restaurant horeca brussel

Planning en milieuvergunningen

Welke bouw- en milieuvergunningen heb ik nodig voor mijn horecagelegenheid? ?

Bent u van plan om in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een gebouw te huren om er een horecazaak uit te baten? Voor een dergelijk project moet u een aantal administratieve vergunningen aanvragen (stedenbouwkundige vergunning, Horeca conformiteitsattest, milieuvergunning, enz.) ). De huurder is vaak verantwoordelijk voor het verkrijgen van deze vergunningen in het kader van het huurcontract.

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste punten waarmee je rekening moet houden voordat je de sprong waagt:

1. Controleer. de bestemming stedelijk en gebruik deen gebouw

Eerst en vooral, is het essentieel om kijk opr dat dee bestemming vanegebouw die je wilt huren, kun je een horecagelegenheid inrichten. Neem hiervoor contact op met uw plaatselijke planningsafdeling de bouwvergunningen te raadplegen die voor dit gebouw zijn afgegeven. Deze vergunningen moeten het doel van het gebouw specificeren, d.w.z. de functie die aan het gebouw is toegewezen (bijv. detailhandel, kantoren, woningen, enz.). Bij gebrek aan vergunningen of informatie hierover in de vergunningen, wordt de bestemming bepaald door het gebruik dat in het Regional Land Use Plan ("PRAS") wordt gegeven.

Als je het gebruik van een gebouw wilt veranderen (bijvoorbeeld kantoren omzetten in een winkelpand), bouwvergunning moet vooraf worden verkregen.

Wat betreft het gebruik vanet gebouwDit verwijst naar de specifieke activiteit die in het gebouw wordt uitgevoerd. Onder "commercieel" valt bijvoorbeeld een breed scala aan commerciële activiteiten (kledingwinkels, horecagelegenheden, bioscopen, enz.).

In sommige gevallen is voor het veranderen van het gebruik van een gebouw een voorafgaande bouwvergunning nodig. Dit is het geval voor het verbouwen van een niet-horecabedrijfsgebouw (boekhandel, kruidenierswinkel, enz.) tot een een bedrijf voornamelijk bedoeld voor consumerenatie vandranken en/of van voedsel ter plaatse (restaurant, bar, café, enz.), of een fastfoodzaak (frituur, grill of wafel).

Voordat je de sprong waagt, moet je het concept van je zaak definiëren en controleren of het haalbaar is wat betreft de stedenbouwkundige voorschriften.

We raden ook aan dat uw leaseovereenkomst omvat een opschortende voorwaarde in verband met het verkrijgen van de administratieve vergunningen die nodig zijn om uw vestiging te exploiteren.

2. Aublicaire vergunningen vereist voor deiinstallatie vaneen terras 

Als je een terras op je terrein wilt installeren, heb je mogelijk de volgende administratieve vergunningen nodig:

om een terras te installeren op de binnenplaats of in de tuin van de school Een bouwvergunning is vereist als het gaat om het veranderen van het gebruik van de binnenplaats of tuin, zoals vermeld in de meest recente bouwvergunning van het pand;

om een terras te installeren op de openbare weg :

- gemeentelijke of regionale overheidsvergunning - afhankelijk van de gemeentelijke of regionale status van de weg - is vereist; en, indien van toepassing,

- als de oppervlakte van het terras groter is dan 50 m², is een voorafgaande bouwvergunning vereist.

3. Controleerde karakter erfgoed det gebouw geleased

Sommige gebouwen kunnen op de monumentenlijst staan of op de lijst van beschermde gebouwen. Controleer of het gebouw waarin je geïnteresseerd bent beschermd is, je kunt het beschermde erfgoedregister raadplegenbeschikbaar op de de afdeling Erfgoed van Service public rs Brusselse Gewestelijke Raad voor Stedenbouw en Erfgoed (https://patrimoine.brussels/).

In principe is voor alle werkzaamheden aan een beschermd gebouw een voorafgaande bouwvergunning nodig (ook wel "omgevingsvergunning" genoemd). Aanvragen voor een stedenbouwkundige vergunning voor een beschermd gebouw moeten worden ingediend met de regionale overheid (stedelijk.brussel) - en niet aan de lokale overheid - en worden onderzocht en afgegeven door de Heritage Officer. Bovendien zijn deze aanvragen onderworpen aan het advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen ("CRMS") tijdens de beoordelingsprocedure.

4. Uitzending van haar versterkt

Als je van plan bent om na middernacht versterkt geluid af te spelen in je zaak, moet je een klasse 3-verklaring afleggen aan de lokale overheid. Als het geluidsniveau hoger is dan 85 dB(A), moet je specifieke maatregelen nemen zoals het publiek informeren over de risico's van de uitgezonden geluidsniveaus, het geluidsniveau in realtime weergeven, enz.enz.

Attentie :

zelfs als je een deklasse 3 verklaring en dat je voldoet aan de uitzendregels het legt op, je moetrez respecteertr wetgeving ter bestrijding vans geluids buurt om te zorgen voor rust uw buren ;

als de vestiging overschrijdt 200 m² en dat de dans y is deeen van activiteits hoofdpaginas, het zou kunnen door de autoriteiten worden geclassificeerd als een "discotheek waarvoor deverkrijgen van een milieuvergunning voor de werking ervan.

Een voorontwerp van beschikking om de CoBAT plannen om aanvragers van een bouwvergunning te verplichten om die een nabijgelegen woonproject inrichtingen die geluidshinder veroorzaken, zoals horecagelegenheden, aantonen dat hun project huisvesting garandeert het geluidscomfort vans nieuwe bewoners. Dit betekent dat lHorecagelegenheden zouden niet verplicht zijn om het akoestisch comfort van bewoners in nieuwe accommodaties te garanderen. We volgen de voortgang van dit voorontwerp op de voet.

Meer info op de website van Leefmilieu Brussel.

5. Horeca conformiteitscertificaat

Je hebt ook een certificaat van overeenstemming van de lokale overheid nodig voordat je je zaak kunt openen. Om dit te verkrijgen, moet je een een gunstig rapport zonder commentaar van de Dienst Brandweer en Dringende Medische Hulp van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ("DBDMH") is vereist. Een verzoek indienen, volg deze link.

Deze minigids is ontwikkeld in samenwerking met de Janson adviesbureaueen partner van de Fédération Horeca Bruxelles.

Redactie : Séverine PERIN (s.perin@janson.be) en Ludmilla BIEBUYCK (l.biebuyck@janson.be), advocaten bij Janson.