Federatie Horeca Brussel Nieuws Sector "Ik ben lid van de Brusselse Horeca Federatie en dat heeft me veel geholpen.
Sector

"Ik ben lid van de Brusselse Horeca Federatie en dat heeft me veel geholpen.

Interview met Joeri van 'Joe's Restaurant

"Ondanks de donkere wolken vinden we het nog steeds een goed idee", zegt Joeri, manager van Joe's restaurant op de Bergensesteenweg in Brussel. Ook hij zit al meer dan dertig jaar in de horeca en heeft de afgelopen jaren te maken gehad met coronaproblemen.

Hoe lang ben je al eigenaar van Joe's restaurant?

Bijna tien jaar oud. Het was vroeger de Mas de La Farigoule, een restaurant dat bekend stond om zijn hoge prijzen. Toen ik het kocht, was het een dode kat in een zak. We moesten helemaal opnieuw beginnen om een klantenkring op te bouwen. De hotelbranche is in dit opzicht echt achteruitgegaan. Klanten, vooral nieuwe klanten, geven geen tweede kans. Je moet constant 200% van jezelf geven om mensen blij te maken.

Hoe heb je de Covid situatie ervaren?

We hebben geluk gehad en het goed gedaan. Dankzij onze secundaire activiteit hoefden we niet eens een lening af te sluiten, maar het was wel moeilijk. Ik hoop dat er geen derde lock-up komt, want ik denk niet dat veel bedrijven dat aankunnen. Er is gewoon geen geld meer.

Hebt u de nodige steun gekregen van het Brussels Gewest?

In zeven maanden hebben we maar één bonus gehad. Dat doet pijn. In Vlaanderen zijn de dingen veel praktischer georganiseerd en had ik zes of zeven keer zoveel kunnen verdienen.

Typisch voor België, denk ik? Ik begrijp dat het een noodgeval was en dat we het moesten doen met wat we hadden, maar ik had op meer gehoopt. Het is echt opmerkelijk dat gemotiveerde mensen die willen werken in België, en vooral in Brussel, steeds minder krijgen, terwijl mensen die niets doen steeds meer krijgen. Het begint zijn tol te eisen. In plaats van alles apart te regelen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel, zouden ze er beter aan doen om alles te verenigen. Het zou minder geld en tijd kosten, die duidelijk aan andere dingen besteed kunnen worden.

Hoe ziet u de toekomst van de restaurantsector in Brussel?

Ondanks de donkere wolken kan ik het nog steeds zien. We hebben een overdekt terras dat de regels volgt en we zijn gemotiveerd om onze klanten te behouden.

Kun je nog personeel vinden?

Het is vooral een familiebedrijf. Ik werk hier met mijn vrouw en dochter. Verder werken we vooral met leerlingen, maar die zijn moeilijker te vinden. De horeca is niet meer aantrekkelijk genoeg, dus er zijn maar weinig jonge mensen die er willen werken.

Zijn er manieren om de horeca nieuw leven in te blazen?

De Fédération de l'hôtellerie et de la restauration strijdt bijvoorbeeld al jaren voor lagere sociale premies, zodat mensen wat meer overhouden op hun salaris.

Sinds de invoering van de witte doos is het echter moeilijk geworden voor restauranthouders om het hoofd boven water te houden, wat de crisis alleen maar erger heeft gemaakt. Wel is de btw op voedingsmiddelen verlaagd. Dit was positief. We zijn van 21% btw naar 6% gegaan. Op de lange termijn ben ik zelfs blij met 10 %.

Ik ben lid van de Horecafederatie Vlaanderen en Brussel en dat heeft me veel geholpen. Zij roepen al jaren om oplossingen in de horecawereld. Laten we hopen dat de Corona-crisis hen wat meer inspraak geeft.

Vanille Dujardin. 

Mobiele versie afsluiten