Circulaire 2019/C/124 Addendum bij circulaire nr. E.T.124.747 (AGFisc 33/2016) van 08.11.2016 - Kassasysteem
27 november 2019
Commentaar op de gevolgen van verplichte afronding van contante betalingen en optionele afronding van niet-contante betalingen.
FOD Financiën, 27.11.2019
Algemene belastingdienst - Belastingprocedure en -verplichtingen
Addendum bij de Circulaire nr. E.T.124.747 (AGFisc 33/2016) van 08.11.2016 (Kassasysteem)
Situatie 1: één tafel, één persoon, één SCE-ticket
Situatie 2: Eén tafel, 10 personen, 10 SCE-tickets
Situatie 3: Eén tafel, 10 personen, 1 SCE-ticket
3.2. BTW-ontvangst
3.3. Z-verhoudingen
3.4. Mededeling aan de module fiscale gegevens
1. Achtergrond
Met ingang van 01.12.2019 zullen de wijzigingen aan het Wetboek van Koophandel betreffende de afronding van het te betalen totaalbedrag op het dichtstbijzijnde veelvoud van 5 cent van kracht worden.
Deze wijzigingen hebben belangrijke gevolgen voor de werking van de kassa's en het kassasysteem (CRS) voor de horeca in het bijzonder.
2. Wettelijke bepalingen
In dit verband wordt verwezen naar de Circulaire 2019/C/123 betreffende de afronding van btw-bedragen. Deze laatste introduceert een tolerantie voor BTW-doeleinden waarbij de BTW wordt berekend over het totale te betalen bedrag per tariefgroep vóór afronding.
3. Gevolgen voor het ECS
3.1 Hoe en wanneer afronden?
De nieuwe artikelen VI.7/1 en VI.7/2 van het Wetboek van economisch recht verplichten de handelaar het totale bedrag van de betaling naar boven af te ronden. in contanten door de klant naar het volgende hogere of lagere veelvoud van 5 cent. Betalingen die eindigen op 1, 2, 6 of 7 cent worden naar beneden afgerond op het dichtstbijzijnde veelvoud van 5 cent, terwijl betalingen die eindigen op 3, 4, 8 of 9 cent naar boven worden afgerond op het dichtstbijzijnde veelvoud van 5 cent.
Wanneer de handelaar wil afronden alle betalingen, ongeacht de betaalmethode, moet het ECS in deze mogelijkheid voorzien. Gezien het huidige optionele karakter van afronding voor niet-contante betalingen, past het ECS geen afronding toe voor niet-contante betalingen als de handelaar daar niet voor kiest. De SCE moet dit wel doen als de merchant dit wenst. Houd er rekening mee dat deze keuze niet per transactie kan worden gemaakt, maar van toepassing is op alle niet-contante betalingen. Voor contante betalingen is afronding verplicht..
Attentie Het bovenstaande geldt NOOIT voor maaltijdcheques, ecocheques en waardecheques, die altijd een specifieke waarde hebben. Bij het betalen met maaltijdcheques, ecocheques en waardecheques moeten deze altijd eerst worden verwerkt.
Dit betekent dat een SCE ten minste moet voorzien in de volgende betaalmiddelen:
- Dit is een "maaltijdbon" waarmee een betaling NOOIT kan worden afgerond;
- Dit is een "WAARDEVOUCHER" waarmee een betaling NOOIT kan worden afgerond;
- Dit is de "CASH" waarmee een bedrag ALTIJD moet worden afgerond;
- Dit is het "ELEKTRONISCHE" systeem dat gebruikt kan worden om een bedrag naar boven of naar beneden af te ronden (keuze van de operator, zie hieronder).
De betalingswijzen VOUCHER-REPAS en VALUE VOUCHER kunnen worden gecombineerd op één toets en één betalingsregel.
De betalingswijze CASH kan alleen op het BTW-biljet worden vermeld als één betalingslijn.
Het ELEKTRONISCHE betaalmiddel kan, bovendienDit kan worden opgesplitst in meerdere toetsen en meerdere betalingsregels, om een opsplitsing per type mogelijk te maken (bijv. VISA, MASTERCARD, BANCONTACT, MAESTRO, PAYCONIQ, ...).
Belangrijke opmerking een BTW-bon zal een maximale afronding van 2 cent hebben in totaal (plus of min).
