Interview met Ludo Geurden
Ludo Geurden, 62 jaar, werd vorig jaar voorzitter van Horeca Vlaanderen. Hij baseert zijn werk graag op zijn "instinct" en zijn 40 jaar internationale ervaring.
Hoe ben je voorzitter geworden van Horeca Vlaanderen en hoe ziet het team eruit?
Ik ging eerst naar de hotelschool, daarna naar de Ecole Supérieure de Gestion Hôtelière in Brussel. Daarna heb ik commerciële functies bekleed in twee brasserieën en ben ik 15 jaar in de internationale hotellerie gebleven. Daarna heb ik 15 jaar mijn eigen hotel-restaurant gehad. Een jaar geleden werd ik voorzitter van Horeca Vlaanderen en onlangs heb ik mijn zaak verkocht. De organisatie van Horeca Vlaanderen is iets anders dan die van Brussel, omdat we ook groter zijn. We hebben meer dan 8.000 leden en we willen de komende jaren doorgroeien naar 10.000 leden. Elke provincie heeft een voorzitter en een raad van bestuur. Daarnaast hebben we regelmatige vergaderingen, gastsprekers en sectorcomités die vergaderen...
Is het voor deze baan belangrijk dat je ervaring hebt in de horeca?
Het feit dat ik ervaring heb op dit gebied is zeker een voordeel. Ik kan bijvoorbeeld uit ervaring spreken voor de raad van bestuur en het directiecomité. Je moet ergens kunnen bewijzen dat je actief bent geweest in de sector als je je zegje wilt doen en vertrouwen wilt winnen op een hoger niveau. Het is ook belangrijk om je te omringen met mensen die ervaring hebben in de Raad van Bestuur.
Wat denk je van een Belgische Horecafederatie?
Momenteel zijn er drie verschillende federaties: Brussel, Wallonië en Vlaanderen. Toch hebben we vaak samen steunmaatregelen verkregen. De enige uitzondering is het Covid Safe Ticket, dat alleen in Brussel verplicht is. Sindsdien werken we ook veel nauwer samen; we vergaderen samen, we doen samen voorstellen... Een Algemene Horecafederatie in België is gepland voor de komende twee of drie jaar, maar het is geen prioriteit.
Wat zijn de prioriteiten?
Het herstelplan voor 2022 is prioriteit nummer één. We willen weten wat we nog meer voor de sector kunnen bereiken. We zijn vrij goed gestructureerd, dus we kunnen ook voorstellen doen met veel cijfers. We doen simulaties om onze eisen te onderbouwen, bijvoorbeeld een btw-verlaging. Zonder cijfers doen we geen voorstellen. We doen dus veel onderzoek en doen goed onderbouwde voorstellen aan de overheid voor het herstelplan.
Wat vindt u van de verschillende maatregelen die in België van kracht zijn?
Dit is een moeilijk onderwerp. België heeft vier regeringen en zeven partijen die samen beslissingen moeten nemen. In Vlaanderen hebben we nu de hoogste vaccinatiegraad, dus ik denk dat het goed is dat we andere maatregelen kunnen nemen. Als Brussel de vaccinatiegraad verhoogt, kunnen zij daar ook van profiteren.
Hoe ziet u de toekomst van de restaurantsector in België?
Helaas denk ik dat er de komende maanden een paar faillissementen zullen zijn. Personeelstekorten zijn tegenwoordig een groot probleem. Alle sectoren zijn op zoek naar personeel, omdat veel mensen de hotelsector hebben verlaten. Om personeel aan te trekken, proberen we nu de sector aantrekkelijker en sexy te maken. We moeten bedrijven winstgevender maken door beter management en mogelijk hogere prijzen. De horeca moet professioneler en duurzamer worden. Dat is niet eenvoudig en er zijn geen kant-en-klare oplossingen.
Hoe ziet een dag in het leven van Ludo eruit en vind je het nog steeds leuk om op te staan voor je werk?
Het is nu wat rustiger dan een half jaar geleden, toen ik nog mijn eigen bedrijf had. Toen was mijn vrije dag de dag van alle vergaderingen. Nu kan ik een beetje plannen. Ik ga vaak naar Brussel, Antwerpen, Mechelen... en ik doe veel dingen op gevoel. De agenda's zitten vol. Je moet van dit werk houden, anders wordt de stress je fataal. Ik vind het leuk, een grote uitdaging, en de mensen om me heen, zowel privé als professioneel, voelen hetzelfde.
Vanille Dujardin.