Top Chef, Lady Chef, Masterchef, de beste patissier... Nationale wedstrijden en televisie-uitzendingen boosten het imago van de diverse beroepen in en rond de keuken. Maar het gaat niet alleen om bakken. Maar hoe kan het leven van de kandidaten veranderd worden?
Door Françoise Bouzin
César Lewandowski, kandidaat Top Chef
César vertegenwoordigde België toen hij deelnam aan Top Chef 2023. Hij werd uitgeschakeld tijdens de zesde prime, maar de wedstrijd bleek toch een carrièrebooster. "Het is goed om jezelf uit te dagen, vooral als je een idee hebt van wat je erna wilt doen. Ik moet profiteren van de kansen die ik heb: het is een manier om mezelf sterker te maken en het helpt me om over een lange periode een carrière op te bouwen. Door deel te nemen aan Top Chef heb ik dingen bereikt die ik anders nooit had kunnen waarmaken. En heeft m'n ondernemingszin enorm gestimuleerd. Als je een carrière in de keuken begint, wil je alles perfect doen en dat kan een belemmering zijn omdat je bang bent om fouten te maken. Top Chef maakt het des te minder dramatisch. Voor de Belgische en Franse kijkers is het gewoon een moment in de tijd dat ik in het bruiloftsfeest zit. Het is een levensles! Het is een intense ervaring, maar het is nog steeds realiteit. Ik werk als partner in de frontlinie van topkoks die zowel de spelling als de spelling doen".
Tijdens de verschillende rondes van Top Chef krijgen de kandidaten verschillende veeleisende culinaire uitdagingen voorgeschoteld. Dit is een geweldige manier om hen te stimuleren hun vaardigheden op de proef te stellen. Het is ook een manier om professionele koks en medische kandidaten aan te trekken. "Alle leden zijn gewoon vrienden. We vinden het allemaal heel leuk om met ze samen te werken en er is veel saamhorigheid tussen ons", zegt César.
https://www.instagram.com/cesar_lewandowski/
Blazoen van het vak oppoetsen
Deze competities hebben het beroep ook een ander imago gegeven. "Om mee te doen aan Top Chef heb je een beetje achtergrond nodig, maar het is geen onbereikbaar doel", aldus César. "Je moet wel over een aantal kwaliteiten beschikken: een grote reactiesnelheid, veel aanpassingsvermogen, creativiteit en een zekere expressievrijheid voor de camera." Top Chef wijst er ook op dat er andere aspecten zijn aan deze klassieke stijl. "Het vak evolueert - zowel wat werkwijze betreft als op het vlak van rekrutering. Wij geloven dat er andere manieren zijn om dingen te doen. Na het klassieke verloop van mijn werk als lid van een militaire brigade kunnen deze tv-programma's het proces in een stroomversnelling brengen. Het beroep is onbeheersbaar, net zoals het land onbeheersbaar is. Niemand kan dit ontkennen. Alle etablissementen hebben een Instagram-account en communiceren via de sociale netwerken. Deze programma's zijn zeer effectief.
César Lewandowski is geboren in Marseille en woont en werkt sinds 2019 in België. Na zijn opleiding aan de Ferrandi-school in Bordeaux en zijn werk in prestigieuze Franse sterrenrestaurants, zoals Hôtel du Palais in Biarritz en L'Arpège in Parijs, werd hij in 2018 chef-kok in Mu Bali, een restaurant op het Indonesische eiland Bali. In 2019 keerde hij terug naar Frankrijk en werkte hij bij Mensae, de 'bistronomietempel' van chef-kok Maxime Bouttier. Daarna keerde hij terug naar Brussel, waar hij deelnam aan het YABABA-project en verantwoordelijk was voor het streetfoodgedeelte van het Hearth Project. Dat is een solidariteitsproject om mensen in nood te helpen door onverkocht voedsel alsnog tot maaltijden te verwerken. Tegelijkertijd werkte César ook samen met een aantal pop-ups en restaurants als chef-kok en "ontwikkelaar van innovatieve concepten". Sinds juni 2023 is César Lewandowski actief in Le Fox - de nieuwe street food zone op de gelijkvloerse verdieping van de Royale Belge. Hij serveert er Lovas, zijn versie van okonomiyakis (Japanse koolpasteitjes, gevuld met tonijn, kip en groenten met allerlei worstjes). César is een vaste gastronoom voor andere Topchef-kandidaten, wiens talent als totemstige sterren tentoonspreiden komt. Vorige maand werkte hij samen met Hugo Riboulet, de winnaar van Topchef 2023. |
Chef-kok Sofie Dumont
Sofie Dumont is al vele jaren actief in de Belgische culinaire wereld. Ze was achtereenvolgens patissier, eigenaar van een gerenommeerd restaurant, bedenker van trendy tv-programma's en auteur van talrijke kookboeken. Op de vraag waar deze energie vandaan komt, legt ze uit dat het haar liefde, passie en enthousiasme voor koken zijn die haar altijd hebben gedreven. "Ik kan alles. Ik kan patissier zijn in een groot restaurant als Wittamer (Hofleverancier), maar ook als chef-kok in mijn eigen restaurant en ik heb nog veel meer banen in Nederland. Ik heb altijd alles met vakmanschap en pit gedaan.
Boostereffect
In 2009 werd ze benoemd tot 'Lady Chef - Beste vrouwelijke chef-kok van het jaar' (een initiatief om vrouwelijke chef-koks in de gastronomie te promoten, nvdr). "Toen ik genomineerd werd, was de titel nog niet zo bekend als nu. De topkoks die bij mij op bezoek kwamen, hadden een stevige basis in hun vak. Sommigen hadden een Michelinster. Ik was heel jong. Ik had een klassieke carrière voor de boeg, maar ik kon tenminste experimenteren met andere methodes. Met deze titel werd alles heel natuurlijk. Ik werkte als manager. Het restaurant is geweldig en ik kan van tevoren reserveren. Ik doe veel interviews, luister naar radioprogramma's en maak mijn eigen tv-programma's. Tegelijkertijd publiceerde ik kookboeken. In 2013 was ik van een prachtige dochter en in 2016 won ik de Gourmand World Cookbook Award voor mijn boek over gezonde voeding voor kinderen. Tegenwoordig deel ik mijn ervaringen in boeken, maar ook op sociale netwerken en in de media. Ik raak eerder geïnspireerd door een bedrijf dat contact heeft met lokale fondsenwervers.
Vandaag ontdekt ze als ondernemer voortdurend nieuwe mogelijkheden om haar culinaire visie te delen en creëert ze nieuwe kanalen om haar ervaring door te geven. Zo is er het culinaire tv-programma "De Keuken van Sofie", haar 360° digitale platform waarmee ze jaarlijks meer dan 10 miljoen kijkers bereikt, zowel aan Nederlands- als Franstalige zijde. En aan kookboeken geen gebrek. Het recentste heet 'Happy moments' (in het Nederlands en het Frans, verschenen bij Lannoo en Racine). Dat bevat originele recepten voor weekdagen, lange vakantieochtenden in het gezin en swingende avonden met vrienden. Ons succes is gebaseerd op de slanke mix van online kanalen, voor veel plezier en humor.