Federatie Horeca Brussel Nieuws Horeca Federatie Be-Know How - Beroep: Mixoloog
Horeca Federatie

Be-Know How - Beroep: Mixoloog

Gedreven als hij is, werkte Thomas Weber eerst als barman voordat hij de shakers leerde hanteren en hij ontdekte hoe hij verschillende smaken en texturen moet mengen om zowel oog- als tongstrelende cocktails te creëren. Het parcours van een kunstenaar.

Uw eerste stappen?

Ik zag dat ik naar een barman moest gaan om het team aan het drinken te krijgen in de bar van een groot hotel in Brussel. Toen realiseerde ik me, direct in de praktijk, dat ik het eten in de kamer moest krijgen via het over-the-top aanbod van verschillende cocktails. Ik heb werk gedaan dat ik niet hoef te doen voor een barman in een hotel en ik ben gewaarschuwd door het virus.

Uw passie?

Na twaalf jaar in het vak, kan ien alleen maar vaststellen dat ik nog steeds met evenveel passie drankjes brouw die kunnen verbazen en verwonderen. Ondanks het feit dat dit vak gepaard gaat met een levensstijl die vaak niet synchroon loopt met de rest en dat het niet de erkenning krijgt voor het doorzettingsvermogen en de persoonlijke inzet die het nochtans vergt.

Maar de ervaring blijft positief, want je blijft bijleren, mensen ontmoeten en établissementen ontdekken.

Is het een vak of een kunst?

Een vorm van kunst, zonder enige twijfel. Net als kunst gaat het om perceptie. In Brussel is de mentaliteit nieuw leven ingeblazen dankzij de nieuwe impuls die cocktailkunst heeft gegeven. Veel meer mensen geloven dat dit soort evenementen veel voordelen heeft. En het is goed dat we elkaar op jonge leeftijd leren kennen.

Is het gras elders niet groener?

Een van de belangrijkste aspecten van deze baan is dat ik altijd aan het werk ben. En ik zie dat ik nog veel werk te doen heb. Maar na een aantal jaren te hebben gewerkt, denk ik dat het goed is dat voor mij de tijd is gekomen om op mijn eigen manier deel te nemen aan de ontwikkeling van deze sector in mijn eigen land.

De troeven van het vak?

Dit is een grote stap voorwaarts in de positieve richting. Er zijn veel uitdagingen, maar dit gebied is anders en biedt een kans om zowel de structurele als de persoonlijke uitdagingen te overwinnen. Ik moet creatief zijn, ik moet contact kunnen maken met mensen, ik moet flexibel zijn, ik moet mensen kunnen managen, ik moet het beste in mezelf kunnen vinden en ik moet op een dynamische en emotionele manier kunnen werken. Het is een wereld waar mensen elkaar ontmoeten en unieke momenten delen, waar tijd niet meer bestaat en verschillen evenmin. 

Uw favoriete cocktail?

Er zijn er twee: de eerste is Caipirinha. Je hebt er slechts vier ingrediënten voor nodig (inclusief ijs) en toch kan hij gaan prat op een veel grotere smaakcomplexiteit dan andere cocktails. De tweede is de Singapore Sling. Dit is een zeer complexe cocktail met twee ingrediënten. De juiste hoeveelheid water is essentieel voor het essentiële effect van de beste ingrediënten. De minimale hoeveelheid water in de dosering maakt het veilig om te drinken.

 Het geheim van een geslaagde cocktail?

Een cocktail blijft een unieke ervaring, een uitwisseling. Hoezeer de mixoloog schittert in het licht van de manier waarop hij zijn gas gebruikt, hoeveel echter hij wordt, hoeveel beter een cocktail die hij kan maken als hij op de juiste plaats is. En het is ook waar dat hij veel te zeggen heeft over zijn eigen kennis en hoe die de mensen in de klant beïnvloedt.

Mobiele versie afsluiten