Federatie Horeca Brussel Nieuws Sector Restaurants Zero waste: een (on)mogelijke missie voor mijn Horeca / bedrijf?
Restaurants

Zero waste: een (on)mogelijke missie voor mijn Horeca / bedrijf?

De zero waste-beweging groeit snel. Steeds meer horecagelegenheden kiezen voor zero waste als reactie op de groeiende vraag van consumenten. Dit is ook in lijn met de steeds strengere regelgeving voor afvalpreventie. Hier nemen we 7 praktische tips onder de loep voor de overgang naar zero waste in de horeca.

Hoe kun je zero waste in je bedrijf aanpakken?

Aan de hand van de geobserveerde praktijken hebben we een aantal concrete voorstellen geïdentificeerd die binnen het bereik van veel detailhandelaren liggen. Deze goede praktijken omvatten

 

 

  • De volgende stap is het verkopen of gebruiken van herbruikbare en geschikte containers voor de verschillende soorten producten die je verkoopt. Klanten kunnen hiermee terugkomen om zichzelf te helpen de volgende keer dat ze langskomen (ze maken hun eigen bakjes schoon). Om ze hiertoe aan te moedigen, kun je ze korting geven op hun aankopen.

 

  • Om de zero waste-benadering verder te promoten bij je klanten, kun je ook een statiegeldsysteem op de containers die je verkoopt. Dit vereist een investering in een industriële vaatwasser en personeel om de containers te reinigen volgens de AFSCA-normen. Je kunt deze reiniging ook uitbesteden buiten je eigen vestiging. Houd er wel rekening mee dat dit een uitgebreidere transportlogistiek en extra kosten met zich meebrengt.

 

  • Voor nog meer succes: ontwikkel partnerschappen met andere lokale Horeca om de aankoop van containers te bundelen en klanten in staat te stellen ze in meerdere vestigingen te gebruiken. Neem contact op met je plaatselijke winkeliersvereniging (via je gemeente) om een project te starten, of sluit je aan bij de Guilde des Restaurateurs Goed eten om deel te nemen aan het Brusselse samenwerkingsnetwerk van containers voor meermalig gebruik.

 

In de horeca zijn goede ideeën aan de orde van de dag

De horeca heeft veel speelruimte als het gaat om het verminderen van afval. Ontdek hoe u een verschil kunt maken:

Je zero waste drankjes

Kraanwater aanbieden:

  • Door stromend water aan te bieden (rechtstreeks uit de kraan, gefilterd met keramische kralen of behandeld door een waterkoeler), verminder je de vervuiling die gepaard gaat met het transport van het water en de verpakking ervan, evenals het afval dat gepaard gaat met het gebruik van plastic flessen (als je geen glazen flessen gebruikt).

 

  • De benodigde apparatuur verdient zichzelf na 2 dagen tot 4 weken terug door het water te verkopen tegen een zeer betaalbare prijs voor de klant, terwijl je marge behouden blijft.

Bied zelfgemaakte drankjes aan in retourverpakkingen of grootverpakkingen:

  • De zelfgemaakte dranken moeten bereid worden, maar zijn gemakkelijk en goedkoop om te maken. Ze leveren hogere marges op dan voorverpakte dranken (+300%). Ze kunnen van tevoren worden bereid tijdens daluren. De apparatuur betaalt zichzelf terug zodra er 4 liter zelfgemaakte drankjes zijn verkocht.

 

  • De dranken in wegwerpverpakkingen bespaart u tijd en geld bij het beheren van drankverpakkingsafval.

 

  • Drankjes in grote verpakking bespaart je geld op de aankoopprijs van dranken tot 30% en bespaart je opslagruimte.

 

  • Herbruikbare bakjes voor warme en koude dranken Ons assortiment gepersonaliseerde drankverpakkingen is ontworpen om je merknaam over te brengen en klantenloyaliteit op te bouwen.

