Ludivine de Magnanville, voorzitster van de Federatie Horeca Brussel, ondertekent het redactioneel van de 4e editie van ons magazine BeHoreca. Ze vraagt zich af wat het “gezond verstand” is dat ons verenigt.
Definitie: een vorm van kennis die alle waarden en normen bundelt waar bevolkingen en samenlevingen zich achter scharen.
Het meest complexe aan ondernemer zijn is de tijd te vinden om verder te kijken dan de dagelijkse routine om de externe omgeving te begrijpen en te beoordelen. Samenkomen en dialogeren met andere spelers in de sector, blijven leren en bijscholen zijn elementen die inspireren en verrijken.
U zal me er zelden op betrappen dat ik ons land denigreer, integendeel, ik hou van België vanwege zijn boeiende complexiteit, zijn volkse diversiteit, zijn bescheidenheid die voorkomt dat Belgen proberen koste wat kost in de schijnwerpers te staan.
Als we “ons gezond verstand” vergeten, wat blijft er dan over van onze Belgische eenheid?
Individualisme isoleert en verzwakt een bedrijf, een sector en een land.
Klinkende uitspraken als “Arbeid wordt te zwaar belast, ik kan niet anders dan niet alle uren van mijn personeel aangeven” of “De kosten liggen te hoog, zeker op dit moment met de energieprijs, ik heb geen andere keuze dan het niet te nauw nemen met de regels, anders overleef ik het niet”… moeten argumenten zijn om oplossingen te vinden, in plaats van te vervallen in een egoïstisch fatalisme.
Harde woorden misschien, maar onze kop in het zand steken zal niets veranderen.
Ons standpunt als Federatie is duidelijk en eenvoudig:
Wij kunnen geen bedrijven steunen die besluiten met een dubbele boekhouding te werken. ONZE DOELSTELLING is om onze sector en onze geloofwaardigheid te versterken en te professionaliseren. Dit “gezond verstand” bewaren, vechten om ons vak, onze bedrijven en onze werknemers te verdedigen, dat is de essentie van onze federatie.
Een wens voor 2023? Dat dit “gezond verstand” voor iedereen van toepassing mag zijn.
Laten we trots blijven op onze Belgische identiteit, laat ons uitblinken door onze eenheid als burgers boven alles! Een edito is als een carte blanche, een weerspiegeling van het moment, een wens, een ambitie: dit is de mijne, de onze.
Ludivine de Magnanville, Voorzitter Federatie Horeca Brussel