Federatie Horeca Brussel Nieuws Sector Dat is waar het bij Horeca om draait!
Sector

Dat is waar het bij Horeca om draait!

De voorzitter van de restaurantafdeling van de Federatie Horeca Brussel met Nathan Thess.

De horeca is: een plek om te wonen voor velen, een eerste baan voor sommigen en soms zelfs het begin van een mooi verhaal...

Nathan Thess is een filmacteur.

Hij speelde in talloze korte films en reclamespots.

Nathan droomde al van jongs af aan van film en theater.

Om zijn droom waar te maken, volgde hij toneellessen in zijn geboortestad Parijs.

De horeca (HCR in Frankrijk) stelde hem in staat om overdag zijn cursussen te volgen en 's avonds als barman te werken.

Horeca :

Nathan, je droomt ervan om films te maken. Kun je er in dit stadium van je carrière fatsoenlijk van leven?

Nathan : De kunsten, film en theater, brengen niet veel geld op als je begint. Je moet een andere baan hebben om rond te komen. De horeca en de flexibele werktijden maken het mogelijk om beide te doen, films maken en geld verdienen.

Horeca : Zie je een verband tussen je baan in de horeca en film of theater?

Nathan : Ik vind je vraag erg leuk. In een restaurant is het begin van een "dienst" een beetje als een "curtain call". Alles is stil, de deur gaat open, de klanten komen binnen en het "spel" begint.

Horeca : Ja, zoals in het theater, maar in de bioscoop?

Nathan :  Het is waar dat theater en film heel verschillend zijn.

In het theater repeteren we wekenlang onze rollen en leren we de scripts 'uit ons hoofd'. Er is weinig ruimte voor improvisatie.

In de horeca komt de keuken of de bar het dichtst bij het theater. In de keuken worden de recepten zorgvuldig bereid en de cocktails precies uitgevoerd.

Cinema is meer een soort bioscoop.

Het menu is uitgeschreven, maar de beschrijving van de gerechten wordt overgelaten aan het talent van het bedienend personeel.

In de bioscoop spelen we een 'rol' en moeten we vaak improviseren op basis van externe omstandigheden. In een restaurant of bar is het hetzelfde.

In theater, film en horeca kun je niets bereiken zonder 'talent'. In beide werelden zijn het de 'acteurs' die het 'spel' maken.

Horeca: Dat is vleiend voor de horecasector, maar zijn er geen andere beroepen?

Nathan : Er zijn natuurlijk veel verschillende banen, maar geen enkele biedt de flexibiliteit van de horeca. De cateringwereld is zo gevarieerd dat je een baan kunt vinden voor de ochtend, de middag of zelfs de avond of nacht. Dit geeft je de tijd om rollen aan te nemen in kleine producties of korte films.

Horeca : Verdien je genoeg om van te leven?

Nathan Iedereen is gefascineerd door de enorme 'vergoedingen' die grote Hollywoodacteurs krijgen. Het is duidelijk dat sommigen de top bereiken, maar dat velen van ons het met veel bescheidener honoraria moeten doen voordat ze beroemd worden.

Maar het belangrijkste is dat je dit prachtige avontuur beleeft. Leef je passie, wat die ook mag zijn, in alle bescheidenheid.

Horeca : Je werkt momenteel in een restaurant in Brussel, wat heeft je toekomst in petto?

Nathan : Ja, ik werk momenteel in een Brusselse vestiging omdat Ik heb het hier erg naar mijn zin en de werksfeer is uitstekend.

Ik vertrek binnenkort naar Engeland om me onder te dompelen in de Engelse taal en mijn artistieke carrière voort te zetten.

Dan zijn er nog de Verenigde Staten, waar het aantal filmproducties natuurlijk veel hoger ligt.

Horeca : Dank u voor deze zeer interessante en vleiende beschrijving van onze sector. Het is waar dat we altijd een gastvrij bedrijf zijn geweest, en ik kan zien dat het niet alleen de klanten zijn die welkom zijn.

Nathan : Ik wil graag afsluiten met een anekdote. Je kent waarschijnlijk wel de film "Garçon" van Claude Sautet uit 1983, waarin Yves Montand de hoofdrol speelde.

Hoewel hij een voorbeeldig acteur was, wist je dat de perfectie van zijn acteren ook te danken was aan het feit dat hij, tijdens zijn jaren van theateropleiding, ook "ober" was in een Parijs restaurant.

De horeca stelt ons in staat om te 'leven' tijdens onze trainingen, maar je kunt zien dat het ons ook kan helpen in onze kunst.

Dank je wel Horeca.

 

CT

Mobiele versie afsluiten