kokotte maracudja
Nieuws Restaurants

Van idee tot realiteit: Noémie test haar horecaproject bij Kokotte

 

Januari waait er een Antilliaanse bries door de straten van Jette. De reden? Maracudja, het culinaire project dat Noémie lanceerde bij Kokotte, de horeca-incubator van hub.brussels. Met haar Caribische roots – ze werd geboren in Martinique – en haar passie voor koken, greep ze de kans om vier maanden lang de tropische keuken naar Brussel te brengen. En dat deed ze niet alleen: dankzij de persoonlijke begeleiding bij Kokotte kreeg ze de juiste steun om haar droom te realiseren.
Voordat ze achter het fornuis sprong, had Noémie een totaal andere carrière als aankoper in de luchtvaartsector. Maar haar liefde voor de Antilliaanse keuken bleef knagen. Stap voor stap waagde ze de overstap: eerst door haar recepten te delen op Instagram, daarna door kooklessen te geven.
Tijdens een coachingsessie bij een lokaal economieloket ontdekte Noémie Kokotte.
Ik diende mijn dossier in zonder al te veel verwachtingen, ik zou wel zien wat ervan kwam. Ik had geen idee dat deze ervaring zo bepalend zou zijn voor de toekomst van mijn project.
Noémie werd geselecteerd en ontdekte al snel dat Kokotte veel meer is dan een proeftuin: het is een echte springplank naar ondernemerschap.
kokotte maracudja

Kokotte, een testkeuken voor chefs in spe

Kokotte biedt een unieke opportuniteit in Brussel: vier maanden lang kun je je concept uittesten in een volledig uitgerust restaurant, zonder de kosten die gepaard gaan met het openen van een traditionele zaak. En het gaat verder dan dat.
‘Ik kreeg ook begeleiding op vlakken die ik niet had verwacht, zoals financieel beheer, de organisatie van het keukenwerk en het uitwerken van een communicatiestrategie’, vertelt Noémie. Bij Kokotte sta je er nooit alleen voor: coaches en experts helpen je om je aanbod te verfijnen, kritische vragen te stellen en je concept te optimaliseren.

De 3 troeven van Kokotte volgens Noémie:

● Persoonlijke begeleiding
● Een ruimte met alles erop en eraan
● Voortdurende ondersteuning door de teams van hub.brussels
Een restaurant opstarten is geen makkelijke klus, en daar kwam Noémie al snel achter. ‘Een van de grootste uitdagingen was het samenstellen van een team’, vertelt ze. ‘In de horeca is het cruciaal om met gekwalificeerde mensen te werken.’
Daarnaast leerde ze ook om flexibel te zijn. ‘Je moet je kunnen aanpassen aan de situatie. Zo introduceerden we op dinsdag – doorgaans een rustige dag – een menu aan 25 euro. Dat bleek een succes!’ Dankzij deze aanpassingen kan ze haar klanten beter bedienen en haar concept verfijnen.
kokotte maracudja

Springplank naar een permanente vestiging

Voor Noémie stopt Maracudja niet in april. Deze vier maanden van testen waren erg leerrijk: ‘Ik zit nog steeds in de operationele fase, maar ga me binnenkort richten op de volgende stappen.
Ik heb nu alle troeven in handen om verder te gaan’, zegt ze vastberaden.
Ik wil laten zien dat mijn concept werkt, dat het rendabel is en dat mijn project een duurzame toekomst heeft in Brussel.
Haar tip voor andere ondernemers? ‘Omring je met de juiste mensen en volg de nodige opleidingen. Je start vanuit een passie, maar als je er je beroep van wilt maken, zoek dan zeker ondersteuning. Er zijn zoveel gratis diensten die begeleiding aanbieden: Horeca Forma Be Pro, hub.brussels, de lokale economieloketten … Aarzel niet om bij hen aan te kloppen!’
Met Maracudja brengt Noémie een beetje zonneschijn naar Brussel – en als het van haar afhangt, blijft die nog lang schijnen.
Maracudja - Table Antillaise
Maracudja
288 Jetselaan, 1090 Brussel
Van dinsdag tot zaterdag
Droom jij, net als Noémie, ook van een horeca-avontuur? De volgende oproep voor Kokotte-kandidaten loopt van 17 maart tot 14 april 2024.