Federatie Horeca Brussel Nieuws Nieuws Wat doet de FOD Volksgezondheid?
Nieuws

Wat doet de FOD Volksgezondheid?

Sinds januari 2020 staat de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu centraal in het beheer van de coronapandemie. In nauwe samenwerking met de relevante federale en staatsautoriteiten (inclusief de regionale en lokale autoriteiten) onderzoeken de FOD-teams vele aspecten van deze crisis, zoals vaccins, materialen en genetica. Ze moeten ook formules ontwikkelen, zoals die voor gebruik in het VK en de EU (en nog veel meer).

Om doeltreffend te kunnen werken, onderhoudt de FOD permanent contact met gezondheidswerkers, niet alleen in de frontlinie, maar ook met gezondheidsprofessionals en epidemiologische experts. De FOD Volksgezondheid is ook belast met het informeren van de burgers via de website info-coronavirus.be, de sociale media en door mee te werken aan sensibiliseringscampagnes. 

In de afgelopen twee jaar zijn het virus en de aard van de pandemie wijdverbreid geraakt. Naast het scala aan controle- en preventiemaatregelen zoals sociale distantie, mondmaskerplicht en een hoog niveau van infectiecontrole, is de rol van ventilatie en beademing bij het onder controle houden van de virale belasting op het slagveld benadrukt. Daarom kreeg de FOD de missie verschillende wetteksten betreffende de verluchting, de ventilatie en de luchtzuivering in voor het publiek toegankelijke gesloten ruimten, zoals cafés, bars en restaurants op te stellen. Ook de controle op deze maatregelen, zoals de aanwezigheid van CO2-meters in de verschillende zalen van horecabedrijven, wordt verzekerd door de inspecteurs van de FOD Volksgezondheid. 

Op dinsdag keurden de FOD-deskundigen een nieuwe voedselveiligheidswet goed voor de publicatie van voedingsproducten. Deze wet moet een regelgevingskader bieden om een goede kwaliteit van de binnenlucht te waarborgen, los van de pandemie. De controle op de uitvoering ervan moet gezamenlijk worden uitgevoerd door de inspecteurs van de FOD Volksgezondheid en de FOD Werkgelegenheid. Om meer te weten te komen over dit onderwerp, lieten we verschillende deskundigen op dit gebied aan het woord. 

Meer info op info-coronavirus.be in corona-ventilatie.be

Dit zeggen de experts:

"We kunnen onze acties baseren op alles wat we van deze crisis hebben geleerd",

Pedro Facon

De coronacommissie, een orgaan dat bij het begin van de pandemie werd opgericht om een betere samenwerking tussen de verschillende overheidsinstanties te verzekeren, pleitte al vanaf het begin van de crisis voor de invering van ventilatie- en luchtzuiveringssystemen in horecagelegenheden. "Dat is niet alleen belangrijk in de coronacontext, maar ook met het oog op alle volgende virussen en pandemieën", aldus coronacommissaris Pedro Facon. "We moeten minder actie ondernemen om deze crisis aan te pakken. 

Hoe zit het met ventilatiesystemen in restaurants en catering? 

Pedro Facon: Bij coronaire hartziekten is het essentieel dat het virus zich via de bestrijding verspreidt, via kleinschalige infecties. Dit heeft invloed op de manier waarop mensen leven, dankzij maskers en luchtruimte. Goede ventilatie is essentieel om ervoor te zorgen dat deze moeilijke omstandigheden worden overwonnen. Dit geldt voor het coronavirus, maar ook voor andere virussen en pandemieën. Een van de belangrijkste aspecten van coronaire hartziekten was dat het ook betekende dat er dagelijks meer tijd besteed zou worden aan gevechten in ziekenhuizen. 

Waar moet je beginnen? 

P.F.Het is een complexe problematiek. Zodra je begint, kun je mensen bewust maken van het probleem. Eetstoornissen, en hoe ze worden behandeld, zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals de kwaliteit van het drinkwater, ventilatie en de grootte van de weg. Hieronder vallen virussen, maar ook allergenen, bacteriën en schimmels. We hebben een CO2-sensor om het vervuilingsniveau te controleren. Veel mensen worden eraan blootgesteld, maar CO2 is niet het (enige) probleem. Maar dit type meter geeft ons meer informatie over elektriciteit. De eerste stap is om in alle cafés en restaurants een CO2-meter te installeren. Door mensen bewust te maken en de luchtkwaliteit efficiënt te meten, kan er actie ondernomen worden. 

