Aangezien de editie van 2021 niet ernstig getroffen zal worden door de pandemie, zal Winterpret van 1 tot 8 januari open zijn in Brussel. Tussen de vele ambachtslieden en ontwerpers zijn de standjes met eten en drinken goed vertegenwoordigd, onder andere dankzij een groot aantal restauranthouders. Doe je een goede investering? Wij kijken ernaar.
Door Sigrid Descamps.
Winterpret wordt door het toeristische platform 'Beste bestemmingen in Europabeschouwd als één van de mooiste kerstmarkten van het continent; de website Big 7 Reizen riep het evenement zelfs uit tot de beste kerstmarkt ter wereld. Winterpret is de place-to-be in het centrum van Brussel vanaf 25 november (en tot 1 januari); op het De Brouckèreplein is het open vanaf 8 januari.
Op het programma: 240 chalets verspreid over het Katelijneplein, het Muntplein, het De Brouckèreplein en rond de Beurs. De standhouders zijn vooral ambachtslieden en ontwerpers, maar bezoekers ontdekken ook heel wat eetkraampjes, uitgebaat door handelaars die levensmiddelen aanbieden of koks die gewend zijn het hele jaar door op markten en evenementen te werken. Tot slot zijn ook heel wat restauranthouders van de partij, met een tijdelijk filiaal van hun zaak".Het levert geweldig veel zichtbaarheid op"aldus Isabelle Boivin-Perrichet die aan het hoofd staat van Les Fondus de la Raclette en sinds afgelopen winter een chalet huurt.Er komen duizenden mensen langs en velen van degenen die ons kaartje meenamen vorig jaar, kwamen na afloop in het restaurant eten." Cédric Mosbeux, bedenker en chef-kok van Fernand Obb Delicatessen, die sinds 2018 een chalet huurt, is het met haar eens: "Het is een geweldig uithangbord dat helemaal aansluit bij ons DNA. We profileren ons als een populaire eetbar; dat we regelmatig deelnemen aan dit populaire evenement is dan ook heel logisch. We moeten ook in gedachten houden dat onze locatie in Sint-Gillis niet de enige plek is waar een publicatie te vinden is."
De website Big 7 Travel riep Winterpret uit tot de beste kerstmarkt ter wereld.
Een chalet huren, hoe gaat dat?
De verhuringen worden beheerd door de B2B-afdeling van Evenementen in Brusseldie de aanvragen ontvangt (die moeten enkele maanden van tevoren per e-mail verstuurd worden naar b2b@bmeo.be). Er komen veel aanvragen binnen, te veel zelfs, gezien het beperkte aantal beschikbare plaatsen."Elk jaar ontvangen we enkele tientallen aanvragen", luidt het. "Het selectieproces is gebaseerd op een aantal criteria, waaronder het type product dat is geselecteerd. We zijn ervan overtuigd dat het selectieproces erg belangrijk is. Niemand zou bang moeten zijn voor wat ze op de foto's zien. De selectiecriteria zijn nu opgesteld. Het food & beverage aanbod is zeer uitgebreid en we hopen dat de geselecteerde items goed gediversifieerd zullen zijn en dat u ook een keuze kunt maken uit een breed scala aan producten."
Wat de kosten betreftvoor de huur van het chalet bedraagt het tarief voor een "ter plaatse te nuttigen aanbod van spijzen en/of dranken, zonder sterke drank 4.800 euro, exclusief btw. Met alcohol is dat 6.000 euro, exclusief btw. Als een extra elektriciteitsleiding nodig is, komt daar 200 euro excl. btw bij. Wij voorzien standaard één 16A lijn per chalet."
