Federatie Horeca Brussel Nieuws Nieuws MIVB VS NMBS: Horeca wordt benadeeld door vele overheidsbedrijven! MIVB VS NMBS: Horeca wordt benadeeld door veel overheidsbedrijven!
Nieuws Coronavirus

MIVB VS NMBS: Horeca wordt benadeeld door vele overheidsbedrijven! MIVB VS NMBS: Horeca wordt benadeeld door veel overheidsbedrijven!

-> Wij danken de MIVB voor deze maatregelen en moedigen de NMBS en alle andere overheidsbedrijven aan om het voorbeeld van deze maatregelen, die gunstiger zijn voor de horeca, te volgen.

-> de NMBS moet een extra inspanning leveren voor deze concessies en de klanten toelaten om in de stations te eten, met respect voor de gezondheidsmaatregelen!

Maatregelen van de MIVB om de Horecahandelaren in de stations te ondersteunen:

  1. Tussen maart en 11 juni 2020 (1. De MIVB bracht geen kosten in rekening voor bedrijven die in de stations gesloten waren. Voor toegestane activiteiten (supermarkten, apotheken) werd alleen de contractueel vastgelegde % op de omzet vóór belasting (CA HT) aangerekend. 
  2. De MIVB heeft al haar operatoren ook toestemming gegeven om hun verkooppunten al dan niet te openen op dagen en/of tijdstippen die zij zelf bepalen, afhankelijk van het aantal klanten dat zij al dan niet voldoende achten. Deze maatregel is een uitzondering op de contracten die bepalen dat winkels minstens 6 dagen per week van 7 tot 19 uur open moeten zijn voor het publiek.
  3. Tussen juni en eind april 2021 blijft de MIVB gesloten winkels niet factureren, gezien de omzet die in de winkels in de stations wordt behaald. 

    Concluderend: als een Horecawinkelier zijn zaak opent, wordt hij gefactureerd voor het variabele deel van zijn omzet. Als hij zijn zaak sluit, wordt hem niets gefactureerd, met uitzondering van de werkelijke kosten die verband houden met de zaak (elektriciteit, bedrijfsvoorheffing, enz.).

    Voor horeca-exploitanten die geïnteresseerd zijn in het runnen van een Horeca binnen een Stib-station. 

    Ter vergelijking: sinds de uitbraak van het Coronavirus heeft de NMBS :

    1. een 30% verlaging van de concessiekosten (exclusief heffingen) voor april en mei 2020.
    2. een korting van 20 % op de toekomstige concessiekosten om de cashflow van de vestigingen met openingsverplichting te verbeteren en een terugbetaling van deze 20 % aan het einde van de concessie. Maar het reizigersbeheer van de NMBS blijkt alle consumptie in stations en op perrons verboden te hebben.

    -> We willen de MIVB bedanken voor deze regelgeving en dringen er bij de NMBS en alle andere overheidsbedrijven op aan om ervoor te zorgen dat deze wordt toegepast op de horeca.
    -> De NMBS moet een extra inspanning leveren op het vlak van deze concessies, alsook op het vlak van de mogelijkheid om klanten te laten eten in de stations, met respect voor de sanitaire maatregelen!

    De door de MIVB genomen maatregelen ter ondersteuning van de in de stations aanwezige horeca-ondernemers :

    Tussen maart en 11 juni 2020 (1e lock down) heeft de MIVB geen kosten aangerekend voor gesloten winkels in de stations. Voor de activiteiten waarvoor een vergunning was verleend (supermarkten, apotheek), werd alleen het contractueel overeengekomen percentage van de omzet vóór belasting (CA HT) in rekening gebracht.
    De MIVB heeft tevens al haar exploitanten gemachtigd om hun verkooppunten te openen op dagen en/of tijdstippen waarvan zij alleen beslissen of zij deze al dan niet zullen exploiteren, afhankelijk van de mate van klandizie die zij al dan niet voldoende achten. Deze maatregel is in strijd met de contracten waarin is bepaald dat de winkels ten minste 6 dagen per week van 7.00 tot 19.00 uur voor het publiek geopend moeten zijn.
    Tussen juni en eind april 2021 zal de MIVB geen kosten aanrekenen voor gesloten winkels, gelet op de verkoopcijfers die in de stations worden gerealiseerd.

    Concluderend: als een horeca-ondernemer zijn zaak opent, wordt hem het variabele deel van zijn omzet gefactureerd, als hij gesloten is, wordt hem niets gefactureerd, behalve de werkelijke kosten die met de zaak verband houden (elektriciteit, bedrijfsvoorheffing...)

    Voor de Horeca die geïnteresseerd is in het bedienen van de Horeca binnen een Stib station:

    Ter vergelijking: sinds het begin van het Coronavirus heeft de NMBS :

    1. een korting van 30% voor april en mei 2020 op de kosten van de concessie (exclusief toeslagen)
    2. een korting van 20% op de toekomstige concessiekosten ter verbetering van de cashflow van de vestigingen met de verplichting tot opening en een terugbetaling van deze 20% aan het einde van de concessie. Maar het blijkt dat het passagiersbeheer van de NMBS alle consumpties in de stations en op de perrons heeft verboden.
    Mobiele versie afsluiten