Het is de eerste keer! Vann vrijdag 05 maart hebben twee organisaties die zelfstandigen vertegenwoordigen, Horeca Brussel en de SNI, een collectieve rechtszaak aangespannen tegen Unisono/Sabam.
Deze actie is bedoeld om het leidmotief van de 2 federaties te bekrachtigen: "Geen muziekdistributie betekent geen betaling".
Het is niet normaal om een omroepbijdrage te moeten betalen voor het uitzenden van muziek tijdens een periode van verplichte sluiting. Het "symbolische gebaar" dat Unisono/Sabam in mei maakte door een korting van een maand toe te kennen, was volgens de 2 organisaties grotendeels onvoldoende.
Sindsdien heeft de beheerder van het auteursrecht zich doof gehouden voor de eisen van de gesloten sectoren. "Met deze class action willen we Unisono/Sabam weer aan tafel krijgen en een eerlijke oplossing voor iedereen vinden".
Voor het eerst hebben zelfstandigenorganisaties, namelijk het SNI (Syndicat Neutre pour Indépendants) en de Horeca Brussel federatie, een class action aangespannen. (Juridische actie die wordt aangespannen door een bedrijf dat een groep benadeelde partijen vertegenwoordigt en dat schadevergoeding eist van een ander bedrijf voor een collectief verlies.).
Deze class action is gericht tegen Unisono/Sabam, de organisatie die verantwoordelijk is voor het innen en doorgeven van auteursrechten aan alle rechthebbenden. Deze class action heeft als doel het motto van de twee organisaties vast te leggen: "Geen mogelijkheid tot distributie betekent geen betaling".
Veel bedrijven draaien muziek op hun bedrijfsterrein. Hiervoor moeten ze een jaarlijkse licentievergoeding betalen. aan Unisono/Sabam om te betalen voor auteursrechten. Veel onafhankelijke winkels en KMO's zijn echter gesloten of zijn nog steeds gesloten vanwege gezondheidsmaatregelen. "Als je een winkel verlaat met een lege winkelwagen, hoef je niets te betalen. Er is dus geen reden om betaling van een licentie te vragen voor een periode waarin je gedwongen werd te sluiten en er geen muziek werd gedraaid.
In mei heeft Unisono/Sabam had een aftrek van één maand toegestaan, de zogenaamde "solidariteitsbijdrage", om bedrijven te helpen die door de overheid waren gesloten. De SNI en Horeca Brussel hebben echter nooit ingestemd met dit symbolische gebaar, dat volgens hen bij lange na niet volstaat gezien de verliezen die zelfstandigen hebben geleden. "Laten we niet vergeten dat het op 13 maart een jaar geleden is dat sommige bedrijven werden gesloten...".
De SNI en Horeca Brussel erkennen de noodzaak om artiesten, componisten en uitgevers te vergoeden, maar blijven eisen dat Unisono/Sabam deze licentie vermindert in verhouding tot de duur van de sluiting. Ook de zusterbedrijven van Sabam, Sacem France en Sacem Luxembourg, veroordelen het principe dat altijd al gold: "geen gebruik, geen royalty's". Het is onbegrijpelijk dat Unisono/Sabam deze logica niet heeft gevolgd. In ieder geval kunnen de twee organisaties achter de collectieve actie dit niet accepteren voor al deze gesloten maatschappijen.
"Zowel de SNI als Horeca Brussel hadden Unisono/Sabam herhaaldelijk opgeroepen voor overleg. Begin februari kwamen ze met ons bijeen, maar zonder enig akkoord, toezegging of andere oplossing. We moesten een tijdje wachten! Sindsdien radiostilte...". De SNI en Horeca Brussel hebben daarom besloten een stap verder te gaan door deze collectieve schadevergoedingsactie in te stellen. "Zo willen we dat er een bemiddelaar wordt aangesteld die Unisono/Sabam terug aan tafel duwt. We kunnen geen genoegen nemen met de één twaalfde aftrek die Unisono heeft toegekend. We hebben een eerlijke oplossing nodig voor iedereen. Alle benadeelde zelfstandigen moeten een eerlijke compensatie kunnen krijgen die in verhouding staat tot de duur van de sluiting.
De twee organisaties zullen binnenkort alle federaties uitnodigenDeze class action richt zich op bedrijven en zelfstandigen in alle sectoren (kappers, schoonheidsspecialisten, fitnesscentra, evenementenmanagement, hotels en restaurants, winkels, etc.) die schade hebben geleden.