Federatie Horeca Brussel Nieuws Juridische informatie Hoe kunt u uw ervaring bewijzen voor de toegang tot het beroep van traiteur?
Juridische informatie

Hoe kunt u uw ervaring bewijzen voor de toegang tot het beroep van traiteur?

-> Kan ik traiteur worden als ik kan bewijzen dat ik een bepaald aantal jaren ervaring in de keuken heb? De juridische dienst van de Federatie Horeca Brussel heeft het antwoord. 

Het antwoord is te vinden in artikel 5, §4 van het koninklijk besluit van 13 juni 1984 tot vaststelling van de voorwaarden voor de uitoefening van de beroepsactiviteit van restaurateur of traiteur-organisator van banketten in de kleine en middelgrote ondernemingen van de ambachtelijke sector, dat bepaalt dat :

Het bewijs van vakkennis wordt ook geacht te worden geleverd door degenen die kunnen aantonen dat ze over vakkennis beschikken, voor ten minste vijf jaar:

a) de gereglementeerde activiteit heeft uitgeoefend in de hoedanigheid van bedrijfsleider, in een van de twee vormen voorzien in artikel 2, § 1, van dit decreet of die, zonder gebonden te zijn door een arbeidsovereenkomst, belast waren met het dagelijks bestuur van een onderneming of een vestiging waar deze activiteit werd uitgeoefend;

b) aan deze activiteit heeft deelgenomen; of in een van de twee vormen bedoeld in artikel 2, § 1, als bediende in een leidinggevende functie, als assistent van een bedrijfsleider of als arbeider die sinds ten minste twee jaar behoort tot de categorie van maître d'hôtel of commis zoals voor de vaststelling van de lonen bepaald in de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 januari 1981 gesloten in het Paritair Comité voor het hotelwezen en verplicht gesteld bij het koninklijk besluit van 17 augustus 1981;

c) deelnam aan de activiteit in kwestie, ofOvereenkomstig de bepalingen van artikel 2, § 1, in leidinggevende functies van technische aard wanneer deze worden uitgeoefend in een commerciële onderneming of een overheidsdienst die deze voor eigen behoeften uitoefent en over een dienst voor maaltijdbereiding beschikt.

Om rekening mee te houden, de activiteit moet zijn uitgevoerd in de tien jaar voorafgaand aan de certificeringsaanvraag.

Als de activiteit onafgebroken is uitgevoerd, kan ze zijn begonnen vóór de tien jaar, op voorwaarde dat ze binnen die periode eindigt. "

Je moet dus 5 van de laatste 10 jaar als restaurateur of cateraar-banketorganisator gewerkt hebben om verondersteld te worden over de vereiste vakkennis te beschikken om toegelaten te worden tot het beroep.

Mobiele versie afsluiten