Federatie Horeca Brussel Nieuws Sector Restaurants Crowdfunding - een trend voor bedrijven
Restaurants Sector

Crowdfunding - een trend voor bedrijven

In een tijd waarin bankleningen zo moeilijk te krijgen zijn in de horeca, is er een nieuwe trend in opkomst.

Er wordt vaak over gesproken, maar weinig mensen weten wat het is... Crowdfunding is nog maar een concept, maar er wordt al voorspeld dat het een mooie toekomst tegemoet gaat.

Terwijl het verkrijgen van een lening in de horeca een vervelend proces kan zijn, kun je met dit project geld inzamelen om een project uit te voeren. Bedrijven zoals Mama Roma hebben de sprong al gewaagd door hun klanten te mobiliseren in ruil voor aandelen in het bedrijf.

In de praktijk, Dit toekomstgerichte concept is gebaseerd op drie dingen: een concreet idee, sociale netwerken en alle mogelijke contacten (vrienden, familie, werk, kennissen, enz.).

Maar het gaat hier niet om donaties of liefdadigheid. Internetgebruikers spelen een actieve rol in de ontwikkeling en ontvangen aandelen in het bedrijf.

Ze krijgen waar voor hun geld en steunen op hun beurt het project, interageren met hun eigen contacten en beïnvloeden de reputatie, zichtbaarheid en geloofwaardigheid van het project in uitvoering, evenals de reputatie van de maker ervan.

Hoe pakken we dat praktisch aan?

  1. Mobiliseren-  je moet je gemeenschap in de breedste zin van het woord mobiliseren, met je vrienden bovenaan de lijst, die je beste ambassadeurs zullen zijn. Je moet dus verzamelen en uitbreiden om de drie belangrijkste kringen van je contacten te bereiken:

a) Eerste cirkel: goede vrienden en familie.

b) Tweede cirkel: vrienden van vrienden.

c) Derde cirkel: mensen die je nog niet kent.

Aarzel dus niet om mensen te benaderen en ze uit te nodigen om ideeën te delen. Het moet worden gepresenteerd als een avontuur, niet als gedoe. Je moet dus altijd positief blijven om de beste verkoper voor je concept te zijn.

  1. De deadline is cruciaal. Het moet vooral niet te lang zijn, want het is niet door zoveel mogelijk tijd te nemen dat je het meeste wint. Integendeel, hoe korter hoe beter. Je communicatie concentreren op een relatief korte periode, een gevoel van urgentie creëren, helpt om te motiveren. Het is de beste manier om te vermijden dat je maandenlang verzandt.
  1. Energie Je hebt ook veel energie nodig om de campagne van de grond te krijgen, de inhoud te presenteren, tegenhangers te bedenken en je adresboek aan de praat te krijgen. Duidelijkheid is essentieel als het gaat om het uitleggen van je behoeften (totaalbedrag, apparatuur, etc.) en de manieren waarop je het gevraagde budget gaat besteden.
  1. Onafhankelijkheid: je moet controle houden over je projectenHoud het eigendom. Kapitaalcompensatie of chantage door een producent kan je ernstig in gevaar brengen. Je kunt natuurlijk de hulp inroepen van een "projectmanager" die bijvoorbeeld de communicatie voor zijn rekening neemt en jij de investering.
  1. Ondersteuning: je team en je "supporters" zijn essentieel om de campagne levend te houden. Aarzel niet om je gemeenschap regelmatig te informeren, bedanken, motiveren en voeden met je financieringsverzoek. Hoe kun jij helpen?

- Een video met uitleg opzetten. Een eenvoudige video voor op de camera kan al voldoende zijn als deze duidelijk, eenvoudig en motiverend is.

- Gebruik facebook/twitter en youtube om je video's om te zetten in je ideeën.

- Internet met platformen voor gemeenschapsfinanciering zoals Ulule (een internationale site, beschikbaar in 6 talen en open voor betalingen in 180 landen), 2Houses.com, Newsmonkey of de investeringsfondsen Inventures, de financiële arm van MMI, KissKissBankBank, die de Belgische markt betreedt, of nieuwe initiatieven zoals Identity Coop in Namen of Crowd'in in Luik.

  1. IntermediairEr zijn natuurlijk een aantal regelingen zoals MMI - "My Micro Invest" - om een dergelijk project te ondersteunen. De tussenpersoon neemt uiteraard een commissie van 2% per jaar gedurende 6 jaar. Deze mensen zijn zelf investeerders en gebruiken hun netwerk van contacten om een momentum te creëren voor de lancering en zorgen voor de technische aspecten.
  1. Trend Minister Geens van Financiën is al van plan om een gunstig fiscaal kader te bieden voor deze nieuwe financieringsmethode. De Horecafederatie van haar kant heeft geld ingezameld bij sponsors om de renovatie van een van de vestigingen van haar leden te ondersteunen. Op lange termijn zou crowdfunding de situatie voor investeringen en de oprichting van vestigingen in onze sector radicaal kunnen veranderen...

(CT)

Mobiele versie afsluiten