Tussen cinema en horeca heeft Lakhdar Lakhdar-Hamina een uniek parcours opgebouwd, gedreven door zijn flair, zijn gevoel voor storytelling en zijn vermogen om de tijdsgeest aan te voelen. De bepalende ontmoeting met Lauriane De Paoli in 2021 markeert een keerpunt: samen blazen ze een nieuwe esthetiek in de Brusselse horecawereld, waarin visie, design en oog voor detail samenkomen.
Lakhdar werd geboren in Algiers en was verantwoordelijk voor de opening van de grens tussen België en Algerije. Later reisde hij naar Algiers om het Arabisme en de geschiedenis van dit land te leren kennen via de gewoonten en gebruiken van zijn medeburgers. "Dat raakte me diep en stelde me in staat om mijn dubbele cultuur beter te begrijpen."
Leer ook > Van idee tot realiteit: Noémie test haar horecaproject bij Kokotte
Al veertig jaar woont hij in Brussel. Zijn eerste baan in de filmindustrie was bij Parallax School, waar hij werkte als productieassistent en locatiemanager. "Ik ben opgegroeid in deze sector, verschillende familieleden werken in de filmindustrie. Mijn oom, Mohammed Lakhdar-Hamina - producent, regisseur en scenarist - won de Caméra d'Or in Cannes in 1968 en later de Gouden Palm met Chroniques des Années de Braise."
Zijn ontmoeting met Michaël Goldberg, producent van Michael Blancoleidde tot de korte film Voor een handvol palmbomenhet verhaal van vier Brusselaars die in Cannes op zoek gaan naar hun identiteit.
De roep van de horeca
Lakhdars carrière nam een onverwachte wending toen zijn ouders een hotel overnamen tegenover het Bois de la Cambre. Het Lloyd Georges hotel werd omgetoverd tot een restaurant, dankzij de aanwezigheid van een chef-kokkeuken. Het werd al snel bekend als de Café de l'HôtelEen lawaaierige omgeving waar DJ's altijd onderweg zijn.
In deze smeltkroes van gastronomie en film bouwde Lakhdar een sterk netwerk op. Horeca-professionals herkennen zijn flair en betrekken hem bij nieuwe projecten. Dit leidde tot de samenwerking met Joseph Giamorcarro en de opening van Mano a Manohet eerste Italiaanse restaurant in Brussel dat zich richtte op kwaliteitsproducten.
Zijn innovatieve aanpak bracht een frisse wind: geen ouderwetse obers meer, maar een moderne en stijlvolle uitstraling. Dit succes leidde tot de oprichting van andere iconische adressen zoals Vini Cucina in Ukkel nl Een beetje veel. In 2004 verkocht hij zijn aandelen en keerde hij terug naar de bioscoop, maar de aantrekkingskracht van de horeca bleef te groot. Hij specialiseerde zich in teamrekrutering en motivatie en speelde een sleutelrol in de ontwikkeling van toonaangevende zaken als Caffè Al Dente, Gazzetta in Selectowaar hij carte blanche kreeg voor consultancy.
Een sterke synergie met Lauriane De Paoli
In 2021 ontmoette Lakhdar Lauriane De Paoli en samen startten ze Met Plaizier (koffie & concept store). Lauriane, met haar achtergrond in de haute couture bij Natan, bracht een scherp oog voor design en identiteit in horecaconcepten.
Tegen 2021 zullen ze verschillende succesvolle adressen hebben ontwikkeld: Verigoud, Malmö, Vecht club, Gazzosa in La Stazione Alimentari. Hun complementaire vaardigheden zorgen voor een perfect evenwicht: Lakhdar geeft de artistieke richting en marketingstrategie aan, terwijl Lauriane de visuele identiteit en conceptontwikkeling bewaakt.
Ik ben erg intuïtief en gepassioneerd over Lauriane's verlangen naar structuur, duidelijkheid en stabiliteit.
Onze diensten maken deel uit van een veelomvattend adviesbureau, wat betekent dat we niet alleen nieuwe dingen creëren, maar ook de beste dingen herpositioneren. Ze bieden strategische planning, productsourcing, interieurontwerp en communicatieoptimalisatie, inclusief sociale media.
Naast haar werk met Lakhdar leidt Lauriane het Executive Master Levensmiddelenontwerp aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, waar ze de gastronomische wereld verkent door middel van fotografie, branding, 3D-printing en duurzaamheid. Een perfecte samensmelting van gastronomie en esthetiek, die aansluit bij Lakhdars visie.
Een nieuwe golf in de Brusselse horeca
De horecasector in Brussel verandert razendsnel. "We kijken naar een nieuwe generatie tuinders. Het doet me denken aan de 'New Wave' in de cinema. Deze ondernemers zijn tussen 25 en 35 jaar oud, gedurfd en multitaskend. Ze zijn als 1500 meterlopers: vlot en efficiënt, maar ze zijn niet echt klaar voor de marathon", analyseert hij.
Leer ook > De "Kleine restauratie": met of zonder frites?
Ondanks uitdagingen zoals hoge huurprijzen, stijgende materiaal - en personeelskosten, blijft Brussel een vruchtbare grond voor ondernemers. Volgens Lakhdar zijn er echter dringende maatregelen nodig om de sector te ondersteunen. "Financiële ondersteuning is cruciaal. Verlaging van de btw en sociale lasten zou horecaondernemers echt helpen om op lange termijn te overleven."