Gezien de context van de horecasector waarin een ECS wordt gebruikt, kan het voorkomen dat voor grote groepen per persoon of per koppel wordt betaald. Afhankelijk van de organisatie van het bedrijf en/of het gebruikte kassasysteem kan het gaan om directe verkoop per "consument", een "table split" of "gesplitste betaling".
Bij "rechtstreekse verkoop" wordt in de kassa precies geregistreerd wat per consument is verbruikt, met of zonder afronding, afhankelijk van de wijze van betaling (en de keuze van de ondernemer). Per consument wordt één btw-bon afgegeven.
In het geval van een "table split" wordt voor elke consument ook een btw-bonnetje afgegeven (waarop precies staat wat ze hebben geconsumeerd of wat hun aandeel is). Betalingen worden op dezelfde manier afgerond als bij directe verkoop.
In het geval van "gesplitste" betaling wordt echter aan het eind één btw-bon afgegeven voor alle consumenten samen. In dit geval moet de ondernemer zijn eigen methode gebruiken (dit geldt niet alleen voor de horeca en de SCE). Gezien het belangrijke punt hierboven moet de procedure als volgt zijn:
A. De exploitant rondt alleen contante betalingen naar boven af
- Allereerst moeten betalingen met maaltijdcheques en waardecheques worden geregistreerd (in totaal of afzonderlijk, zoals u wilt). Deze verschijnen dan als een betalingslijn op het ticket. De kassa berekent het saldo;
- Contante betalingen worden dan verwerkt. Deze verschijnen als één enkele betalingsregel op het ticket, ARRONDIE. De kassier berekent het saldo opnieuw;
- Aan het einde komen de elektronische betalingen (NIET-ACHTERSTALLEN) voor het saldo. Indien gewenst kunnen meerdere betalingsregels worden gebruikt, per type betaling;
- De totale afronding mag niet meer zijn dan 2 cent (plus of min).
B. De operator rondt alle betalingen af
- Allereerst moeten betalingen met maaltijdcheques en waardecheques worden geregistreerd (in totaal of afzonderlijk, zoals u wilt). Deze verschijnen dan als een betalingslijn op het ticket. De kassa berekent het saldo;
- DE KASSA RONDT DIT SALDO AF;
- Contante betalingen worden dan verwerkt. Deze verschijnen als één enkele betalingsregel op het ticket, ARRONDIE. De kassier berekent het saldo opnieuw;
- OP HET EINDE worden de elektronische betalingen gedaan voor het saldo, dat automatisch een GEWIJZIGD bedrag zal zijn. Als u wilt, kunt u meerdere betalingsregels gebruiken voor elk type betaling;
- De totale afronding mag niet meer zijn dan 2 cent (plus of min).
Situatie 1: één tafel, één persoon, één SCE-ticket
Voorbeeld 1 - een tafel, 1 persoon, 50,06 euro, een betaling in contanten of per kaart - een tafel, 1 persoon, 50,06 euro, een betaling in contanten of per kaart - een tafel, 1 persoon, 50,06 euro De operator rondt alle betalingen af, inclusief kaartbetalingen.
De klant (consument) betaalt het totaalbedrag contant of per kaart; het betaalde bedrag wordt naar boven afgerond (50,05 euro) en als één enkele betalingsregel op het gegenereerde btw-bonnetje vermeld.
De klant betaalt 50,05 euro (contant of met kaart).
Voorbeeld 2 - een tafel, 1 persoon, 50,06 euro, een betaling met BANCONTACT kaart - een tafel, 1 persoon, 50,06 euro, een betaling met BANCONTACT kaart - een tafel, 1 persoon, 50,06 euro. De operator rondt alleen contante betalingen naar boven af.
De klant (consument) betaalt het volledige bedrag per kaart; het betaalde bedrag wordt niet afgerond en wordt als één enkele betalingsregel weergegeven op het gegenereerde btw-bonnetje.
De klant betaalt 50,06 euro (kaart).
Voorbeeld 3 - een tafel, 1 persoon, 50,06 euro, een betaling per maaltijdcheque.
De klant (consument) betaalt het totale bedrag per maaltijdcheque; het betaalde bedrag wordt niet afgerond en wordt als één enkele betalingsregel weergegeven op het gegenereerde btw-bonnetje.