 Waar komt het ondernemingsplan vandaan? 

P.F.: Veel mensen zeggen dat ventilatie prima is in tijden van crisis, zoals nu, maar dat is niet het geval. Er wordt ook veel gesproken over de luchtkwaliteit op de werkplek. De sleutel is om mensen sterk te maken. We willen ook dat elke vestiging een CO2-meter heeft. De norm is 900ppm, wat overeenkomt met 40 kubieke meter per persoon per dag aan filtratie of ventilatie. Bij code oranje of rood zal er ook een iets hogere grenswaarde zijn. Als die bereikt wordt, is minimale filtratie of ontsmetting vereist. Ook moet niet het grootste aantal mensen in zorg worden genomen. Dit is een langetermijnplan. We zien hoe moeilijk de situatie is voor restauranteigenaren en de rest van de horeca. Maar we willen niet overdrijven met het plan: we willen dat mensen goed geïnformeerd zijn, zodat ze op de hoogte kunnen blijven van de laatste ontwikkelingen. Als we merken dat er geen enkele inspanning wordt geleverd, kunnen er sancties volgen. Maar dat is allemaal in hun eigen tijd. 

Enkele voorbeelden van bestaande ventilatiesystemen op de markt.

"Het is belangrijk niet dezelfde fouten te maken bij de volgende crisis of pandemie." 

Jean-Marie Dochy en Pieter Bolle van FOD Volksgezondheid zijn allebei gespecialiseerd in ventilatie. "Het belang van luchtkwaliteit is al lang bekend", aldus Jean-Marie. "De coronacrisis was een katalysator en heeft ons doen inzien dat het een essentieel gegeven is." 

Wat betekent ventilatie precies? 

Pieter Bolle: Ventilatie vervangt de aanwezige lucht door verse lucht in een ruimte. Dit betekent dat alle kachels in de kamer te allen tijde moeten worden verwijderd. 

Jean-Marie DochyVentilatie is essentieel voor goed beddengoed en goede hygiëne. Het gaat niet alleen om ventilatie in kamers, maar het is essentieel in een sector waar de gezondheid van mensen op het spel staat. 

Wat moet een restauranthouder doen? 

P.B.Er is veel informatie beschikbaar op sites als www.info@coronavirus.be of werk.belgië.be. Er zijn ook verschillende 'contactpunten' waar mensen informatie krijgen. 

J-M D.: Het is een zeer complexe business, maar het is belangrijk dat u goed voorbereid bent en dat u investeert in uw toekomstige bedrijf. Als u een langdurig resultaat wilt bereiken, kunt u beter een beroep doen op professionals. Het is net als met verbouwingen aan de keuken of de woonkamer: het is een investering, dus informatie is van groot belang. 

Hoe ziet u de ventilatieproblematiek in de toekomst? 

P.B.: Ik hoop dat iedereen snel een ventilatiesysteem heeft. Tijdens de pandemie was het namelijk nodig om nieuwe kennis te ontwikkelen om de veranderingen bij te houden en geen verdere veranderingen door te voeren als de corona actief is of als er nieuwe virussen worden geïntroduceerd. Ik hoop dat de horecasector snel zal investeren en dat ook het grote publiek ervan overtuigd kan worden dat ventilatie belangrijk is voor de gezondheid.  

J-M D.: De ondersteuning van de overheid is veel constructiever: er moet een minimale stap worden gezet en de rest moet op zijn plaats blijven. Dankzij deze aanpak kun je zelf bepalen hoe lang je wilt evolueren en wat je eigen behoeften zijn; dit betekent dat je je aan een minimum en een maximum moet houden. Aandacht voor de kwestie zal de dingen vooruithelpen.  

P.B.: Het is ook goed dat goede ventilatie essentieel is op alle niveaus. Betere ventilatie betekent meer investering, maar het resultaat kan lang meegaan. 

Meer informatie:  

https://www.info-coronavirus.be/fr/contact/ 

https://www.info-coronavirus.be/nl/contact/ 

https://emploi.belgique.be/fr/contact 

https://werk.belgie.be/nl/contact 

 https://emploi.belgique.be/fr/actualites/la-ventilation-pendant-la-crise-du-coronavirus-video-dinformation 

https://werk.belgie.be/nl/nieuws/ventilatie-tijdens-de-coronacrisis-informatievideo-en-sensibilisering 

 

 

Mobiele versie afsluiten