 

  • Bespaar op de inkoopkosten van wegwerpbekers (€0,03 tot €0,06 per wegwerpbeker) en genereer een nieuwe marge door herbruikbare bekers te verkopen.

 

  • Herbruikbare rietjes en roerstaafjes Vermijd het gebruik van deze wegwerpartikelen. Vervang ze ook door herbruikbare alternatieven.

 

  • Productie verlagen van plastic afval en de kosten van wegwerprietjes en roerstaafjes (€0,004 tot €0,013/stuk).

 

Je zero-waste afwas, lunches en snacks:

  • Herbruikbare meeneemverpakkingen Herbruikbare containers: accepteer herbruikbare containers die je klanten meebrengen, verkoop of verhandel herbruikbare containers.

 

  • Bespaar op de aanschafkosten van wegwerpverpakkingen (€0,1 tot €0,5 per vermeden wegwerpverpakking) en vermijd de werklast en kosten van afvalbeheer. Genereer een winst van €0,5 tot €5 per verkochte herbruikbare container.

 

  • Herbruikbaar servies, bestek en servetten Ze fleuren je tafels op en maken ze nog gezelliger.

 

  • Bespaar op de aanschafkosten van wegwerpproducten (€0,035/plastic wegwerpbord; €0,15/set plastic wegwerpbestek; wegwerpservet: €0,02/stuk) en op de kosten van afvalbeheer. De aankoop van herbruikbare oplossingen verdient zichzelf snel terug (8 tot 30 keer hergebruik).

 

  • Wegwerp miniverpakkingen vervangen (sauzen, suikers, melk, koekjes, enz.) met specerijen of bijgerechten die in bulk zijn gekocht en in herbruikbare verpakkingen worden gepresenteerd: deze herbruikbare voorwerpen verfraaien je zaak en kunnen een product promoten dat soms lokaal (bv. melk), gelabeld (Fairtrade/biologisch), zelfgemaakt (bv. mayonaise) of zelfgemaakt (bv. koekje) is.

 

  • Voor dezelfde hoeveelheid product, producten in grote verpakkingen produceren tussen de 2 en 7 keer minder afval dan individuele porties. Herbruikbare verpakkingen betalen zichzelf snel terug in besparingen op de aankoopprijs van grote verpakkingen.

 

Als je op zoek bent naar oplossingen en potentiële leveranciers, aarzel dan niet om een bezoek te brengen aan de Zero Waste Beurs (Professionals) die deze 14 november 2019 plaatsvindt bij Tour & Taxis.

 

Ondersteuning voor detailhandel en horeca

Eind 2018, Brussel Milieu een oproep tot het indienen van projecten ter ondersteuning van zero-waste praktijken in Brusselse voedings- en cateringbedrijven. De winnaars ontvangen technische en financiële ondersteuning en publiciteit. Van de 51 ontvangen inzendingen zijn de verschillende projecten die voldoen aan de zero-waste-uitdagingen van 12 horecagelegenheden zijn geselecteerd.

 

Bezoek deOproep voor "Zero waste catering en voedingswinkels" projecten voor meer informatie over de winnende projecten van 2018 en tipbladen over goede zero-waste praktijken ontwikkeld door Leefmilieu Brussel en haar facilitatoren Groupe One (link is extern) en EcoRes (link is extern).

 

Deze bladen zijn ontworpen om te reageren op de specifieke uitdagingen van deze praktijken:

  • De economische en milieuvoordelen van afvalvrije praktijken
  • Referenties van leveranciers
  • Communicatiemiddelen voor klanten
  • Advies over het implementeren van nieuwe zero-waste praktijken

 

Artikel geschreven door Eveline Lambertz,
projectmanager bij
Groupe One (link is extern) en Ecores (link is extern),
Zero Waste Facilitator voor winkels en horeca voor Leefmilieu Brussel.

 

Mobiele versie afsluiten