De klant betaalt 50,06 euro (lunchbonnen).
Voorbeeld 4 - een tafel, 1 persoon, 60,06 euro, betaling deels met een lunchbon (40,03 euro) en deels contant (het restant).
- Betaling door middel van maaltijdcheques = 40,03 euro è 1 betalingslijn NIET afgerond
- HET SALDO BEREKENEN : 20,03 euro
- CASH-saldo = 20,03 euro è 1 GEWONE betalingsregel 20,05 euro (+0,02)
- TOTAAL AFRONDING = +0.02.
De klant betaalt 60,08 euro (40,03 aan maaltijdcheques + 20,05 in contanten).
Voorbeeld 5 - een tafel, 1 persoon, 50,06 euro, betaling deels met maaltijdcheque (30,22 euro) en deels met VISA (het saldo) - een tafel, 1 persoon, 50,06 euro, betaling deels met maaltijdcheque (30,22 euro) en deels met VISA (het saldo) De operator rondt alleen contante betalingen naar boven af.
- Betaling door middel van maaltijdcheques = 30,22 euro è 1 betalingslijn NIET afgerond
- HET SALDO BEREKENEN : 19,84 euro
- VISA saldo = 19,84 euro è 1 betalingsregel NIET afgerond.
De klant betaalt 50,06 euro (30,22 met maaltijdcheques + 19,84 met kaart).
Voorbeeld 6 - een tafel, 1 persoon, 60,08 euro, betaling gedeeltelijk met een lunchbon (30,22 euro) en gedeeltelijk met een VISA-kaart (het saldo). De operator rondt alle betalingen af, inclusief kaartbetalingen.
- Betaling door middel van maaltijdcheques = 30,22 euro è 1 betalingslijn NIET afgerond
- HET SALDO BEREKENEN : 29,86 euro
- VISA saldo = 29,86 euro è 1 ARRONDIE betalingslijn 29,85 euro's (-0,01)
- TOTAAL AFRONDING = -0,01 euro.
De klant betaalt 60,07 euro (30,22 met maaltijdcheques + 29,85 met kaart).
Situatie 2: Eén tafel, 10 personen, 10 SCE-tickets
Elke gast wordt beschouwd als een klant (consument) en betaalt afzonderlijk het bedrag dat overeenkomt met zijn consumptie. Zie de voorbeelden in situatie 1 om te bepalen welke informatie op elk van de gegenereerde bonnen moet worden vermeld.
Situatie 3: Eén tafel, 10 personen, 1 SCE-ticket
Voorbeeld 1 - een tafel, 10 personen, 250,32 euro, een contante betaling
Slechts één gast betaalt het volledige bedrag contant. Deze gast wordt beschouwd als de klant (consument).
De klant (consument) betaalt het volledige bedrag contant. Het contant betaalde bedrag wordt naar boven afgerond (250,30 euro) en opgenomen als één enkele betalingsregel op de gegenereerde btw-bon.
De klant betaalt 250,30 euro (contant).
Voorbeeld 2 - een tafel, 10 personen, 250,32 euro, een betaling met VISA-kaart - een tafel, 10 personen, 250,32 euro, een betaling met VISA-kaart - een tafel, 10 personen, 250,32 euro De operator rondt niet naar boven af dat contante betalingen.
Slechts één gast betaalt het volledige bedrag met een visumkaart. Deze gast wordt beschouwd als de klant (consument).
De klant (consument) betaalt het volledige bedrag per kaart. Het betaalde bedrag wordt niet naar boven afgerond (250,32 euro) en wordt als één enkele betalingsregel weergegeven op het gegenereerde btw-bonnetje.
De klant betaalt 250,32 euro (kaart).
Voorbeeld 3 - een enkele tafel, 10 personen, 250,30 euro, elke persoon betaalt voor een portie, met behulp van verschillende betaalmiddelen (en de exploitant maakt onderscheid tussen de verschillende elektronische betaalmiddelen) - een enkele tafel, 10 personen, 250,30 euro, elke persoon betaalt voor een portie, met behulp van verschillende betaalmiddelen (en de exploitant maakt onderscheid tussen de verschillende elektronische betaalmiddelen) De operator rondt niet naar boven af dat contante betalingen.
Iedereen betaalt zijn deel. Er wordt één btw-bon van 250,30 euro gegenereerd.
