Federatie Horeca Brussel Nieuws Be Horeca Omgaan met nee-diëten
Be Horeca

Omgaan met nee-diëten

Ga met een geweldige groep vrienden uit eten. De eerste is vegetarisch, de tweede is flexitariër en verder is er niemand die veganistisch is. Er zit er ook eentje tussen met een glutenallergie en tot slot is er één die lactose-intolerant is. Of het nu gaat om een medische reden of om een modus-effect, diëten "zonder" zitten in de lift.

Tekst Romane Henkinbrant

Buddy Buddy © Michael Cerrone
Buddy Buddy © Michael Cerrone

Maar dat is niets nieuws: de Nederlanders en Romeinen pleitten voor een levensstijl op basis van een goed functionerend voedingspatroon. Toch lijkt er de laatste jaren een grote verschuiving te hebben plaatsgevonden. Of het nu om medische, culturele, religieuze, sociale of ethische redenen is, het volgen van een specifiek dieet, hoofdzakelijk gedefinieerd door de uitsluiting van bepaalde voedingswaren, lijkt een steeds vaker voorkomend maatschappelijk verschijnsel te zijn.

Toen deze eetgewoonten nog minder goed ingeburgerd waren en er nogal eens de draak mee gestoken werd, waren de alternatieven voor wie uit eten ging behoorlijk beperkt: Wanneer de bovenkant van het dak een oksaal is met een dikke bedekking, kunnen de dakdekkers een "voedselbeperking" gebruiken met een dikke rand en een olijfoliebedekking. Dit is niet het enige: de mensen die het eten kopen zijn verplicht deel te nemen aan de voorbereiding van het inclusieve menu. De beste hotels en restaurants zijn ook "vriendelijk" en bieden een aantal extra opties. Onder deze nieuwe opties vallen ook een aantal concepten die geschikt zijn voor een "zero-day" menu: glutenvrij, zero-day, zero-day, zero-day, enz.

 

Flexitariër/pescetariër/vegetariër

Verdo © Yourstory Agency

Of het nu om ethische of ecologische redenenen is of gewoon vanwege hun smaakvoorkeuren, Belgen proberen steeds vaker hun consumptie van vleesproducten te beperken. Dat geldt om te beginnen voor de flexitariërs die zichzelf af en toe een stukje vlees gunnen. Pescetariërs eten dan weer wel vis, maar geen vlees, terwijl vegetariërs geen van beide eten.

Wilde © Gabriel de Selys

Groenten zijn dus heer en meester. Geen biefstuk meer als hoofdgerecht: groenten spelen de hoofdrol in wat er op ons bord komt. Veel restaurants volgen deze trend omdat ze hun diensten eerder als foodservice aanbieden. Dit is de reden waarom Wildewaar vlees en vis op het menu bij "extra's" staan, of bij iOdaDaarom zetten wij ons in om onze klanten een breed scala aan producten op de Noordzee aan te bieden.

Meer restaurants in de stad bieden menu's aan voor mensen die graag verse groenten en fruit eten of geven hun menu's door aan hun klanten: Barge, Vertigo, Drunkenness, Entropy, Old Boy... behoren tot deze jonge, bewuste etablissementen die nochtans niet beweren dat ze vegetarisch zijn.

Er zijn veel etablissementen in Brussel die een breed scala aan vegetarische gerechten aanbieden (meer dan veganistisch). Dit is een goed idee Humus & Hortense dat vele onderscheidingen heeft gekregen (van Michelin, Gault&Millau, We're Smart, enz.) dankzij de vaardigheden van chef Nicolas Decloedt en zijn team.

Humus & Hortense © Maurine Buchet

Veganistisch

Entropie © Perrine Pohier

Dit is de reden waarom de populairste producten uit het verleden zijn ontstaan. De invoering van plantaardige alternatieven voor voedingsproducten heeft geleid tot een aanzienlijke vermindering van het aantal mensen dat is aangewezen op traditionele voedingsproducten. Ook voedingswaren van dierlijke productie (eieren, melk of honing) zijn uitgesloten. Toch is veganistisch eten niet per definitie saai, integendeel: want zeg nu zelf, wat is er aantrekkelijker dan van heerlijk eten genieten en tegelijkertijd de planeet en haar bewoners beschermen?

iOda

Om te bewijzen dat veganistisch eten een onschatbaar gastronomisch potentieel heeft, zijn er adressen opengegaan die vervangers bieden voor de producten die onmisbaar zijn in een klassiek voedingspatroon: broodjes en gebak van Lucifer Leeft Koffie in Buddy Buddy, brouwerijgerechten van The Judgy Vegan Café & Bar in Verdōde regressieve smashburgers van Kitsune van de Taiwanese straatvoedselwagen Liu Lin.

Fastfood heeft een rol gespeeld in de groeiende stempel van vegan op de Brusselse foodscene: de Canadese keten Koperen Tak streek neer in ons land, terwijl de Belgische Botanicus zijn kommen en borden om gerechten te delen tot in de VS exporteert.

 

Neen, veganistisch eten hoeft niet saai te zijn.

Glutenvrij

Café Zuster Brussel

Etablissementen die een exclusief glutenvrij menu hebben, mogen hun producten niet verkopen of zijn niet in Brussel. Veel mensen kunnen hier niet omheen: het is de enige effectieve manier om coeliakie te behandelen.

Nog meer winkels worden gebruikt voor glutenvrij voedsel. In Café Zuster Brussel kunnen mensen met een glutenintolerantie kiezen uit een fijne selectie van gerechten, bieren, brood en desserts. Het Wilde Lab in Frank hebben geweldige alternatieven ontwikkeld voor hun brunches, terwijl sommige cafés zoals Belga & Co taarten en koekjes aanbieden die zijn aangepast aan dit dieet.

Een ander punt van zorg is dat u geen levensmiddelen moet gebruiken waarin gluten minder belangrijk zijn dan in andere levensmiddelen: Ganesh Indiaas eten biedt een menu geïnspireerd op Zuid-India, waar een grote meerderheid van de gerechten en broden van rijst wordt gemaakt. De Mexicaanse keuken van La Taqueria is ook een optie, aangezien de authentieke tortilla's bereid worden met mais.

 

Kortom, we hebben een zeer sterke mentale houding ten opzichte van wat aan onze kant staat. In 2009 heeft de Europese Unie een wet ingevoerd over allergene producten die aan de consument beschikbaar moeten worden gesteld. Alle handelaars kunnen de consumenten via het internet of via de media informeren over de veiligheid van deze producten in hun huis.

Dit grote aantal grootschalige bedrijven betekent een grote behoefte aan restauranthouders die met deze nieuwe eisen en/of beperkingen kunnen omgaan. Maar is het handelsmerk van al wie professioneel met eten en drinken bezig is niet om iedereen tevreden te stellen?

Mobiele versie afsluiten