Federatie Horeca Brussel Nieuws Coronavirus Kern+10: de nieuwe horecasteunmaatregelen zijn gestemd! Lees meer!
Coronavirus

Kern+10: de nieuwe horecasteunmaatregelen zijn gestemd! Lees meer!

Op verzoek van de Fédération Horeca Bruxelles, samen met de Fédération Horeca Vlaanderen en Wallonie!

-> het ministerieel besluit van 05 juni 2020 betreffende de nieuwe horecamaatregelen.

Maatregelen gevraagd en verkregen door de Fédération Horeca Bruxelles!

-> uitbreiding van het crisisoverbruggingsrecht en invoering van een speciaal overbruggingsrecht ter ondersteuning van het herstel van de sectoren die het zwaarst door de pandemie zijn getroffen

-> BTW verlaagd naar 6% op maaltijden en niet-alcoholische dranken tot 31 december 2020

-> Een belastingvrije "Consumptie"-voucher ter waarde van 300 euro, aftrekbaar tegen 100%, kan door de werkgever worden toegekend voor de aankoop van goederen en diensten in bepaalde sectoren, waaronder de horeca.

Nieuwe maatregelen ter ondersteuning van de horeca!

-> Een overgangsrecht ter ondersteuning van het herstel zal worden toegekend aan zelfstandigen in sectoren die tijdens de beperkingsperiode ten minste een maand hebben moeten sluiten (horeca, evenementen, of zelfs een deel van de non-food detailhandel) als hun bedrijf niet kon terugkeren naar het niveau van voor de crisis (daling van de verkoop of orders met ten minste 10 %).

-> Het recht op crisispas wordt in juli en augustus gehandhaafd voor zelfstandigen die minstens 7 dagen achtereen moeten stoppen met werken als gevolg van de COVID19-pandemie. De regering kan deze maatregel verlengen tot eind december.

-> De COVID19 ouderschapsuitkering voor zelfstandige ouders die al werd toegekend voor mei en juni, is uitgebreid naar juli en augustus.

-> Tot slot krijgen zelfstandigen die vanaf maart arbeidsongeschikt worden en zelfstandigen die een door de controlerend geneesheer toegestane aanvullende activiteit hebben moeten stopzetten, van hun ziekenfonds een gewaarborgde vergoeding van minstens 1.291 euro per maand (tegenover 990 euro vroeger), zelfs tegen het gemeenschappelijk tarief.

Creatie van een "recht op overnameondersteuning".

Een maatregel van de minister van Zelfstandigen, DUCARME, heeft tot doel om voor bepaalde sectoren die in het bijzonder worden getroffen door de verboden die zijn uitgevaardigd door de Nationale Veiligheidsraad en de regering, een "overgangsrecht op steun voor herstel" te creëren, waarvan de bedragen vergelijkbaar zijn met die van het vervangingsinkomen.

Om van deze nieuwe regeling te kunnen profiteren, moeten zelfstandigen aan twee voorwaarden voldoen: ze moeten actief zijn in een van de sectoren die bij ministerieel besluit gedurende meer dan een kalendermaand geheel of gedeeltelijk zijn gesloten en die bij heropening onder beperkingen blijven staan (horeca, bepaalde non-food detailhandelszaken, kappers en schoonheidsspecialisten, evenementenmanagement, enz.) en aantonen dat er voor het kwartaal voorafgaand aan de maand in kwestie een daling van de omzet of orders is geweest van ten minste 10% ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar.

Een "overbruggend" vervangingsinkomen in juli en augustus voor zelfstandigen die nog niet terug aan het werk kunnen

Dankzij het "passerelle"-recht kunnen zelfstandigen die hoofdzakelijk werken en hun activiteit stopzetten of onderbreken, een maandelijks vervangingsinkomen van 1.291,69 euro ontvangen (1.614,10 euro als ze een gezin hebben). De regeling, waarvoor de voorwaarden sinds maart op initiatief van minister DUCARME waren versoepeld, werd in juli en augustus verlengd. Zelfstandige aanvullende werknemers en werkende gepensioneerden met een jaarinkomen van meer dan € 6.996,89 zullen ook kunnen blijven profiteren van een volledige of gedeeltelijke uitkering, afhankelijk van hun situatie.

Ter herinnering: de vergoeding is bedoeld voor zelfstandigen van wie de activiteit wordt onderbroken of beperkt als gevolg van de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad, ongeacht de duur van de onderbreking. Zelfstandigen uit de culturele, recreatieve en feestelijke sector die hun activiteiten niet kunnen hervatten tijdens fase 3 van de deconfiniëring, blijven van deze toelage genieten.

De maatregel is ook van toepassing op andere zelfstandige ondernemers die gedwongen worden om na juni gesloten te blijven als gevolg van de coronaviruscrisis. In dit geval is de voorwaarde nog steeds dat ze minstens 7 opeenvolgende dagen volledig moeten stoppen en dat ze moeten kunnen verantwoorden dat deze sluiting te wijten is aan de COVID19-crisis (daling van de activiteit, gebrek aan grondstoffen, gebrek aan rentabiliteit, enz.)
Naast deze bewijsvereisten zullen controles worden uitgevoerd door de afdeling Eerlijke Mededinging (ECL) van het NISSE, die tot taak heeft het opsporen van misbruik in deze gevallen te intensiveren, met name door kruisverwijzingen naar gegevens van andere afdelingen of instellingen.

Aanvullingen op uitkeringen tegen het percentage voor samenwonenden voor bepaalde zelfstandigen die niet kunnen werken

Sommige zelfstandigen combineren de dubbele situatie van arbeidsongeschiktheid met een zelfstandige activiteit die hier sinds maart is stopgezet vanwege COVID19. In dat geval hebben ze prioritaire toegang tot de arbeidsongeschiktheidsuitkering (waarvan het bedrag tegen het eenheidstarief op maandbasis 990,60 euro bedraagt) en niet tot de overbruggingsuitkering (waarvan het basisbedrag 291,69 euro bedraagt).

Een ontwerp van Koninklijk Besluit zal het verschil (€300,09) dekken in twee situaties. :

⦁ Wanneer de arbeidsongeschiktheid van de zelfstandige ten vroegste vanaf 1 maart 2020 is erkend en hij een vergoeding ontvangt tegen het samenwonenstarief volgens de criteria van het stelsel van de vrijwaringsverzekering.

⦁ Wanneer de werknemer is erkend als arbeidsongeschikt (percentage samenwonenden) en ten vroegste vanaf 1 maart 2020 de toegestane activiteit heeft moeten staken

Mobiele versie afsluiten