- Bundel maaltijdchequebetalingen: 2 personen betalen met elektronische maaltijdcheque 2 x 25,03 = 50,06 euro è 1 betalingslijn NIET afgerond
- HET SALDO BEREKENEN : 200,24 euro
- 2 personen betalen CASH : 2 x 25,03 euro = 50,06 euro, maar afgerond tot 50,05 euro è 1 betalingsregel ROUNDED 50,05 euro's (-0,01)
- HET SALDO BEREKENEN : 150,19 euro
- 2 personen betalen met VISA, 3 personen met BANCONTACT en 1 persoon met Payconiq.
- VISA 2 x 25,03 = 50,06 euro è 1 VISA-betaalregel, niet afgerond
- BC 3 x 25,03 = 75,09 euro è 1 BC betalingslijn, niet afgerond
- PQ 1 x 25,04 = 25,04 euro è 1 PQ betalingsregel, niet afgerond Een betaling van 25,04 euro om op het totaalbedrag van 150,19 euro uit te komen.
- TOTAAL ELEKTRONISCHE BETALINGEN : 150,19 euro
- TOTAAL AFRONDING = 0,00 euro.
Voorbeeld 4 - een enkele tafel, 10 personen, 250,30 euro, elke persoon betaalt voor een portie, met behulp van verschillende betaalmiddelen (en de exploitant maakt onderscheid tussen de verschillende elektronische betaalmiddelen) - een enkele tafel, 10 personen, 250,30 euro, elke persoon betaalt voor een portie, met behulp van verschillende betaalmiddelen (en de exploitant maakt onderscheid tussen de verschillende elektronische betaalmiddelen) De operator rondt af alle betalingen.
Iedereen betaalt zijn deel. Er wordt één btw-bon van 250,30 euro gegenereerd.
- Combineer maaltijdcheque betalingen: 2 personen betalen met elektronische maaltijdcheques: 2 x 25,03 = 50,06 euro è 1 betalingslijn NIET afgerond
- HET SALDO BEREKENEN : 200,24 euro
- ROND DIT SALDO AF: 200,25 euro (+0,01)
- 2 personen betalen CASH : 2 x 25,03 = 50,06 euro è 1 ROUNDED betalingslijn 50.05 (-0.01)
- HET SALDO BEREKENEN : 150,20 euro
- 2 personen betalen met VISA, 3 personen met BANCONTACT en 1 persoon met Payconiq.
- VISA 2 x 25,03 = 50,06 euro è 1 VISA-betalingslijn, afgerond 50,05
- BC 3 x 25,03 = 75,09 euro è 1 BC betalingslijn, afgerond 75,10
- PQ 1 x 25,03 = 25,03 euro è 1 PQ betalingsregel, naar boven afgerond op 25,05
- TOTAAL ELEKTRONISCHE BETALINGEN : 150,20 euro
- TOTAAL BETAALD: 50,06 + 50,05 + 150,20 = 250,31 euro
- TOTAAL AFRONDING = +0,01 euro.
In principe vordert de operator het volledige afrondingsbedrag (0,01 euro) van een van de mensen.
Voorbeeld 5 - een enkele tafel, 10 personen, 250,30 euro, elke persoon betaalt voor een portie, met behulp van verschillende betaalmiddelen (en de exploitant maakt onderscheid tussen de verschillende elektronische betaalmiddelen) - een enkele tafel, 10 personen, 250,30 euro, elke persoon betaalt voor een portie, met behulp van verschillende betaalmiddelen (en de exploitant maakt onderscheid tussen de verschillende elektronische betaalmiddelen) De operator rondt af alle betalingen.
Iedereen betaalt zijn deel. Er wordt één btw-bon van 250,30 euro gegenereerd.
- Groepering lunchcheques: 2 personen betalen met elektronische lunchcheques: 2 x 25,03 = 50,06 è 1 betalingsregel NIET afgerond
- HET SALDO BEREKENEN : 200,24 euro
- ROND DIT SALDO AF: 200,25 euro (+0,01)
- De anderen betalen CASH : 8 x 25,03 = 200,24 è 1 ROUNDED betalingslijn 200,25 euro (+0,01)
- TOTAAL AFRONDING = +0,01 euro.
