restaurant horeca brussel
Horeca Federatie Wetgeving

Wil je een horecazaak openen in Brussel? Vergeet de nodige vergunningen niet!

 

Elk jaar starten veel mensen een cateringbedrijf zonder de nodige plannings- en milieuvergunningen te controleren. Het resultaat? Vertragingen, administratieve complicaties en zelfs vermijdbare extra kosten.

Een veelgemaakte fout: een onvoorbereide verbintenis aangaan

Laten we een concreet voorbeeld nemen: je hebt een huurcontract getekend voor een locatie die je ideaal leek. Helaas was die niet geschikt voor een horecazaak. Het resultaat? Maanden verloren met het verkrijgen van een bouwvergunning en een verlamd project.

Een ander veelvoorkomend voorbeeld is de aanleg van een terras zonder voorafgaande toestemming. Dit kan al snel een administratieve hoofdpijn worden en zelfs leiden tot boetes als de regels niet worden nageleefd.

Stel de juiste vragen

Voordat je een huurcontract ondertekent of investeert in werkzaamheden, is het essentieel om te controleren of alles in orde is:

  • Stedenbouw: Is het gebouw geschikt voor je bedrijf?
  • Vergunningen en certificeringen: zijn ze nodig voor je project?
  • Erfgoedstatus: is het gebouw beschermd, wat specifieke procedures zou vereisen?

Dit zijn slechts enkele van de essentiële stappen die je moet nemen om het succes van je horecazaak te garanderen.

Wil je alles weten wat je moet weten om fouten te vermijden?

Raadpleeg onze minigids die in samenwerking met Janson is gemaakt en zorg ervoor dat u op de juiste manier van start gaat!