-> een toeristisch plan om bepaalde horecagelegenheden te helpen die afhankelijk zijn van toeristen.
-> de invoering van een gezondheidscharter en een hygiënelabel
-> lancering van een grote marketingcampagne om de bestemming te promoten bij het Belgische en internationale publiek
-> een korting op de prijs van de Brussels Card 48h om bezoekers aan te moedigen gebruik te maken van de vele activiteiten die worden aangeboden door toeristische operatoren die diensten aanbieden via deze kaart.
-> het opzetten van fondsen om toeristische, culturele en erfgoedattracties uit te rusten met hygiënische apparatuur en bewegwijzering;
-> het opzetten van fondsen om exploitanten van toerisme, cultuur en erfgoed in staat te stellen "handenvrije" diensten en andere digitale presentatiediensten aan te schaffen;
-> het opzetten van fondsen om evenementen in de regio te helpen bij het aanschaffen van materiaal voor hygiëne, tellen, bescherming, veiligheid, enz.
Een cruciaal onderdeel van de Brusselse economie!
De gezondheidscrisis in verband met het coronavirus heeft geleid tot een volledige stopzetting van toerisme, evenementen en culturele activiteiten in België en Europa als gevolg van de noodmaatregelen die zijn genomen om de pandemie in te dammen.
De Brusselse regering heeft de eerste fase goedgekeurd, met een reeks maatregelen voor een budget van 7 miljoen euro.
Toerisme, evenementen en cultuur spelen een steeds belangrijkere rol in Brussel.
In de afgelopen tien jaar is het aantal overnachtingen van toeristen in de hoofdstedelijke regio (bijna 9,5 miljoen) met gemiddeld 5,88% per jaar gegroeid, meer dan het dubbele van het groeipercentage van het bbp van de regio als geheel in dezelfde periode, ondanks de aanslagen in 2016. Daarnaast verwelkomden onze musea en attracties meer dan 5 miljoen bezoekers in 2019.
Dit toeristenverkeer heeft een aanzienlijke impact op de regionale economie.
Bezoekers aan het Brussels Gewest gaven er in 2018 zelfs 2 miljard euro uit. Deze sector, die ook de bron is van veel directe en indirecte banen, heeft te lijden onder de sluiting van activiteiten. Een groot aantal mensen is nu economisch werkloos.
Zonder de terugkeer, althans gedeeltelijk, van bezoekers, of zonder de heropening van de toeristische activiteit door de werkgever die de veiligheid niet kon garanderen, wordt hun beroepsactiviteit bedreigd.
Een herstelplan in twee fasen!
Het toeristisch herstelplan zal in twee fasen worden uitgevoerd, waarvan de eerste nu is goedgekeurd.
Het brengt een reeks maatregelen samen, waaronder:
- de invoering van een gezondheidscharter en een hygiënelabel
- de lancering van een grote marketingcampagne om de bestemming te promoten bij het Belgische en internationale publiek
- Verlaging van de prijs van de Brussels Card 48h om bezoekers aan te moedigen gebruik te maken van de vele activiteiten die worden aangeboden door toeristische operatoren die diensten aanbieden via deze kaart.
Er zijn ook plannen om concrete maatregelen te nemen om de betrokken spelers te ondersteunen:
- fondsen om toeristische, culturele en erfgoedattracties uit te rusten met hygiënische apparatuur en afstandsborden;
- fondsen om exploitanten van toerisme, cultuur en erfgoed in staat te stellen touchless diensten en andere digitale presentatiediensten aan te bieden;
- fondsen om evenementen in de regio te helpen bij het aanschaffen van materiaal voor hygiëne, tellen, bescherming, veiligheid, enz.
De tweede fase, met inbegrip van maatregelen om operatoren uit te rusten met digitale technologie en ondersteunende maatregelen voor conferenties en vergaderingen met meer dan 200 deelnemers per nacht, zal worden opgenomen in het herstel- en herschikkingsplan dat momenteel wordt opgesteld.
Rudi Vervoort: "Een economische noodsituatie voor het toerisme!
"Minister-president Rudi Vervoort: "De toeristische, evenementen- en culturele sector is van vitaal belang voor ons Gewest. Hoewel ze de bron zijn van vele directe en indirecte jobs en ontegensprekelijk bijdragen tot het imago en de internationale uitstraling van Brussel, maken de actoren uit de toeristische, evenementen- en culturele sector een crisis zonder voorgaande door.
De economische noodsituatie waarin ze zich bevinden, vereist een ambitieus herstelplan om de getroffen spelers zo goed mogelijk te ondersteunen en te informeren, om bezoekers uit Brussel, België en het buitenland gerust te stellen en opnieuw aan te trekken, en om de spelers in staat te stellen deze bezoekers te verwelkomen en tegelijkertijd hun veiligheid en die van de werknemers zo goed mogelijk te garanderen".
Sven Gatz: "Onze enorme toeristische sector verdient het om gesteund te worden".
"We willen het toerisme in al zijn facetten, van hotels en musea tot de evenementensector, conferentiecentra en toeristische gidsen, helpen om zo snel mogelijk weer op gang te komen, zelfs tijdens de beperkingen in verband met het coronavirus die nog steeds van kracht zijn. Onze uitgebreide toeristische en culturele sector in Brussel, die de afgelopen jaren is gegroeid tot bijna 60.000 werknemers en 7.000 zelfstandigen, verdient onze steun," voegt Sven Gatz, Brussels minister van Begroting, Financiën en Imago, toe.
Barbara Trachte: "We moeten nu alles in het werk stellen om de Brusselaars, de Belgen en de buitenlandse toeristen aan te moedigen om Brussel nieuw leven in te blazen".
"De horecasector is ongetwijfeld een van de sectoren die het meest te lijden heeft gehad onder de crisis. We moeten nu alles in het werk stellen om de Brusselaars, de Belgen en de buitenlandse toeristen aan te moedigen om Brussel weer tot leven te brengen door terug te keren naar onze cafés, restaurants, hotels en culturele instellingen... Dit toeristisch herstelplan zal ook een broodnodige impuls geven aan de kleine lokale ondernemingen", legt Barbara Trachte, Staatssecretaris voor Economische Transitie, uit.