Produceert u groente- en/of voedselafval? Wilt u het recycleren en tegelijkertijd de ophaalkosten verminderen? Profiteer van de nieuwe dienst "Facilitator bioafval" van Leefmilieu Brussel om professionals te adviseren en een nieuwe dynamiek op dit gebied te creëren.
Enorm potentieel
Tienduizenden tonnen organisch afval belanden in verbrandingsovens. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt 80% van het organisch voedselafval niet gesorteerd. Het vertegenwoordigt zelfs tot 50% van het gemiddelde totale gewicht van een witte zak. Toch zou dit afval kunnen worden hergebruikt in de land- en tuinbouw of in een methanisatieproces.
Verplicht sorteren tegen 2022
Dit gaat veranderen. Vanaf eind 2022 zullen ze dus niet langer in de zakken of containers met restafval worden gestopt, maar zullen ze lokaal worden gerecupereerd, bijvoorbeeld door ze te composteren of door ze apart op te halen bij een door het Brussels Gewest erkende ophaler.
Lancering van een ondersteuningsdienst
Om professionals (horeca, markten, winkels, scholen, kantoren, gezondheidszorg, enz.) te ondersteunen, lanceerde Leefmilieu Brussel in januari 2021 een Professional Biowaste Facilitator service om iedereen te helpen deze sorteerplicht op het terrein te implementeren. Het doel is om alle soorten vragen te kunnen beantwoorden, opleidingen en seminaries aan te bieden, informatie te verspreiden via technische fiches en gepersonaliseerde ondersteuning te bieden.
Een grote enquête om meer te weten te komen over uw bioafvalpraktijken
Om haar missie uit te voeren, lanceert de Professional Biowaste Facilitator een grote enquête om meer te weten te komen over uw bioafvalpraktijken, uw mening over de kwestie te krijgen en uw behoeften te identificeren. - Toegang tot de vragenlijst (2 minuten om in te vullen)
Blijf op de hoogte!
Wilt u uw bioafvalbeheer verbeteren, maar weet u niet waar u moet beginnen?
- Neem contact op met onze dienst voor persoonlijk advies: biodechetspro@environnement.brussels - Abonneer u op E-News voor professionals om op de hoogte te blijven van ons nieuws
Produceert u plantaardig afval en/of voedingsafval? Wilt u dit graag benutten en de kosten van de ophaling verminderen? Doe dan een beroep op de gloednieuwe facilitatiedienst voor biologisch afval die Leefmilieu Brussle aanbiedt om professionals te adviseren en een nieuwe dynamiek te creëren.
Enorm potentieel
Tienduizenden tonnen organisch afval komen terecht in de verbrandingsoven. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt 80% van het organische voedingsafval niet gesorteerd. Het vertegenwoordigt zelfs tot 50% van het totale gemiddelde gewicht van een witte zak. Terwijl dit afval ook het traject van valorisatie zou kunnen volgen, bijvoorbeeld in de landbouw, de tuinbouw of een methanisatieproces.
Verplicht sorteren vanaf 2022
Deze situatie gaat veranderen. Vanaf eind 2022 verplicht een Europese richtlijn het sorteren van professioneel biologisch afval. Het mag dan niet meer in de zakken of containers met restafval terechtkomen, maar moet lokaal gevaloriseerd worden, bijvoorbeeld door er compost van te maken of door het aan te bieden aan een erkende ophaler in het Brussels Gewest om ze afzonderlijk in te zamelen.
Start van ondersteuning
Om de professionals (horeca, marktkramen, handelszaken, scholen, kantoren, gezondheidszorg, enz.) hierbij te ondersteunen, heeft Leefmilieu Brussel in januari 2021 een facilitatiedienst voor professioneel bioafval opgezet. Dit zal informatie geven over het concrete gebruik van dit type plant op het land. Het doel is om alle geïnteresseerde partijen te voorzien van informatie, advies en studies, evenals technische en persoonlijke ondersteuning.
Grootschalige enquête naar uw beheer van biologisch afval
De Facilitator Bioafval voert een grootschalige enquête uit om te weten wat u doet met uw biologisch afval en om uw standpunten en behoeften beter te leren kennen. - Ga naar de vragenlijst (invullen duurt 2 minuten)
Blijf op de hoogte!
U wilt uw biologisch afval beter beheren, maar u weet niet hoe u dat moet aanpakken? - Mail onze dienst voor professioneel advies: biodechetspro@environnement.brussels - Schrijf u in voor de nieuwsbrief voor professionals