In principe vordert de operator het volledige afrondingsbedrag (0,01 euro) van een van de mensen.
3.2. BTW-ontvangst
In hoofdstuk 5 "Vereisten voor het btw-ontvangstbewijs" van circulaire nr. ET.124.727 van 08.11.2016 wordt nummer 42 als volgt aangevuld:
- het door de consument betaalde bedrag, uitgesplitst naar betaalmiddel en eventueel afgerond, met ten minste een onderscheid tussen betaling in maaltijdcheques/waardebonnen, contant geld (CASH) en elektronische betaalmiddelen.
Het is toegestaan om hierover meer informatie op te nemen (bv. een aparte regel voor elk type gebruikte elektronische betalingsmethode of expliciete vermelding van het afrondingsbedrag), op voorwaarde natuurlijk dat de totalen voor deze betalingsmethode (al dan niet afgerond) worden opgenomen zoals hierboven aangegeven.
Voorbeeld :
1 koffie1,21 euroA
TOTAAL1,21 euro
Ontvangen CASH 2,00 euro
RETURN0,80 euro
CASH BETALING1,20 euro.
In hoofdstuk 5bis "Vereenvoudigde btw-ontvangstvereisten" van circulaire nr. ET.124.727 van 08.11.2016 wordt nummer 45bis als volgt aangevuld:
- het door de consument betaalde bedrag, uitgesplitst naar betaalmiddel en eventueel afgerond, met ten minste een onderscheid tussen betaling in maaltijdcheques/waardebonnen, contant geld (CASH) en elektronische betaalmiddelen.
Het is toegestaan om hierover meer informatie op te nemen (bv. een aparte regel voor elk type gebruikte elektronische betalingsmethode of expliciete vermelding van het afrondingsbedrag), op voorwaarde natuurlijk dat de totalen voor deze betalingsmethode (al dan niet afgerond) worden opgenomen zoals hierboven aangegeven.
Voorbeeld: kaartje voor situatie 3, voorbeeld 4 onder punt 3.1
X maaltijden150,20 euroB
X drankjes100,10 euroA
TOTAAL250,30 euro
MEAL CHECKS 50,06 euro
CASH 50,05 euro
CARD150,20 euro
VISA50,05 euro)
BC75,10 euro) OPTIONEEL
PQ25,05 euro)
3.3. Z-verhoudingen
In hoofdstuk 6 "Vereisten voor verplichte rapportering" van circulaire nr. ET.124.727 van 08.11.2016:
- nummer 48 wordt als volgt ingevuld :
- het totale bedrag van de afronding naar boven bij de betaling
- nummer 49 wordt als volgt ingevuld :
- het totale bedrag van de afronding naar boven bij de betaling.
In beide gevallen is dit totaalbedrag de som van de afrondingen naar boven en naar beneden. Dit totaalbedrag kan dus positief of negatief zijn.
3.4. Mededeling aan de module fiscale gegevens
In overeenstemming met de door Circulaire 2019/C/123 betreffende de afronding van btw-bedragenDe belastinggrondslagen en het totaalbedrag van de kassabon worden niet afgerond.
4. Bijwerking afronding en certificering - ingangsdatum
De regels van de wet van 30.07.2013 betreffende de certificering van een kassasysteem in de horeca (Belgisch Staatsblad van 28.08.2013), door het koninklijk besluit van 01.10.2013 betreffende de uitvoeringsregels voor de certificatie van een kassasysteem in de horeca (Belgisch Staatsblad van 08.10.2013, 3e uitgave) en door de circulaire nr. ET.124.747 van 08.11.2016 blijven ongewijzigd van kracht.
Om merchants in staat te stellen aan hun afrondingsverplichtingen te voldoen, moeten alle SCE's door middel van een software-update (eventueel in combinatie met andere aanpassingen) aan het bovenstaande worden aangepast. Deze update MOET door de fabrikant meegedeeld worden aan het SCE-team van de FOD Financiën en mag niet geïnstalleerd worden bij de klant-handelaars zonder de goedkeuring van het SCE-team.
Voor kassasoftware die wordt aangeboden na de datum van publicatie van dit addendum, vormen deze wijzigingen een integraal onderdeel van de technische bepalingen en kan geen SCE-certificaat worden verkregen zonder naleving van de bovengenoemde afrondingsregels.
Interne referentie: 136.596