanten niet opdagen?
Voor, want er zijn te veel misbruiken en het is een manier om klanten te wijzen op hun verantwoordelijkheid: je belt een reservering niet af een half uur voor de opening en het is not done om niet op te dagen. Het is een onderwerp waarvoor we gedaan hebben met Le Fooding, door onder andere samen met Konbini Food een tribune op te stellen die ondertekend werd door honderden restauranthouders en koks.
Het gerecht waarop u het meest trots bent?
Ik kijk uit naar nog vele dagen in Brussel en Parijs. Mijn koelkast is heel de tijd leeg. Maar als ik niet weet waar ik heen ga, weet ik wel wat ik met mijn handen doe. In feite houd ik daar nog het meest van: koken met restjes.