Federatie Horeca Brussel Nieuws Sector Belgische wijn - een trendy product?
Sector

Belgische wijn - een trendy product?

De Belgische wijn groeit en produceert elk jaar meer en meer liters.

Een ondenkbaar concept, aangezien bier koning lijkt te zijn in het vlakke land.

Volgens cijfers van de FOD Economie is er in 2015 al meer dan een miljoen liter wijn geproduceerd, het dubbele van 2014... en dat is nog maar het begin....

Een bloeiende industrie

Dat was te verwachten. In navolging van Amerikaanse en Chileense wijnen komt hier de "wijn van het platte land", die ook voorbestemd is om te groeien.

Henri Larsille, voorzitter van de Association des Vignerons de Wallonie van 2012 tot 2015, vindt van wel en bevestigt dat er steeds meer wordt aangeplant, al enkele jaren lang. Volgens hem produceren een groot aantal wijnboeren met ervaring en contacten steeds meer, zowel kwalitatief als kwantitatief, met traditionele druivensoorten en interspecifieke hybride variëteiten (die resistent zijn tegen ziekten).

Met 91 wijnboeren in 2013 en nog eens vijf in 2014 groeit het aantal wijnboeren in zowel Wallonië als Vlaanderen snel.

Volgens John Collijs, oprichter van de website Oneo Belgium, die uitsluitend Belgische wijn verkoopt, zijn er al 100 wijnboeren in België, meer in Vlaanderen dan in Wallonië, maar met grotere domeinen aan de Franstalige kant".

Imagoprobleem - 90 % van de Belgen kent de Belgische wijn niet

Volgens John Collijs bestaat het grootste deel van de productie uit mousserende wijn (50% productie) en witte wijn (35%). Rode (10%) en rosé (5%) wijnen worden in kleine hoeveelheden geproduceerd vanwege de bodem en het klimaat.

Deze wijnen worden echter bijna nooit geëxporteerd. Het grootste deel van de productie wordt in België verkocht.

Er zijn echter al enkele stappen gezet in China en sommige producenten zijn al van plan om te exporteren naar Colombia en Latijns-Amerika, die worden beschouwd als markten met een hoog potentieel.

Frankrijk, het wijnland bij uitstek, maakt al deel uit van het plaatje en de Franse markt toont echte interesse in Belgische wijn.

Voorbeelden volgen...

 

Veel boeren zijn aangetrokken door het succes van dit product en vinden in deze nieuwe productie een manier om te diversifiëren. In Nivelles bijvoorbeeld staan Étienne Hautier en zijn vrouw, managers van "La Ferme du Chapitre", op het punt om hun nieuwe wijn te lanceren.

De productie, aangeplant in de lente van 2013 en geoogst in de herfst, zal twee verschillende witte wijnen, een rosé en ook een aperitief op basis van wijn en muskaat opleveren. Een product dat niet te kampen heeft met financiële problemen en kan profiteren van de biologische trend als de normen die aan het label verbonden zijn, worden nageleefd.

De eerste witte en rosé wijnen, tussen de 3.000 en 4.000 flessen, van "La Ferme du Chapitre" zullen klaar zijn in de tweede helft van juni. De rode wijn zal over drie jaar op de markt komen.

De Waalse wijnbouwersvereniging voorspelt een productie van 1 miljoen liter voor 2017. België is nog ver verwijderd van de Franse productie, maar blijft goede vooruitgang boeken en zou op langere termijn wel eens voor een verrassing kunnen zorgen.

C.T.

Mobiele versie afsluiten