Januari waait er een Antilliaanse bries door de straten van Jette. De reden? Maracudja, het culinaire project dat Noémie lanceerde bij Kokotte, de horeca-incubator van hub.brussels. Met haar Caraïbische roots - ze werd geboren op Martinique - en haar passie voor keukens, maakte ze de afgelopen twee jaar de sprong van de tropen naar Brussel. En dat is nog niet alles: dankzij het persoonlijke relatiebeheer van Kokotte is ze nu de jongste die haar droom verwezenlijkt.
Voordat ze achter het fornuis sprong, had Noémie een totaal andere carrière als aankoper in de luchtvaartsector. Maar haar voorliefde voor de Antilliaanse keuken bleef knagen. Stap voor stap waagde ze de overstap: eerst door haar recepten te delen op Instagram, daarna door kooklessen te geven.
Tijdens een coachingsessie bij een lokaal economieloket ontdekte Noémie Kokotte.
Ik ben mijn dossier aan het samenstellen met veel wijzigingen en ik kan zien wat er moet gebeuren. Ik had geen idee dat deze service zo belangrijk zou zijn voor de implementatie van mijn project.
Noémie werd geselecteerd en realiseerde zich dat Kokotte veel meer is dan een project: het is een geweldige springplank naar de toekomst van ondernemerschap.

Kokotte, een testkeuken voor koks in spe
Kokotte biedt een unieke kans in Brussel: tien maanden later kan ik in een goed ingericht restaurant het beste uit mijn concept halen, terwijl ik de kosten laag houd door een traditioneel restaurant te openen. En dat is nog niet alles.
Ik kreeg ook begeleiding op vlakken die ik niet had verwacht, zoals financieel beheer, de organisatie van het keukenwerk en het uitwerken van een communicatiestrategie', vertelt Noémie. Bij Kokotte sta je nooit alleen voor: coaches en experts helpen je om je aanbod te verfijnen, kritische vragen te stellen en je concept te optimaliseren.
De 3 troeven van Kokotte volgens Noémie:
Persoonlijke begeleiding
Een ruimte met alles erop en eraan
Voortdurende ondersteuning door de teams van hub.brussels
Een restaurant opstarten is geen makkelijke klus, en daar kwam Noémie al snel achter. Een van de grootste uitdagingen was het samenstellen van een team', vertelt ze. In de horeca is het cruciaal om te werken met mensen die bereid zijn om hard te werken.
Daarom ben ik op zoek naar flexibiliteit. Ik kan verder gaan dan de situatie. Op dinsdag introduceren we een menu van 25 euro - dankzij een rustieke dag. Dankzij deze aanpassingen kan ze haar klanten beter bedienen en haar concept verfijnen.
Springplank naar een permanente vestiging
Voor Noémie stopt Maracudja in april. De drie maanden van testen waren erg zwaar: "Ik zit nog in de operationele fase, maar ik zal snel de juiste keuzes moeten maken.
Ik heb nu alle troeven in handen om verder te gaan', zegt ze vastberaden.
Ik kan zien dat mijn concept werkt, dat het efficiënt is en dat mijn project een echt succes is in Brussel.
Haar tip voor andere ondernemers? Omring je met de juiste mensen en volg de nodige opleidingen. Ik begin als leerling, maar als ik iets ga doen, moet ik gewoon opnieuw beginnen. Er zijn genoeg gratis diensten beschikbaar: Horeca Forma Be Pro, hub.brussels, de lokale economieloketten ... Aarzel niet om bij hen aan te kloppen!'
Met Maracudja brengt Noémie een beetje zonneschijn naar Brussel - en als het van haar afhangt, blijft die nog lang schijnen.
Maracudja
Jetselaan 288, 1090 Brussel
Van dinsdag tot zaterdag
Ben jij, net als Noémie, ook van een horeca-avontuur? De volgende oproep voor Kokotte-kandidaten loopt van 17 maart tot 14 april 2024.