Ondanks de huidige crisis in de horeca blijven ondernemers de sector betreden.
In deze context kan de trend naar nulafval ervoor zorgen dat je een specifieke klantenkring hebt die op zoek is naar dit soort aanbod.
Hoe begin je met Zero Waste?
Bulk, herbruikbare verpakkingen, statiegeld... Op vraag van steeds meer klanten wordt de zero waste golf door de Brusselse voedingswinkels en Horeca gejaagd. Ondanks het onzekere klimaat in verband met de gezondheidscrisis hebben 51 etablissementen zich kandidaat gesteld voor de 2e editie van de "Horeca en zero waste food shops" projectoproep.
Geen afval in levensmiddelenwinkels
Melting Pom (Elsene), Bloum (Vorst), Bulk Bar (Etterbeek) en Maison Pétré (Ukkel) zijn de vier geselecteerde merken. Hun projecten omvatten :
- Uitbreiding van de gangpaden voor bulkgoederen en bevordering van het gebruik van herbruikbare verpakkingen;
- De introductie van een instructiesysteem dat via een applicatie kan worden gecontroleerd;
- Gebreken beheren ;
- Diensten aanbieden aan bedrijven, zoals de distributie van zero-waste ontbijtjes en snacks.
Winnaars horeca
Vijftien etablissementen kregen steun: Biamara (Brussel-Stad), Cookingo (Sint-Lambrechts-Woluwe), Glacier Gaston (Brussel-Stad), La Tricoterie (Sint-Gillis), Norma (Brussel-Stad), OzFair (Sint-Gillis) en het collectieve project voor een netwerk van bagagekluizen in Brussel bestaande uit Boentje Café (Schaarbeek,) Collectif KomChéTaMère (Elsene), Entre Nous (Sint-Gillis), La Kantine du Canal (Anderlecht), Le Millefeuille (Elsene), Pot-Pot (Vorst), Refresh BXL (Elsene), Super Fourchette (Bruxelles-Ville) en Tandem Café (Sint-Joost-ten-Node).
Concreet
Hun inspanningen zijn gericht op :
- zelfgemaakte drankjes (ter plekke en om mee te nemen in statiegeldflessen) en gefilterd en bruisend kraanwater;
- herbruikbare verpakkingen, vooral voor afhaalmaaltijden, leveringen en ijs;
- de ontwikkeling van een zero-waste bar en catering service voor evenementen;
- de uitbreiding van een netwerk van gestandaardiseerde meeneemkluisjes in heel Brussel.
De keuze is aan jou!
Ga voor inspiratie en begeleiding bij uw zero-waste-aanpak naar de website van Leefmilieu Brussel:
- getuigenissen van de inspirerende projecten van de winnende scholen van 2018 en 2020;
- Afvalvrije gidsen, om je stap voor stap te helpen, met informatie over de economische en milieu-impact en verwijzingen naar leveranciers;
- het delen van goede praktijken op het vlak van sociale distantiëring en verbeterde hygiëneprocedures die in het kader van COVID worden toegepast door zero waste voedsel- en cateringbedrijven, in overeenstemming met de aanbevelingen van het FAVV.
Het is een geweldige manier om gemakkelijk van de theorie naar de praktijk over te stappen en te anticiperen op veranderingen, zoals de omzetting van de europese richtlijn plastic voor eenmalig gebruik gepland voor juli 2021.
Professionele bioafval facilitator
Als professional∙Zijn jullie betrokken bij de toekomstige verplichtingen voor het sorteren van bioafval? De Professionele Biowaste Facilitator is beschikbaar om uw vragen te beantwoorden en u te helpen anticiperen op de veranderingen.
Contact: biodechetspro@environnement.brussels
Ondanks de huidige crisis in de cateringsector blijven ondernemers de sector betreden.
In dit verband kan de trend naar nulafval u verzekeren van een specifieke klantenkring die op zoek is naar dit soort aanbod.
Nul afval, mijn bedrijf gaat ervoor
Bulk, herbruikbare verpakkingen, statiegeld ... Op aandringen van steeds meer klanten verovert de zero afval-gedachte de voedingswinkels en de horeca in Brussel. Ondanks de onzekere context van de gezondheidscrisis hebben 51 bedrijven zich ingeschreven voor de 2de editie van de projectoproep 'Zero Afval Horeca en Voedingszaken'.
Nul afval in voedingszaken
Melting Pom (Elsene), Bloum (Vorst), Bulk Bar (Etterbeek) en Maison Pétré (Ukkel) zijn de vier geselecteerde voedingszaken. Hun projecten focussen op het volgende:
- Meer producten in bulk aanbieden en het gebruik van herbruikbare verpakkingen aanmoedigen;
- Een statiegeldsysteem invoeren, gekoppeld aan een app;
- Tarra's beheren;
- Diensten aanbieden aan bedrijven, zoals de distributie van zero afval-ontbijten en -snacks.
De winnaars in de horeca
Vijftien horecazakenwerden gesteund: Biamara (Brussel-Stad), Cookingo (Sint-Lambrechts-Woluwe), Glacier Gaston (Brussel-Stad), La Tricoterie (Sint-Gillis), Norma (Brussel-Stad), OzFair (Sint-Gillis) en het hele collectieve project van het Brusselse statiegeldnetwerk bestaande uit Boentje Café (Schaarbeek), Collectif KomChéTaMère (Elsene), Entre Nous (Sint-Gillis), La Kantine du Canal (Anderlecht), Le Millefeuille (Elsene), Pot-Pot (Vorst), Refresh BXL (Elsene), Super Fourchette (Brussel-Stad) en Tandem Café (Sint-Joost-ten-Node).
Beton
Hun inspanningen richten zich op:
- het aanbieden van zelfgemaakte dranken (ter plaatse en in statiegeldflessen) en gefilterd en koolzuurhoudend leidingwater;
- herbruikbare verpakkingen, met naam voor afhaalmaaltijden, aan huis geleverde maaltijden en ijsjes;
- de ontwikkeling van zero afval-bar- en cateringdiensten voor evenementen;
- de uitbreiding van eengemaakt Brussels statiegeldnetwerk voor afhaalmaaltijden.
Nu is het aan u!
Op de website van Leefmilieu Brussel vindt u heel wat inspiratie en handige informatie voor uw zero afval-aanpak:
- getuigenissen over inspirerende projecten van de winnende etablissementen van 2018 en de lijst van de winnende projecten van 2020;
- de zero afval-gidsen, die u stap voor stap begeleiden, met aanwijzingen over de economische en milieu-impact en referenties van leveranciers;
- goede praktijken voor sociale distantiëring en versterkte hygiëneprocedures die in het kader van COVID-19 worden toegepast door zero afval-voedings- en horecazaken, in overeenstemming met de aanbevelingen van het FAVV.
Dit is een welkom duwtje in de rug om moeiteloos de theorie in de praktijk te brengen en te anticiperen op veranderingen, zoals de omzetting van de EU-richtlijn betreffende plastic voor eenmalig gebruik gepland voor juli 2021.
Facilitator Bioafval voor professionals
Bent u als professioneel bezorgd over de toekomstige verplichtingen voor het sorteren van bioafval? De Facilitator Bioafval voor professionals staat klaar om uw vragen te beantwoorden en u te helpen anticiperen op veranderingen. Neem contact op: bioafvalpro@leefmilieu.brussels