Cédric Mosbeux: "Met Fernand Obb hadden we het geluk dat we snel een plaatsje konden bemachtigen, net hetzelfde jaar dat we voor het eerst de prijs voor de beste garnalenkroket in Brussel wonnen."Isabelle Boivin-Perrichet moest vier jaar wachten voordat ze een plekje in de wacht kon slepen. "Maar", voegt ze eraan toe."Als je eenmaal een plaats hebt veroverd, krijg je voorrang voor de volgende edities."Op voorwaarde weliswaar dat je de opgelegde regels respecteert. Er mag ook niet worden afgeweken van wat er in het contract staat: zo mag er niet worden afgeweken van wat er in het contract staat: zo mag er worden afgeweken van wat er in het contract staat: zo mag er niet worden afgeweken van wat er in het contract staat: zo mag er worden afgeweken van wat er in het contract staat: zo mag er niet worden afgeweken van wat er in het contract staat. Er mag ook niet worden afgeweken van wat er in het contract staat: zo mogen de standhouders het menu niet veranderen gedurende de hele markt, noch nieuwe producten toevoegen, om oneerlijke concurrentie te voorkomen. "Wij stellen contracten/overeenkomsten op voor elke handelaar"aldus de woordvoerder van BME. "In dit contract staat hun lijst van producten. Als het menu door beide partijen is gekozen, kan het niet meer worden gebruikt. We zullen op de markt verschillende controles uitvoeren om ervoor te zorgen dat alle handelaars het menu respecteren dat in hun contract staat. Handelaars die een drankaanbod hebben, moeten ook de door onze leverancier geleverde herbruikbare Winterpret-bekers gebruiken. Van klanten wordt een borg van 1 euro gevraagd."Vanaf dit jaar moeten de uitbaters op het De Brouckèreplein - zoals Les Fondus de la Raclette - hun gerechten trouwens ook in herbruikbare servies serveren. Bedoeling van de test: de duurzaamheidsmaatregelen versterken. In 2023 worden de regels toegepast op de hele markt.
Het is belangrijk om de juiste balans te hebben. Niemand staat boven alles, zeggen de leden van de commissie.
Een goede zaak?
Voor Isabelle Boivin-Perrichet is het nog moeilijk de rentabiliteit precies in te schatten: "We hebben een paar jaar geleden voor het eerst een chalet laten bouwen, en we konden investeren in decoratie, materialen - zoals kleine keukentjes in de tuin - en natuurlijke mensen zodra het weer veranderde... Met de coronamabepalingen, die niet altijd makkelijk te vinden waren, was het een echte catch: we waren goed beschermd tegen de kosten."Cédric Mosbeux heeft het verschil duidelijk gevoeld: "We hebben twee wijzigingen minder dan in de vorige edities."
In het Algemeen kan het een interessante uitdaging zijn, maar het is ook riskant. "Het is ongetwijfeld interessanter voor een handelaar die zijn eigen chalet uitbaat"zegt Cédric Mosbeux. "Net zoals het restaurant en het chalet moeten zijn, bieden we ook een breed scala aan extra diensten, vooral op het gebied van personeel, waar de wijnmakers met een klein aantal zijn. Daarnaast hebben we doordeweeks een aantal medewerkers in dienst, twee in het weekend en twee 's avonds, om ervoor te zorgen dat het evenement soepel verloopt."
Waarom dan toch een chalet huren? "Nogmaals, vanwege het mooie uithangbord dat de markt vertegenwoordigt", antwoorden beide restauranthouders in koor, maar ook "voor de unieke en gezellige sfeer, de contacten met het publiek en tussen alle aanwezige handelaren."
En hoe zit het met de ouderen?
Een aantal Brusselse en Brabantse regio's organiseren hun eigen evenementen gedurende een lange periode (meestal een weekend). Deze evenementen worden georganiseerd door lokale overheden of door de lokale overheid zelf. Dat is het geval in Anderlecht, waar de aanvragen moeten worden gericht aan de dienst economische ontwikkeling van de gemeente. Voorrang wordt gegeven aan inwoners van Anderlecht. De huurprijs varieert van 50 euro voor een eenpersoons chalet tot 100 euro voor een tweepersoons chalet; van 150 tot 300 euro voor een aanvrager van buiten de gemeente.
Les Fondus de la Raclette: Oude Korenmarkt 28, 1000 Brussel, lesfondusdelaraclette.be
Fernand Obb Delicatessen: Taminesstraat 27, 1060 Sint-Gillis, fernand-obb.be