Federatie Horeca Brussel Nieuws Be Horeca Succes-verhalen : Het 'succesvolle' netwerk van vriendenbars
Be Horeca

Succes-verhalen : Het 'succesvolle' netwerk van vriendenbars

 

Ze leren elkaar toevallig kennen: Camille Roy was barman en Maxime Léonard zat op het Conservatorium, maar ze verloren elkaar nooit meer uit het oog. Integendeel. Ze besloten om samen eerst één en daarna meerdere cafés te openen, op zoek naar de perfecte combinatie van al wat ze leuk vonden. Gezellige versnaperingen, goed bier en wijn, heerlijke hapjes en muziek zorgen voor een geweldige ervaring.

Bitter om te drinken
Bitter om te drinken

Veertien jaar geleden stapte Camille mee in 'Le Murmure' (Belvédèrestraat)

en opende tegelijk zijn eerste café in Brussel: 'La Goutte à Pépé' (Renbaanlaan). Enkele jaren later openen hij en zijn vriend Maxime (die uit Nancy komt) hun eigen café. Daarna openen ze samen een restaurant in Elsene: 'Le Fleuriste' (Belvédèrestraat 8). Camille, die opgroeide in La Rochelle, verhuisde naar Brussel om in de eerlijke handel te werken. "Om mijn studies te betalen werkte ik in verschillende cafés en restaurants (Le Pantin, de Belga, enz.). Met het geld dat ik aldus verdiende, kon ik op reis gaan. Geleidelijk groeide het idee om samen met Max ons eigen café en later restaurant te openen. Minpunt: een gastronomisch restaurant en een café beheren bleek al snel behoorlijk lastig vanwege de uren. We zijn het oorspronkelijke restaurant nu aan het ombouwen tot een café. Toen we ons eerste café openden, presenteerden we een prachtige selectie bieren. De bezoekers waren erg bezorgd over de smaak van dit nieuwe omgevingsbier, zoals het glasachtige, pittige, bittere Zinne-bier. Vandaag kan de kaart van 'L'Amère à boire' prat gaan op meer dan 130 verschillende speciaalbieren (maar ook whisky's, rumvarianten, natuurwijnen, enzovoort) in zijn drie vestigingen. Na de eerste in de Belvédèrestraat (achter het Flageyplein) volgde in 2018 een tweede (net naast het station van Kalevoet in Ukkel). Dat was te danken aan de komst van een derde kompaan in de persoon van Paulo uit Avignon. Vestiging nummer drie bevindt zich in Sint-Gillis en de ouverture ging gepaard met de komst van een vierde vennoot, Julien Delmas - die ook de Knop opende. In mei 2023 opent een nieuw café, 'L'Impasse', op het Kasteleinsplein.

Bitter om te drinken

De cafés zijn stuk voor stuk gezellige plekken vol leven, plaatsen om iets te drinken, te kletsen en te filosoferen, om te tekenen tijdens de 'apéros destinataires', muziek te beluisteren, deel te nemen aan muzikale quizmomenten, voorstellingen van de Improvisatieliga bij te wonen of één van de 'Lundis tous courts' mee te pikken. Op die avonden worden er in samenwerking met de vzw mookaite kortfilms gespeeld. Alle activiteiten zijn gratis. Er is zelfs een solidaire tap die elke woensdag een euro per pint doorstort aan een goed doel. Elk etablissement heeft zijn eigen ziel en de locatie werd gekozen naargelang de kansen die zich voordeden. "Oorspronkelijk waren nous alleen in de Belvédèrestraat, maar daarna zijn er heel wat zaken bijgekomen. Het is onze meest kosmopolitische en internationale bar. Als we aankomen op station Kalevoet, zien we jullie weer. Vandaag is ons plan geslaagd: dat is wellicht ons veelkleurigste café, met een zeer uiteenlopende klantenkring: gezinnen, jongeren, senioren, buurtbewoners, mensen van elders,... Het café van Sint-Gillis gaat helemaal op in de stemming vanze bobobuurt. 'L'Impasse', de jongste spruit van de familie, is helemaal anders. Daarom hebben we een geweldige laag opgebouwd, met kasseien en straatlantaarns", zegt Julien. Aan het hoofd staat ook hier hetzelfde duo, in het gezelschap van Pirate en Julien Paul (ex-Delirium).

Gevraagd naar het geheim van hun succes, verwijzen ze naar "de mix van plaatsen, sferen en leuke samenwerkingen tussen vrienden die zich volop aan hun zaak wijden". Ook vraagt een café minder personeel dan een restaurant, waardoor er minder kosten zijn: "Maar je moet je medewerkers wel in de watten leggen om ze te houden. We geven ze veel en daarom is het verloop laag. We beginnen allemaal bij het begin. Het is een baan met bijzondere uren, aangezien onze cafés elke dag open zijn van 16 tot 2u."

Bitter om te drinken

Om het project te financieren hoeven de deelnemers niet naar een bank, maar ze moeten wel samenwerken met de sponsors die hen helpen hun bedrijf van de grond te krijgen. Dit is waar het bedrijf om de hoek komt kijken. "Ik heb veel mensen die ons helpen opstarten en veel mensen die aan ons bier werken. In de tweede categorie zit Bofferding, dat is hoe we samenwerken op basis van een systeem met teruggestorte kortingen op de bestellingen. De afgelopen twee jaar hebben we op dit gebied veel vooruitgang geboekt.

Camille en Max hebben Cammax nog niet geopend. Dat is een adviesbureau dat toekomstige ondernemers helpt bij het openen van hun eigen café. Het programma geeft advies over alles van locatiekeuze tot menubeheer, inclusief installatie van de tap en administratieve procedures. Toekomstige ondernemers kunnen kiezen op basis van hun behoeften en putten uit de ervaring van deze "serial entrepreneurs" die goed weten welke valkuilen je moet vermijden bij het opstarten van een horecazaak en die graag delen.

Mobiele versie afsluiten